Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
1 18.11.2018 17:03:27

To pa je že NEKAJ DRUGEGA! Prva posamična tekma sezone prinesla precej VEČ ZADOVOLJSTVA v slovenski tabor od ekipne

Profimedia
Zmagovalec poletne sezone v smučarskih skokih Rus Jevgenij Klimov (263,4 točke) je zmagal tudi na prvi posamični tekmi svetovnega pokala to zimo v poljski Wisli.

Drugi je bil Nemec Stephan Leyhe (256,7), tretji pa Japonec Ryoyu Kobayashi (255,6). Izkazal se je tudi Slovenec Timi Zajc (253,4), ki je s petim mestom prišel do uspeha kariere.

Slovenskemu taboru je največ razlogov za veselje po prvem vikendu 40. sezone svetovnega pokala prinesel mladi Zajc, ki je lani prav v Wisli debitiral, a se je njegov prvenec kljub dobrim skokom končal z diskvalifikacijo zaradi neustreznega dresa. Letos pa je Wisla postala prizorišče njegovega največjega uspeha kariere v svetovnem pokalu doslej.

"Mislim, da mi bo zdaj po tem rezultatu precej lažje delati naprej. Po vsem, kar se je dogajalo ta konec tedna, je to zelo vzpodbudno. Na ekipni tekmi smo imeli res zelo slab dan in to smo morali prespati," je o ponesrečeni sobotni ekipni tekmi za Smučarsko zvezo Slovenije dejal 18-letni slovenski reprezentant in o današnji predstavi, ki mu je prinesla uspeh kariere, dodal: "Danes sem oddelal nastope res zelo dobro. Pred finalnim skokom nisem razmišljal o tem, da bi ga 'polomil'. Razmišljal sem le o tem, kako daleč lahko pridem, koliko lahko napredujem in da ponovim skok iz prve serije, kar mi je zelo dobro uspelo. Na treningu pred sobotno tekmo sem naredil zelo dober skok, pa se na ekipni tekmi ni izšlo. Danes pa so bili vsi trije skoki zelo dobri."


V finalu sta med najboljšo trideseterico na uvodni tekmi sezone od Slovencev poleg Zajca nastopila še Anže Lanišek (238,9 točke), ki je končal na 20. mestu, ter Anže Semenič (238,9) na 26. mestu, medtem ko sta Bor Pavlovčič in Tomaž Naglič ostala zunaj finala na 40. oziroma 41. mestu.

"Z začetkom v Wisli seveda nismo zadovoljni, z zaključkom smo lahko. Slabemu dosežku na ekipni tekmi je botroval splet različnih okoliščin, od pomanjkanja koncentracije fantov, premalo odločnosti, vetrovne razmere nam niso šle na roko ... vse se je podiralo kot domine, nato pa izsiljuješ rezultat, kar še nikoli ni prineslo uspeha," je po tekmi za STA razmišljal novi glavni trener Gorazd Bertoncelj.

"Za nas je zelo pomembno, da so rezultati dobri, vzpodbudni. To je začetek sezone in zdaj vemo, da smo na pravi poti, vemo, da smo delali kakovostno. Po včerajšnji ponesrečeni tekmi smo dopoldne opravili temeljito analizo, se pogovorili in osredotočili na bistvene stvari. To je Zajc danes prenesel na tekmo," je še dejal Bertoncelj.

V ospredju je 24-letni Klimov, ki je na olimpijskih igrah leta 2014 v domačem Sočiju nastopal še kot nordijski kombinatorec, prišel do prve svoje in obenem prve ruske zmage v svetovnem pokalu. Zmagovalec poletne velike nagrade je zdržal pritisk po vodstvu v prvi seriji in se lahko veselil uspeha kariere. Do uspeha kariere sta prišla tudi Leyhe in Kobayashi, medtem ko je najboljši skakalec minule zime in olimpijski zmagovalec Poljak Kamil Stoch nezadovoljno zapustil skakalnico Adama Malysza, saj se je moral po drugem mestu po polovici tekme na koncu zadovoljiti s četrtim mestom.

Karavana svetovnega pokala se zdaj seli na Finsko, kjer bosta v Kuusamu prihodnji konec tedna 24. in 25. novembra naslednji dve tekmi sezone, v kateri je na koledarju skupaj 35 tekem. Bertoncelj bo v ekipi za Kuusamo opravil le eno menjavo. Tomaža Nagliča bo zamenjal Domen Prevc, novo priložnost, da se izkažeta, bosta na Finskem dobila tudi veteran Jernej Damjan in 17-letni Žak Mogel, ki sta tokrat obstala v petkovih kvalifikacijah.

Članki iz rubrike