Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 09.12.2018 17:34:11

Maruša Ferk o paralelnem slalomu: Gre za disciplino prihodnosti

STA
Alpske smučarke so se v St. Moritzu pomerile v paralelnem slalomu v novem formatu s predhodnimi kvalifikacijami. Tekma je štela za slalomski seštevek svetovnega pokala. V kvalifikacijah in v vseh izločilnih dvobojih je bila najhitrejša Američanka Mikaela Shiffrin. Za slovenske točke sta s 15. in 25. mestom poskrbeli Maruša Ferk in Meta Hrovat.

V razburljivem finalu je Shiffrinova premagala Slovakinjo Petro Vlhovo, tretja je bila domačinka Wendy Holdener, ki je v malem finalu ugnala Avstrijko Katharino Liensberger. Ferkova se je uvrstila v osmino finala, v katerem jo je izločila Avstrijka Stephanie Brunner, od Hrovatove pa je bila v uvodnem krogu, šestnajstini finala, boljša Italijanka Irene Curtoni. Ana Bucik in Ilka Štuhec se nista prebili skozi kvalifikacije.

"Paralelni slalom je nova disciplina. Ni ne slalom, ne veleslalom, tako da moraš izbrati pravo vmesno mero, kako smučati. V kvalifikacijah smo imele nekaj sreče, da je posijalo sonce, saj smo bolje videle. V kvalifikacijah moraš dati čisti gas, da se sploh uvrstiš naprej. V prvi vožnji izločanja sem se malo uštela, saj sem mislila, da bo težje. Treba je iti do cilja. V drugi vožnji se je moji nasprotnici malo pred ciljem ponesrečilo. V osmini finala pa sem jo skoraj ujela, a sem bila malo prekratka," je dejala Ferkova, ki je s 15. mestom prišla do dosežka sezone.

"Če sem iskrena tega ne treniramo, temu se ne posvečamo toliko, sploh startnim vratom. Zadnja dva dneva, preden smo prišle sem smo imele možnost trenirati z Italijankami, kar je zelo dobro. S tem dobiš občutek na teh vratih in pravi timing, ko gredo ti piski, da se v tistem momentu odrineš, kar je najbolj pomembno. Bo pa to disciplina prihodnosti, tako da bo treba to vse več trenirati," je še dejala.


Glavni trener Slovenk Denis Šteharnik je bil s pristopom zadovoljen: "Na splošno lahko rečem, da smo bili dobri. V naprej moramo delati takšne stvari, da vse skupaj uskladimo."

"Meti se pozna, da je še mlada, vihrava in da želi takoj vse popraviti, ko naredi kakšno majhno napako. A videlo se je, da zna dodati, malo potaktizirati. Tudi če je bila 50 stotink za Ireno Curtoni je vse nadoknadila, a manjka ji še nekaj izkušenj, da bo znala odsmučati taktično brez napak. A to je šola in proces, ki ga mora dati skozi. Sigurno sem trikrat bolj zadovoljen s takšnimi vožnjami, kot pa če bi potegnila ročno in prešla v tisto varno cono. Vidi se, da zna reševati tehnične stvari na zelo visoki ravni in tega sem zelo vesel. Maruša enako, smuča dobro, le v težjih delih ji ritem malenkost pade. V lažjih delih, pri nizki hitrosti, sem z njenim smučanjem zelo zadovoljen, ko pa pride v težje dele, kjer je večja hitrost in kakšna bolj zapletena kombinacija, pa popusti s tempom," je ocenil nastopa najboljših Slovenk danes.

Slovenke se bodo na naslednje tekme sezone v Courchevelu in Semmeringu v drugem delu decembra najprej pripravljale v Alta Badii. Ana Bucik bo po St. Moritzu skušala na tekmah nižje ravni Fis popraviti veleslalomske točke, tudi Meta Hrovat bo tekmovala na evropskih pokalih. "Menimo, da bi bilo dobro, da malenkost tekmuje, da se malo razbremeni. Zdaj ima v bistvu malo startov v svetovnem pokalu in potrebuje malo več startov, da ji bo potem lažje naprej," je dejal Šteharnik.

Najboljšo Slovenko Ilko Štuhec naslednje preizkušnje čakajo 18. in 19. decembra, ko bo Val Gardena gostila odpovedani ženski tekmi iz Val d'Isera, smuk in superveleslalom.

Članki iz rubrike