Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

STA
STA
0 03.09.2018 14:49:18

Pokljuka v Poreču čaka le formalno potrditev SP 2021

Arsen Perić (simbolna fotografija)
Poreč bo od srede do nedelje gostil volilni kongres Mednarodne biatlonske zveze (IBU). S slovenskega stališča bo najpomembnejša nedelja, ko naj bi Pokljuka dobila formalno potrditev, da bo gostila svetovno prvenstvo leta 2021, za katerega se je že potegovala, prvenstvo so nato dobili Rusi, a jim je IBU tekmovanje zaradi dopinške afere 2014 odvzela.

Za prvenstvo 2023 se potegujeta nemški Oberhof in češko Nove Mesto, a tudi tukaj se oblikujejo dogovori, da naj bi eden od prirediteljev dobil prvenstvo 2023, drugi pa 2024. Kongres se bo vnovič ubadal tudi z vprašanjem statusa Rusije, ki po dopinški aferi še vedno ni polnopravna članica IBU, možnosti pa so si Rusi zmanjšali sami, saj je v petek zaokrožila novica, da sta se na spisku dopinških grešnikov znašla nekdanja ruska olimpijska prvaka Sergej Ustjugov (Vancouver 2010) in Svetlana Slepcova (Soči 2014), ki sta že sklenila karieri, a to nedvomno ni v korist ruski zvezi.

Kongres bo tudi volilni. Za predsedniško mesto se ne bo več potegoval 72-letni Norvežan Anders Besserberg, ki je bil na čelu zveze od leta 1992, nazadnje pa je bila proti njemu in nekaterim vodilnim na zvezi sprožena preiskava zaradi korupcije povezane prav z dodelitvijo tekmovanj Rusiji. V roku sta kandidaturo za novega predsednika vložila Latvijka Baiba Broka in Šved Olle Dahlin, oba predsednika nacionalnih biatlonskih zvez.

"Za nas je najpomembnejše prvenstvo na Pokljuki. Koga bomo podprli na predsedniškem mestu, se bomo v teh dneh dogovorili skupaj s predstavniki Smučarske zveze Slovenije, vsekakor pa bomo podprli tistega, za katerega bomo ocenili, da se nam zdi boljši za razvoj biatlona," je pred odhodom v Poreč za STA povedal predsednik Zbora za biatlon pri SZS Marko Dolenc.



Med kandidati za druga mesta se bo Matej Kordež vnovič potegoval za mesto v tehničnem komiteju, Tim Farčnik pa za položaj v izvršnem odboru. "Kandidiram na pobudo nekaterih mednarodnih zvez, ki so me nagovorile, da je čas za menjavo generacije, obenem pa imam veliko organizacijskih izkušenj," je dejal Farčnik, o možnostih za izvolitev pa dodal: "Imam nekaj podpore, a je kandidatov veliko. Položaj bo na koncu odvisen tudi od tega, kako se bodo oblikovale koalicije pri podpori obeh predsedniških kandidatov." Slovenija si izvolitev seveda želi, saj bi se s članom IO IBU utrdila tudi vloga Pokljuke v svetovnem pokalu.

Reprezentanca se medtem pripravlja na novo sezono. Pretekli teden so se tekmovalci vrnili iz francoskega Bessansa, kjer so se v pripravah povzpeli tudi na več kot 2700 metrov visoki prelaz Col de l'Iserians. Že v juliju so bili tudi v novem francoskem centru v Correnconu, ob treningih na Pokljuki, tam bo 15. in 16. septembra državno prvenstvo, pa jih čakajo še priprave v Ruhpoldingu in tik pred začetkom sezone, v kateri bo prvo tekmo gostila prav Pokljuka, pa bodo šli še v Skandinavijo na sneg.

"Najbolj pomembno je, da so vsi zdravi in da priprave potekajo po načrtih. V nadaljevanju pa si vsi želimo, da bodo tik pred sezono na Pokljuki tudi primerne temperature za pripravo tekme in za sklepne treninge najboljših slovenskih tekmovalcev in tekmovalk," je k športnemu delu dodal vodja panoge za biatlon Janez Ožbolt.

Značke: biatlon, kongres

Članki iz rubrike