mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

sta
sta
0 16.12.2018 17:16:22

Bergant: Fantje, ki imajo drugo opremo kot mi, so dosti bolje smučali

Žan Kranjec
Profimedia
V slovenskem taboru po tretjem moškem veleslalomu sezone niso bili razočarani, a tudi povsem zadovoljni ne. Žan Kranjec je še drugič zaporedoma končal na devetem mestu. Kar je povsem soliden dosežek, a slovenski as ne skriva, da ima kot član elitne sedmerice višje ambicije. Mogoče se rezerve skrivajo tudi v opremi.

"V prvi vožnji sem se počutil dobro, malo sem še imel rezerve v tveganju. V drugi sem skušal iti napadalno in najbolje, kakor znam. A enostavno nisem mogel priti v pravi ritem. Treslo me je in potem je bila kar borba. Poskušal sem izvleči največ, kot se je dalo. Želel sem si več, a tudi deveto mesto ni slabo, je soliden rezultat. Treba pa bo še delati na kakšnih stvareh, da lahko pridem med najboljše," je dejal Kranjec, ki je lani na progi Gran Risa v Dolomitih prvič osvojil stopničke, s tretjim mestom, in Slovence na moških veleslalomih po 16 letih suše znova vrnil na zmagovalni oder.

"Žan je imel danes dve solidni vožnji, obakrat je naredil napako spodaj na zadnjem skoku, kar mu je vzelo par desetink. Če izvzamemo Marcela Hirscherja, ki je imel danes čisto svojo tekmo, so bili ostali dosti bolj skupaj. Teh par desetink bi mu lahko malo pomagalo. Danes se je nekaj dogajalo, saj so fantje, ki imajo drugo opremo kot mi, dosti bolje smučali kot po navadi. Prej je bilo obratno, te smuči, ki jih uporablja Žan, so bile kar superiorne. Danes se je stvar obrnila, mogoče je to vplivalo na teh par desetink, ki mu je zmanjkalo, da se ni tako dobro počutil na smučeh. Sicer z njim še nisem govoril, bomo pa naredili analizo. Drugače pa je solidno, je top 10 rezultat. Jasno, ciljamo višje. Upam, da se bo čim prej poklopilo, da bo tudi Žan lahko naredil dve dobri vožnji. Prvo priložnost bo imel že na klasičnem veleslalomu v sredo v Saalbachu," pa je dejal glavni trener slovenske ekipe za tehnične discipline Klemen Bergant.

V ponedeljek je v Alta Badii na sporedu paralelni veleslalom pod žarometi za točke svetovnega pokala alpskih smučarjev. "Bomo videli kakšna je postavitev, kakšen par bo dobil. Na tej tekmi je že tekmoval, tako da to zanj ne bo novo. Sem prepričan, da bo poskušal čim bolje smučati," napoveduje Kranjčev trener.


Najboljši slovenski veleslalomist si seveda želi pustiti čim boljši vtis: "Je specifična tekma, vzel jo bom resno in se poskušal optimalno pripraviti in oddelati, upam, da pridem čim dlje. Sigurno bo zelo pomemben start, potem pa je treba dobro iti do cilja, koliko se da. Proga je kratka, je res en sprint. Treba bo optimalno startati in odpeljati, da narediš dober rezultat oziroma se prebiješ čim višje."

Šestindvajsetletnik se na ameriškem snegu ni znašel, sezono je začel s 26. mestom v Beaver Creeku, po prihodu v Evropo je znova ujel stik s konkurenco, deveti je bil tako v Val d'Iseru in Alta Badii. A njegove vožnje še niso tako prepričljive za naskok na oder za zmagovalce.

Kranjec je minulo sezono 2017/18 začel podjetneje. V Beaver Creeku je bil 14., v Val d'Iseru sedmi, v Alta Badii, na enem najzahtevnejših veleslalomov, pa se je prvič v svetovnem pokalu zavihtel na stopničke.

Saalbach bo 19. decembra gostil odpadli veleslalom iz Söldna. V Adelbodnu bo moški veleslalom na sporedu 12. januarja, tik pred svetovnim prvenstvom v Aareju bo veleslalom 3. februarja še v Garmisch-Partenkirchnu. Pred finalom sezone v Soldeuu bosta moška veleslaloma še v Banskem (24.2.) in v Kranjski Gori (9.3.).

Članki iz rubrike