Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
5 01.04.2018 10:19:26

NORA PONUDBA: Jurij Tepeš po katastrofalni sezoni zapušča SMUČARSKE SKOKE, odslej bo DIRKAL V FORMULI 1!?

Bobo
Slovenskemu smučarskemu skakalcu Juriju Tepešu se bodo končno uresničile sanje. K sodelovanju ga je namreč povabilo moštvo formule 1 Sauber in Tepeša, ki že dlje časa navdušeno trenira tudi dirkanje s Fordovim focusom RS, povabilo na testiranja za prihodnjo sezono.

Tepešu v letošnji sezoni na smučarskih skakalnicah ni šlo po željah, izpadel je tudi iz A-reprezentance, zaradi slabše sezone pa mu prav tako grozi, da bo izpadel tudi iz programa športnikov z olimpijskim in mednarodnim razredom, ki mu za zdaj še zagotavlja zaposlitev v slovenskem javnem sektorju.

Ob vsakodnevnih treningih skokov Tepeš že vrsto let goji tudi posebno strast do avtomobilističnega dirkanja. S pomočjo pokrovitelja slovenskih smučarskih reprezentanc vozi Fordovo športno kompaktno limuzino focus RS, s katero se je že večkrat preizkusil tudi na slovitem nemškem dirkališču Nürburgring.

Prav z doseženimi časi na progi "zelenega pekla", kot tudi imenujejo to najznamenitejše nemško dirkališče, ki velja za eno najtežjih in najzahtevnejših, je v preteklosti večkrat opozoril nase. Njegovi dosežki niso ostali neopaženi niti pri Sauberju, švicarski ekipi formule 1, ki v aktualni sezoni sodeluje z Alfa Romeom in Ferrarijevimi motorji. Tepeša so povabili na testiranja za sezono 2019.


Za sezono 2018 sta glavna voznika ekipe Šved Marcus Ericsson in Charles Leclerc iz Monaka, testna pa Kolumbijka Tatiana Calderon in Italijan Antonio Giovinazzi. Katerega testnega voznika naj bi Tepeš, če se bo izkazal, v prihodnji sezoni lahko zamenjal, še ni znano, bo pa za volan dirkalnika prvič lahko sedel že med 11. in 13. majem, ko bo karavana formule 1 gostovala v Barceloni.

"Navdušen sem nad to ponudbo in zelo vesel, da se po taki skakalni sezoni, kot je bila moja, pojavijo tako lepe priložnosti, sem zelo počaščen. Upam, da bom še lahko skakal zraven, to dirkanje naj bi bila bolj poletna sezona, ampak tako ali tako moraš biti za obe 'fit'. Sicer bomo videli, kako bo šlo na testiranjih, a upam, da bom lahko koordiniral obe karieri še naprej," je pred novim izzivom za STA dejal Tepeš.

Ker Slovenija pravega dirkališča nima, največ trenira v tujini, kar pa je povezano s količino vloženih sredstev. "Hrvaški Grobnik se prenavlja, blizu nam je na primer Panonia ring na Madžarskem. Konec aprila gremo na Nürburgring, v bistvu je vse odvisno od tega, koliko sredstev si pripravljen v to vložiti," je še dejal Tepeš, ki ga zdaj čaka še nekaj dni počitka, kmalu pa bo nadaljeval priprave na novo skakalno sezono.

Na prihod smučarskega skakalca v najhitrejši bencinski šport na svetu se je odzval tudi finski dirkač Kimi Räikkönen, ki je v preteklosti nakazal, da bi se rad preizkusil v smučarskih skokih, če bi mu to le dovolili šefi pri Ferrariju. Räikkönen namreč uživa v vseh zimskih športih, še toliko bolj, če vsebujejo adrenalinski vložek. Tepešev nastop v formuli 1 je komentiral v svojem redkobesednem slogu: "Super."

Članki iz rubrike