sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

STA
STA
0 22.12.2018 17:40:27

Zgodovinski dosežek Shiffrinove, Šteharnik ni zadovoljen

Reuters
Mikaela Shiffrin ostaja nepremagana na slalomskih progah. Američanka je zmagala na slalomu v Courchevelu. To je bila njena jubilejna 50. zmaga v svetovnem pokalu alpskih smučark ter 35. slalomska. Shiffrinova je izenačila rekord Avstrijke Marlies Raich (pred poroko Schild) po številu slalomskih zmag v svetovnem pokalu.

Američanka je postala del elitnega kluba velike osmerice svetovnega pokala z vsaj 50 zmagami. Med ženskami imajo 50 zmag in več Švicarka Vreni Schneider (55), Avstrijka Annemarie Moser-Pröll (62) in Američanka Lindsey Vonn (82). Je pa postala Shiffrinova najmlajša v zgodovini, ki je še pred svojim 24. rojstnim dnevom, tega bo praznovala marca, osvojila 50 zmag.

Shiffrinova se je izenačila z italijansko legendo Albertom Tombo, več zmag od nje pa imajo med moškimi še Avstrijca Hermann Maier (54) in Marcel Hirscher (63) ter sloviti Šved Ingemar Stenmark (86).

Triindvajsetletnica je vodila že po prvi vožnji, v finalu pa je odbila vse napade izzivalk v Courchevelu, kjer je že v petek slavila na ženski veleslalomski tekmi. To je njena četrta zaporedna zmaga na tem francoskem prizorišču, kjer je pred 12 meseci osvojila dvojček zmag z veleslalomom in paralelnim slalomom.

Slovakinja Petra Vlhova, ki je bila druga že na prvi progi, v finalu ni ogrozila zmagoslavja Shiffrinove, njen zaostanek je bil 29 stotink sekunde, tretja je bila Švedinja Frida Hansdotter (+0,37).


Shiffrinova je na štirih slalomih v tej sezoni osvojila popoln izkupiček 400 točk, Vlhova na drugem mestu ima 80 točk manj. Američanka prepričljivo vodi tudi v skupnem seštevku. Ima že 889 točk, nova druga Vlhova (388) pa zaostaja 501 točko. Najboljša Slovenka Ilka Štuhec je sedma (302 točk).

Do konca leta sta še dve ženski tekmi, veleslalom in slalom na Semmeringu. Aktualna lastnica dveh velikih kristalnih globusov je v iztekajočem se letu 2018 dobila deset slalomov, ni slavila le januarja na slalomu v Lenzerheideju in februarja na olimpijskem v Pyeongchangu. Skupno pa je od januarja letos v svetovnem pokalu nanizala 14 zmag, kot druga smučarka v zgodovini svetovnega pokala. Kot prvemu je ta podvig uspel Hirscherju, prav tako v letu 2018. Oba lahko ta dosežek do 1. januarja še izboljšata.

V finalu je imela Slovenija svojo predstavnico. V drugo vožnjo je napredovala Ana Bucik, ki je na prvi progi vpisala 20. čas, a z velikim zaostankom 2,81 sekunde. V finalu je svojo uvrstitev poslabšala ter s skupnim zaostankom 3,89 sekunde končala kot 22. Maruša Ferk, prvič je startala v prvi slalomski jakostni skupini, a je povozila količek, in Andreja Slokar se nista prebili v finale.

"Nisem zadovoljen z njenimi vožnjami. A je nujno potrebovala točke. Zdaj se je na lestvici dvignila, morda bo že na naslednji tekmi startala med prvimi petnajstimi, saj manjka nekaj tekmovalk. Nujno je potrebovala rezultat, da dobi nazaj samozavest. Njeno smučanje ni bilo takšno, da bi napadala, ampak je le želela zadržati pozicijo, zato je bilo tako kot je. Drugače smuča boljše," je nastopa Bucikove ocenil trener Denis Šteharnik.

"Kar se tiče Maruše, je bila trenutno naša najbolj vroča tekmovalka, na treningih je smučala najhitreje, bila je spredaj. Žal pa nam ne gre nič po načrtih. Tista tekmovalka, ki je trenutno v najboljši formi, od začetka sezone naprej, ne naredi rezultata, vedno se nekaj zgodi. A upam, da se bo to čim prej prekinilo in da punce dobijo nazaj samozavest, da bodo lahko nastopale sproščeno, da bodo lahko tekmovale, drugače je to zelo težko. Trenutno niso v takem stanju, v bistvu imajo psihološke probleme. Niso sproščene, rabijo rezultate, potrditve, tako da to ni pravo stanje. Naporno je bilo v zadnjih treh tednih. Zdaj se gre na zaslužen počitek, nadaljujemo 26., ko se začnemo pripravljati za Semmering, tam pa upam, da izboljšamo rezultate," napoveduje Šteharnik.

Članki iz rubrike