Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 09.10.2018 13:50:59

Faku samozavesti ne manjka: To je sijajna napoved pred novo sezono

alesfevzer.com
Po intenzivnem poletju na rolkah se člani slovenske biatlonske vrste z vodilnim Jakovom Fakom na čelu že ozirajo proti zimi. Štiriindvajsetega oktobra se odpravljajo na sneg v norveški Sjusjoen, kjer se jim bo pridružila tudi ukrajinska tekmovalka Julija Džima, ki od junija trenira s slovensko ekipo.

Slovenski biatlonci so bili med poletnimi pripravami dvakrat v različnih baznih taborih v Franciji, nazadnje pa so rolkarske meje telesne vzdržljivosti preizkušali v Ruhpoldingu, kjer je Fak leta 2012 osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka, v svoji drugi sezoni v slovenski reprezentanci.

Vodilni slovenski biatlonec je pohvalil sotekmovalce. "Mislim, da fantje kar napredujejo in da bodo zelo dobri. Velikokrat mi delajo težave, v pozitivnem smislu, kar je zelo pozitivno in mislim, da na ta način vsi skupaj napredujemo," je dejal srebrni olimpijec iz Pyeongchanga.

Biatlonci bodo sezono prvič po letu 2000 odprli na prizorišču v srednji in ne severni Evropi. Sezonska premiera bo na Pokljuki, ko bo Slovenija od 2. do 9. decembra gostila svetovni pokal. Švedski Östersund, ki je od sezone 2005/06 gostil uvodne preizkušnje, bo namreč od 7. do 17. marca prizorišče svetovnega prvenstva.

"Na koledar nimam nobenega vpliva. Vedno smo pa veseli, ko lahko tekmujemo na domačem prizorišču svetovnega pokala. Ni pa to povezano z nobenim posebnim strahom. Ali je to prvi svetovni pokal, tretji, šesti, deveti..., je popolnoma nepomembno. Pomembno je, da sem zdrav, dobro pripravljen in potem je vse v mojih rokah," pravi Fak, ki je trenutno z mislimi povsem v pripravah, tekmovalni cilji pa še niso del pogovorov.

"Sem zelo vesel, da imamo toliko priložnosti za osvajati kolajne in naslove. V bistvu na nobeno stvar ne gledam negativno, ampak kot novo priložnost, da narediš še nekaj več. Da nek svoj mejnik, ki si ga že postavil, premakneš navzgor," si Fak tudi v prvi sezoni po olimpijskih igrah želi premikati mejnike.

Sam kot tekmovalec vedno razmišlja, kako bi lahko bil še boljši: "Tekaško in strelsko predvsem pa želim izboljšati hitrost streljanja, da bi še hitreje streljal in s tem se še bolj približal samemu vrhu."

Po sodelovanju s Tomašem Kosom, zdaj trenerjem slovaške reprezentance, je Fak lani znova začel sodelovati z Urošem Velepcem, ki se je pred novo sezono iz Ukrajine vrnil v slovensko reprezentanco. Lani je bil Velepec še trener ukrajinske ženske reprezentance, Fak pa v vlogi neuradnega pridruženega člana, letos pa s slovensko reprezentanco od junija po programu, ki ji ga sestavi Velepec, trenira Julija Džima, članica zlate olimpijske ukrajinske štafete iz Sočija.



"Zdaj je obratna situacija. Julija Džima je pridružena naši ekipi, kjer je tudi Urška Poje, kar je za njo en velik plus, da lahko trenira z eno bolj izkušeno tekmovalko. Mislim, da je to dobra poteza in da bosta obe imeli koristi od tega," je prepričan Fak.

Faka je po olimpijskih igrah v Lescah na Gorenjskem pričakal nov družinski dom, v katerem živi z ženo Mateo in prvorojenko Milo: "Definitivno en plus zame in za mojo družino. To je bilo logično. Ko je to urejeno, je tudi meni lažje glede samih treningov na Pokljuki. Je pa tudi lažje moji družini, ker je življenje v hiši precej boljše kot v stanovanju."

"Če vse strnem v par besed, je itak želja v skupnem seštevku biti čim višje, sama krona sezone pa je nekako svetovno prvenstvo, želim si domov priti z zlatom, postati še enkrat svetovni prvak, koliko mi bo uspelo, bomo videli šele takrat. Upam, da bom zdrav in da bodo kakovostne priprave. 24. oktobra se odpravljamo na Norveško, na sneg, in upam, da bomo imeli do začetka sezone čim več snežnih dni," se je na sezono ozrl Fak.

Velepec je zadovoljen, da bodo snežne priprave opravili na Norveškem, kjer bo že tretje leto zaporedoma: "Susjoen je najbolj zanesljivo prizorišče za prvi sneg. Imajo tovarno snega, sneg lahko delajo tudi na temperaturah, ki so višje od 15 stopinj, proga je osvetljena. Ni skrbi, da nam 25. oktobra ne bi zagotovili proge v dolžini 2,5 km, osem metrov široko s pol metra debelo snežno podlago. Niti dež, visoke temperature jih ne morejo presenetiti. Tam trenirajo tudi Francozi, Italijani, Nemci, Norvežani. Je res center, ki mu lahko zaupaš, da boš prišel tja in naredil kilometražo, ki jo potrebuješ."

Prejšnjih priprav sta se s Fakom lotila z enim ciljem - vrhunskim dosežkom na olimpijskih igrah, in nekoliko zadržano: "S tistim konzervativnim načinom, ki sva ga uporabljala, je prišel nazaj, ni pa bil na ravni, kakšne je sposoben. Glede na to, da je bil dve leti bolan in poškodovan, si več kot to nisva niti upala."

"Letos je povsem drugače, prehlajen še ni bil, zdrži neverjetno visoke obremenitve, ima srečo, ker je tudi Rok Tršan v poletni sezoni izjemno močan in ima odličnega sparing partnerja za vse težke treninge. S tem oba napredujeta. Mislim, da se bo hoja po robu obnesla, in, če bo zdrav do sezone, se nimamo ničesar bati."

"Jakov je zagnan, zaveda se tistega, kaj mu manjka, po analizi lanske sezone sva zelo natančno opredelila, na katerih segmentih je treba največ premakniti," je ocenil Velepec.

Članki iz rubrike