zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

STA
STA
0 23.11.2018 13:02:56

Martin Čater se odkrito spogleduje s stopničkami

Reuters
Kanadsko Skalno gorovje bo v soboto in nedeljo prizorišče uvodnih moških preizkušenj v hitrih disciplinah. V soboto bo na sporedu smuk, v nedeljo superveleslalom. Na prvih dveh uradnih treningih je bil od Slovencev najhitrejši Martin Čater, ki si želi v novi sezoni preboj na stopničke.

"Zaenkrat kaže vse super. Upam, da bom ostal zdrav, da se ne bom kam zvrnil. Grem kar optimistično v sezono, imam visoke cilje, meni se zdijo realni. Želim narediti korak naprej," želje razkriva 25-letni Celjan, ki je na četrtkovem uradnem treningu smuka vpisal 11. čas.

"Lani sem želel, da bi se uvrstil med trideset najboljših. Letos imam malce drugačen cilj, predvsem da ostanem v eliti in da na kakšni tekmi posežem po tistih vrhunskih rezultatih, ki res štejejo, ki so odmevni," se Čater odkrito spogleduje s premiernimi stopničkami.

Petindvajsetletnik je v minuli sezoni posegel najvišje na alpski kombinaciji v Bormiu, ko je bil decembra lani sedmi, na smuku v Wengnu je bil 11., na smuku v Garmisch-Partenkirchnu 15. Petnajsti je bil tudi na superveleslalomu decembra lani v Beaver Creeku.

V Lake Louisu je lani na obeh preizkušnjah osvojil točke, s 23. mestom na superveleslalomu in 25. mestom na smuku. Na smuku je bil od Slovencev 25. tudi Kline, ki je bil v superveleslalomu 19.

Najboljši dosežek v karieri v svetovnem pokalu je Celjanu uspel februarja 2017 v Kvitfjellu s šestim mestom v superveleslalomu.

Pod najboljši slovenski dosežek v moški konkurenci v Lake Louisu je še vedno podpisan Andrej Jerman, ki je bil 4. na superveleslalomu 25. novembra 2007. Tudi pod najboljši slovenski smukaški dosežek na olimpijski progi v Kanadi je podpisan Jerman, ki je bil dan prej 12.

V petek bo na sporedu še en trening pred premiernima moškima tekmama v smuku in superveleslalomu. Na obeh preizkušnjah bo državne barve branil slovenski kvartet Martin Čater, Boštjan Kline, Klemen Kosi in Miha Hrobat.



Lanski smuk v Kanadi je dobil Švicar Beat Feuz, ki je ob koncu sezone osvojil tudi smukaški seštevek. Norvežan Kjetil Jansrud je dobil uvodni superveleslalom in na koncu še seštevek discipline.

Konec meseca in v začetku decembra bodo na svoj račun prišle ženske. Slovenija ima znova kandidatko za smukaški globus, Ilko Štuhec, ki se vrača po poškodbi. Za najhitrejšo slovensko smučarko se bo tekmovalni premor sklenil po 621 dneh, 30. novembra, ko jo čaka prvi nastop v svetovnem pokalu, smuk v kanadskem Lake Louisu, na katerega Štuhčevo vežejo lepi spomini, saj je predlani tam dvakrat zmagala.

Za alpskimi smučarkami sta že dve preizkušnji. Veleslalom v Söldnu in slalom v Leviju, na obeh je za slovenske točke poskrbela Meta Hrovat, z 18. in 12. mestom. V Leviju je bila v točkah tudi Maruša Ferk z 22. mestom.

Prizorišče novih ženskih bojev na belih strminah v svetovnem pokalu bo ob koncu tedna Killington v Združenih državah Amerike.

Sobotna veleslalomska preizkušnja se bo začela ob 15.45 po srednjeevropskem času, med dekleti na startu pa bo tudi trojica Slovenk Ana Drev, Meta Hrovat in Ana Bucik.

Dan kasneje bo od 16. ure naprej možno spremljati še slalomsko tekmo. Bucikovi in Hrovatovi se bo na startu pridružila še Maruša Ferk.

Drevova je bila lani na veleslalomu v Killintonu osma, leto pred tem pa šesta.

Članki iz rubrike