Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
1 15.05.2018 08:02:22

V pričakovanju IZJEMNE NOVICE za slovenski šport: V Planici verjamejo, da gre v četrto vendarle rado

Andrej Križ
Bo Planica končno prišla na svoj račun?

V grškem letovišču Costa Navarino bodo izbirali gostitelje svetovnih prvenstev v štirih disciplinah pod okriljem Fisa, za Slovenijo pa je najbolj zanimiv izbor gostitelja nordijskega SP, za kar še četrtič kandidira s Planico. Iz slovenske ekipe, ki ni bila uspešna v boju za organizacijo SP 2017, nato 2019 in tudi ne 2021, sporočajo, da je Planica tokrat za naziv gostiteljice pripravljena, kot še nikoli.

Ekipa, ki je v zadnjem letu vodila kandidaturo, je prepričana, da je pripravila vse potrebno za pozitiven rezultat, in meni, da se bo po tokratnem kongresu Fisa na minule kongrese v Južni Koreji, Španiji in Mehiki spominjala le še kot na nujne postanke do cilja.

V Grčiji bo imela kandidatura Planice široko podporo države in slovenske javnosti, na povabilo Smučarske zveze Slovenije se je kongresa Fisa udeležila številčna slovenska delegacija na čelu z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič, ki je že v nedeljo odpotovala v Grčijo.

Na kongresu bo Makovec Brenčičeva v imenu Republike Slovenije danes na uradni predstavitvi nagovorila delegate in člane predsedstva Fisa z namenom podpore Planici pri kandidaturi za organizacijo SP 2023, v domovino se bo vrnila v petek.

Nosilci kandidature sodelujejo tudi s Furlanijo-Julijsko krajino ter občinama Trbiž in Beljak, kar skupaj s Kranjsko Goro pomeni združitev celotne regije in po mnenju nosilcev prav to dela kandidaturo še močnejšo v primerjavi s Trondheimom.



Vodja slovenske kandidature, predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar je skupaj s sodelavci včeraj v Grčiji odprl slovensko stojnico, ki so jo že obiskali člani predsedstva Fisa, nato pa izpeljal tudi generalko za današnjo uradno predstavitev kandidature, ki se bo začela ob 14.15 po slovenskem času.

"V predstavitvi bo najprej zbrane nagovoril Smrekar, potem bo besedo dobila ministrica Makovec Brenčičeva, nato pa bomo delegatom predstavili film o lepotah Slovenije in Planice. na voljo imamo deset minut, ki jih bomo dobro izkoristili," je iz Grčije sporočil Tomi Trbovc, koordinator projekta, ki bo tudi povezoval današnjo uradno predstavitev. "Seveda smo prepričani o zmagi Planice. Mi vedno verjamemo v kandidaturo, sicer se tega sploh ne bi šli," je še napovedal Trbovc.

Ob vlogi kandidature s soglasjem države so morali Slovenci mednarodni zvezi plačati 75.000 evrov kotizacije namesto 150.000, ker se še četrtič potegujejo za organizacijo SP, Smrekar pa je pred časom ocenil, da bo celoten projekt kandidature predvidoma stal še enkrat toliko.

Odločitev o organizatorju bo znana v četrtek, 17. maja, ob približno 18. uri po slovenskem času, ko bo predsednik Fisa, Švicar Gian Franco Kasper razkril imena vseh štirih gostiteljev - nordijskega SP leta 2023 (kandidata sta Planica in Trondheim), SP v smučarskih poletih 2022 (Vikersund), SP v alpskem smučanju 2023 (Courchevel, Saalbach) ter SP v deskanju in smučanju prostega sloga 2023 (Bakuriani).

Na kongresu bodo volili tudi člane predsedstva oziroma sveta Fisa, kjer se za nov mandat poteguje Janez Kocijančič, ki je član predsedstva Fisa že od leta 1981. Volitve bodo na sporedu v petek, 18. maja.

Članki iz rubrike