miša molk Odkrito.si

Cigansko razmišljanje Miše Molk

Porsche Cayenne Svet24.si

15-letnik mamin porsche zapeljal v potok

horoskop_napoved Svet24.si

Tedenski horoskop: če želite premagati negativne...

plakat, velenje Svet24.si

Plakati v Velenju z napisi "za družino, za ...

Travis Scott, Kylie Jenner Najstnica.si

Travis Scott in Kylie Jenner skupaj na modni ...

katastrofa Petisvet

Skrivnostna opozorila - kaj nas čaka?

oriana girotto Njena.si

Grenki spomini: Oriana Girotto o sinu Aleksandru

STA
STA
0 24.02.2018 16:45:21

Košir izgubil dobljen dvoboj, kaj takega se v športu ne bi smelo zgoditi

Tehnični delegat Mednarodne atletske zveze Gabrijel Ambrožič je polfinalni nastop v paralelnem veleslalomu na olimpijskih igrah v Pyeongchangu, v katerem je Žan Košir izgubil na videz dobljen dvoboj z Južnokorejcem Sang-hom Leejem, ocenil kot nekaj, kar se v športu ne bi smelo zgoditi, "četudi verjetno Košir ni presekal obeh fotocelic na cilju".

Ambrožič je dejal, da posnetki kažejo, da je bil Košir v cilju vsaj tri decimetre pred Leejem, vendar očitno ni presekal obeh žarkov fotocelic v ciljni ravnini, ker je bil veliko višje z roko kot njegov tekmec. "Sodniki bi morali potem po mojem mnenju odpraviti anomalijo, pa očitno tega niso storili in po športnih kriterijih je bil Košir očitno oškodovan," je menil Ambrožič.

Tržičan je imel v polfinalu že lepo prednost, vodil je vse do konca, a je v zadnjem zavoju izgubil nekaj hitrosti. Vseeno je menil, da je zmagal, najprej je dvignil roke, potem, ko so objavili, da je zmagal tekmec, pa se je razjezil, zavedal se je neumno zapravljene priložnosti.

"Jezil sem se sam nase. Po porazu v polfinalu sem se počutil kot budala. Enostavno sem se prehitro veselil zmage, to je botrovalo napaki, čeprav še vedno mislim, da sem bil res prej na cilju kot Korejec. Tak občutek sem imel, tudi posnetek fotofiniša kaže na to, a žal takega mnenja niso bili časomerilci, mimogrede, na cilju ni bilo videti nobenega časa in Mednarodna smučarska zveza tudi po pritožbi ni spremenila svoje odločitve," je izjavil Košir.

"Pri deskarju na snegu se očitno uporablja sistem meritev s fotocelicami iz drugih smučarskih športov, denimo iz smučarskega teka, kjer je noga tista, ki šteje za prvi prihod v cilj, vendar očitno ni povsem prilagojen za deskanje na snegu," je ocenil Ambrožič, ki ima kot tehnični delegat Iaaf na tekmah opravka tudi z meritvami in merjenjem časa.

"V atletiki se kaj takega ne bi moglo primeriti. Za merjenje časa se uporablja videofiniš in fotofiniš, če ta dva sistema odpovesta, so na vrsti šele fotocelice, ki pa so le prva informacija za gledalce za določitev vrstnega reda. Čase v tem primeru merijo časomerilci, ki lahko uporabijo fotocelice le za za pomoč pri ugotavljanju razlike med dvema enakima časoma," je dodal Ambrožič.

Žan Košir je na olimpijskih igrah osvojil svojo tretjo olimpijsko kolajno, drugo bronasto. Po njej pa ni občutil takega veselja kot pred štirimi leti, delno je zato krivo dejstvo, da je to že doživel, delno pa tudi zaradi grenkega priokusa, ker je v polfinalu iz rok izpustil zmago, ki mu bi omogočila boj za zlato.

Značke: zoi 2018, deskanje

Članki iz rubrike