prasarita 06 Odkrito.si

Ženske imamo poslanstvo, zato moramo ostati ...

rahim kurijev Svet24.si

VIDEO: Petletni Čečen s 4105 skleci postal ...

Ženska Petisvet.si

Veliko fatalnih žensk se zlomi

sneg Svet24.si

Pobelilo bo večji del Slovenije, na ta dan bo ...

severina kojić Svet24.si

Severina iskreno o svojih lepotnih popravkih

bql+zorjan Najstnica.si

Na finalu TOP NAJSTNICE Nika Zorjan in BQL!

fRANKO_BAJC Njena.si

Franko Bajc je to naredil prvič

rp
rp
2 16.08.2018 21:16:21

Slovenska smučarska legenda danes praznuje Abrahama

Mateja Svet
Marko Vavpotič
Mateja Svet, najboljša slovenska smučarka do pojava Tine Maze, je dopolnila petdeset let, kolikor bi ji pripisal le malokdo.

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja se je smučarska evforija, ki jo je s svojimi kolegi sprva povzročil Bojan Križaj, z dosežki Svetove razširila še na ženski del. Ljubljančanka je največ po zaslugi trenerja Milana Bernika blestela med letoma 1986 in 1990. V tem času je sedemkrat zmagala v svetovnem pokalu, osvojila mali kristalni globus za zmago v veleslalomu ter kar pet kolajn na SP in OI, za katere je bila prava specialistka. Najbolj odmevna dosežka sta bila naslov svetovne prvakinje v Vailu 1989 in olimpijsko srebro v Calgaryju leto poprej. Oboje ji je uspelo v slalomu, čeprav je bil njena močnejša disciplina veleslalom. Dosegla bi še veliko več, če se leta 1990 pri nepolnih 22 letih ne bi odločila smuči postaviti v kot.

Mateja danes deluje kot delovna terapevtka na ljubljanski psihiatrični kliniki. Kot pravi, v svojem poklicu zelo uživa in se počuti izpolnjeno, medijske pozornosti pa ne potrebuje. Verjetno se tudi ona počuti mlajšo, kot je in kot je tudi videti.

Ob okroglem življenjskem jubileju se čestitkam pridružuje tudi uredništvo Ekipe.

Značke: mateja-svet, abraham

Članki iz rubrike