Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 18.05.2018 12:56:28

Petra Majdič: Športnikom bo Planica 2023 zelo močna motivacija

Slovenska šampionka smučarskega teka Petra Majdič, prva ambasadorka kandidature Planice za gostiteljico nordijskega svetovnega prvenstva, je budno spremljala dogajanje na 51. kongresu Mednarodne smučarske zveze (Fis). Da je Planici v četrtem poskusu končno uspelo, je velik uspeh, a v isti sapi opozarja, da se zdaj pravo delo šele začenja.

Majdičeva se je zadnja leta po rojstvu hčerk zavestno nekoliko umaknila iz dogajanja, a kljub temu še vedno pozorno spremlja nordijsko smučanje, tudi kongres v Costi Navarrino, kjer je Planica včeraj po treh neuspešnih kandidaturah (2017, 2019, 2021) dobila organizacijo nordijskega SP 2023.

"Dogajanje na kongresu sem kar v živo spremljala prek spletne strani Fisa, že prej pa sem seveda spremljala tudi, kako se naši pripravljajo na kongres, kaj se dogaja z našo kandidaturo. Dejstvo je, da sem se v zadnjih letih zaradi obveznosti doma malo umaknila iz športne sfere, a mi je bilo včeraj vsaj tako toplo pri srcu kot takrat, ko smo vsakič znova upali, da prvenstvo dobimo," je uvodoma povedala legenda slovenskega smučarskega teka, ki jo ves svet pozna po herojski predstavi na olimpijskih igrah 2010 v Vancouvru, ko je s počenim rebrom prišla do bronaste kolajne in se vpisala med največje olimpijske junakinje vseh časov.

"Fantastičen rezultat, končno! Mislim, da je bilo že vnaprej jasno: ali se zdaj zmaga ali pa ne poskuša več. To je obenem tudi močan signal Fisu, da enostavno mora prestaviti prvenstvo tudi v druge države, ne le v peterico, kjer se menjujejo pri organizaciji svetovnih prvenstev. In to se je končno zgodilo," je še dejala Majdičeva in spomnila: "Pred nami so to poskušali že Poljaki z Zakopanami, pa so potem obupali."


Nekdanja vrhunska tekačica meni, da je tudi močna in jasna podpora vlade tokrat pripomogla k uspehu: "Očitno je bil to še dodaten signal, da si prvenstvo zaslužimo."

Sama v svoji karieri te možnosti, da bi nastopala pred domačim občinstvom, ni imela. Tudi zato je bila ena prvih ambasadork kandidature Planice za organizacijo SP v nordijskem smučanju. "Zavedam se, da bodo pritiski na slovenske tekmovalce na tem prvenstvu precej večji, kot bi bili v tujini. Verjamem pa, da bo športnikom to zelo močna motivacija. Nekdo, ki morda ni tako daleč razmišljal, ali bi še vztrajal ali ne, bo absolutno zdaj vztrajal, že če ima minimalne možnosti za to, da nastopi na svetovnem prvenstvu pred domačim občinstvom."

"A sama zdaj gledam na to tudi bolj racionalno. Vsi smo navdušeni in veseli, tisti, ki malo bolj poznamo tudi ozadje, pa se zavedamo, da je zdaj treba začeti delati. Imamo fantastičen nov center. A organizacija tako velikega dogodka, največjega v Sloveniji do zdaj, bo terjala ogromno neprespanih noči, odrekanja, prostovoljcev, organizacijski komite, ki bo moral biti pri stvari 24 ur na dan. Ampak verjamem, da smo temu prvenstvu podarili potrebno športno dušo, ki smo jo na zadnjih še kako pogrešali," je še dejala 38-letna Majdičeva in priznala, da je pomislila tudi na to, da bi se vrnila in na nek način skušala pomagati pri organizaciji SP 2023.

"Seveda sem pomislila na vrnitev in verjamem, da se bomo spet našli. Takrat bosta že punci dovolj veliki, da bom jaz lahko odšla za kakšen teden. Ampak pustimo to. Po toliko letih čakanja je zdaj čas, da se ljudje, ki so stali za to kandidaturo, malo poveselijo, sprostijo, nato pa bo čas za delo. Je pa ekipa, ki je organizirala in svetovno prvenstvo v poletih in vsako leto Planico, že tako uigrana, da verjamem, da bo tudi to uspešno izpeljala."

Značke: smučanje, kongres

Članki iz rubrike