giani poposki zarja predin Odkrito.si

Poglejte Predinovo vnukinjo! Čigava kopija je?

archie Svet24.si

Ugiba se, komu je Archie vse bolj podoben!?

planet Petisvet.si

Vpliv božanstev z neba na dneve v tednu

eksplozija gorica Svet24.si

FOTO in VIDEO: Eksplozija v Gorici terjala tri ...

andrej in konstantin Svet24.si

Dragulj slovenske kulture in zgodovine, ki ga je ...

foxy teens Njena.si

Mineva 20 let od življenjske prelomnice Žagarjeve

Jacqueline Kale Njena.si

Zvezda nove sezone Ljubezni po domače zmagala v ...

STA
STA
0 20.09.2018 20:00:40

Smučarska zveza: Dolg do bank se zmanjšuje, a ga je še vedno za poldrugi milijon

Reuters
Smučarska zveza Slovenija je na skupščini potrdila poročila odborov in panog za minulo ter programske smernice za novo sezono. Sanacija poslovanja zveze se izvaja in nadaljuje. Zadolženost se znižuje, dolga do bank je še za 1,5 milijona evrov, najkasneje leta 2022 bi lahko prišli na ničlo, je stanje predstavil predsednik zveze Enzo Smrekar.

Člani krovne nacionalne smučarske organizacije, ki združuje pod svoje okrilje alpske discipline, deskanje na snegu, smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, tek na smučeh, biatlon, smučanje prostega sloga, telemark ter združenje učiteljev in trenerjev smučanja, so se danes sestali na redni letni, nevolilni skupščini.

Zasedanje na sedežu zveze na Podutiški v Ljubljani je presenetljivo minilo gladko in brez zapletov. Edina krajša debata, pa še to precej nepolemična, se je razvila ob potrjevanju letne članarine, ki znaša 25 evrov.

Sklepčnost je bila presenetljivo visoka, kar je po koncu seje opazil tudi prvi mož slovenske smučarske federacije Smrekar, ki sklepčnost in hiter potek skupščine pripisuje tudi koncu burnega obdobja, ki je zaznamovalo minulo desetletje.

"To je dober znak, ljudi zanima, kako delujemo in kaj delamo. Da pa ni velikih razprav, je tudi dober znak, kar kaže na to, da javne seje dajo nek vpogled in transparentnost in se morebitna vprašanja razrešijo že prej. In samo veselimo se, da imamo zdaj po nekaj burnih letih bolj umirjeno obdobje in se lahko posvetimo izzivom, ki so pred nami," je ocenil Smrekar.


Ukvarjanja s preteklostjo je le še toliko, koliko je to potrebno zaradi plačevanja dolgov. Trenutno je smučarska zveza v celoti obrnjena v prihodnost, saj jo v prihodnji petletki čakajo kar trije veliki projekti, tri svetovna prvenstva na domačih tleh.

"V letu 2017 smo pripravili vse potrebne postopke in aktivnosti v zvezi s kandidaturo Planice za nordijsko svetovno prvenstvo v Planici leta 2023. Vesel sem, da nam je letos uspelo. Za izjemen uspeh pa si lahko štejemo tudi pridobitev svetovnega prvenstva v biatlonu, ki bo leta 2021 na Pokljuki," je spomnil Smrekar. Še prej, januarja 2020, bo Planica gostitelj svetovnega prvenstva v smučarskih poletih.

Predsednik zveze je zbranim predstavnikom panog in društev predstavil tudi poslovno poročilo. "Izvajamo finančno sanacijo, ne da bi trpeli programi. Prav vse ekipe posameznih panog so svoje programe izvedle v celoti, na najvišji možni ravni," opozarja Smrekar.

"Imamo nekaj zaostankov s plačili na nivoju panog, je pa pozitivno to, da smo uspeli dolg do bank dodatno znižati z 2,1 milijona na 1,5 milijona evrov letos. Upamo, da bomo s takšnim ritmom nadaljevali in v naslednjih treh, štirih letih prišli na ničlo," napoveduje prvi mož SZS.

V koledarskem letu 2017 so zabeležili minus v višini 227.000 evrov, kar je manj kot leto pred tem. Poslovni prihodki so znašali 15,8 milijona evrov. Odhodki so bili nekaj večji. Slabitve z dokapitalizacijo Pokljuke znašajo 160.000 evrov. Bilo pa je tudi nekaj stroškov enkratne narave, ki so bili na srečo povezani z uspešnima kandidaturama za nordijsko SP v Planici leta 2023 in SP v biatlonu na Pokljuki leta 2021, je pripomnil Smrekar.

Značke: alpsko smučanje, sta

Članki iz rubrike