901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Robert Pogačar
Robert Pogačar
0 21.03.2018 12:03:08

Slovenski biatlonec ne odstopa: Finale v Rusiji bo bojkotiral!

Profimedia
Jutri se bo v ruskem Tjumnu začel finale letošnje sezone svetovnega pokala, ki pa ga bodo zaradi sistematičnega ruskega dopinga nekatere države bojkotirale. Ob Čehih, Kanadčanih in Američanih ter dobitniku zlatega in srebrnega olimpijskega odličja, Švedu Sebastianu Samuelssonu, se je za ta korak odločil tudi drugi mož slovenske vrste Klemen Bauer.

Na čem temelji vaša odločitev, da ne boste potovali na finale v Tjumen?
To odločitev sem sprejel že v času OI, ko je bilo dokončno potrjeno, da bodo finale organizirali Rusi, saj preprosto mislim, da to ni prav. Zgodba sega že v lansko sezono, ko se je vse skupaj začelo. Še z nekaterimi drugimi tekmovalci sem se precej aktivno in posredno boril proti tovrstnim odločitvam IBU. Že lani smo sprožili nekaj pobud za spremembo pravil. Glede na položaj, v katerem sem bil, nisem imel kaj izgubiti in sem se preprosto postavil na to stran. Brez takšnih korakov je težko pričakovati večje spremembe. Težko si predstavljam, da bo moja poteza karkoli spremenila, morda pa bo pomenila vsaj kamenček v tem mozaiku. Bistveno več so naredili Čehi, Kanadčani in Američani, ki so se v celoti odločili za bojkot tega finala, verjamem pa, da je za vsako reprezentanco težko sprejeti tako odločitev, saj je s tem povezana tudi izguba določenih finančnih sredstev; gotovo je v ozadju tudi politika.

Pa bi se odločili enako, če bi bili zdaj v koži Jakova Faka in še v igri za vrhunsko uvrstitev v skupnem seštevku svetovnega pokala (Pred finalom je 39. s 135 točkami, op. p.)?
To vprašanje sem si zastavil tudi sam. Težko to rečem z gotovostjo, a verjetno bi se odločil enako – vsaj če bi se boril za prvo petnajsterico. Pogovarjal sem se z Martinom Fourcadom, ki je v Rusijo odšel s težkim srcem, a dejansko se bori za še en veliki globus. Veliko tekmovalcev bo tja odšlo s cmokom v grlu. To, da država, ki v boju proti dopingu nima urejenih osnovnih organizacijskih in infrastrukturnih zadev, zdaj gosti finale svetovnega pokala, je predvsem napačno sporočilo športu. Po mojem prepričanju je to sprto z vso zdravo logiko.

Menite torej, da Rusi še vedno niso naredili dovolj in sprejeli pravih odločitev, da bi doping izkoreninili?
Rekel bi, da sploh še niso nič naredili. To še vedno odmeva. V zvezi z laboratoriji v Moskvi je bilo veliko špekulacij. Marsikdo se je bal iti v Rusijo tudi zaradi tega, da ne bi prišlo do morebitnih manipulacij s katerim od vzorcev. Vsekakor mislim, da se prav veliko še ni premaknilo, kar je zelo slabo.



Pred časom ste se izpostavili tudi v zvezi s Tejo Gregorin, ko ste za ameriški spletni portal o tem dali intervju, zaradi česar vas je vodstvo zveze oštelo.
Res je, da smo bili obveščeni, naj tega ne komentiramo, dokler postopek proti Teji še ni končan. Kot vem, je na začetku aprila zadnji rok, ko se mora opredeliti, ali se bo zagovarjala pred disciplinsko komisijo IBU. Do takrat bi se komentarjev v zvezi z njo vzdržal, potem pa lahko tudi o tem povem več.

Za omenjeni portal ste dejali, da od Teje pričakujete pojasnilo in opravičilo. Sta se medtem že kaj slišala?
Ne. Nisva se slišala in za to niti ne čutim potrebe. Navsezadnje je to v neki meri prizadelo tudi nas sotekmovalce, ki smo bili del ekipe. Bomo videli, kaj bo pokazal zagovor, če bo do njega prišlo.

CELOTEN POGOVOR SI LAHKO PREBERETE SAMO V SREDINI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA TRAFIKA24.SI!

Značke: biatlon, bauer

Članki iz rubrike