900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 25.03.2017 15:07:27

Kot da bi Stoch do rekorda v Planici prišel "iz prepovedanega položaja"

V drugi seriji ekipne tekme na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih na letalnici v Planici je 27.000 gledalcev videlo nov rekord velikanke bratov Gorišek; Poljak Kamil Stoch je pristal pri 251,5 metra, vendar je pri tem videti, kot da je podrsal, vendar so sodniki njegov skok ocenili kot uspešen in bo torej vpisan kot uradni mejnik.

Tik pred Stochom je pol metra manj zmogel Avstrijec Stefan Kraft, ki je tudi pristal v počep in bil blizu tega, da bi po snegu podrsal z zadnjo platjo, toda tudi v tem primeru so sodniki dosodili "zadetek", torej uspešen skok. Če bi se izrazili po nogometno, bi bil lahko na prvi pogled vsaj Stochov rekord dosežen "iz prepovedanega položaja". Po ogledih posnetkov in fotografij pa vendarle kakšnega dotika ni bilo videti.

"Danes je bilo kar brutalno, kar potegnilo me je k tlom. Na žalost sem imel težave z nemirnimi smučmi, če bi bil v tem zaključki dovolj stabilen, bi gotovo letel še malo več," je menil Kraft, ki je bil rekorder letalnice slabo minuto.


Osmoljenec v lovu na rekord naprave je bil Norvežan Robert Johansson, sicer izjemen na tekmi. V prvi seriji poletel do 246 m, v drugi pa je šel še pol metra dlje. Že v poskusni seriji je pristal pri 250 m in postavil prvo od treh uradnih rekordnih daljav.

S tem je za tri metre in pol zaostal za svetovnim rekordom, ki ga je 18. marca dosegel Kraft, ko je ob koncu prve serije ekipne tekme v Vikersundu pristal pri 253,5 m in je izboljšal dobrih 20 minut star prejšnji rekord. Tega je pred tem z 252 m dosegel prav Johansson. Ta je v poskusni seriji v Planici sicer skočil iz devetega naletnega mesta, večina preostalih pa iz sedmega ali osmega.

Iz slednjega je začel tudi Nemec Markus Eisenbichler, ki je bil po točkah najboljši v poskusni seriji pred ekipno. S 248 m je za tri metre izboljšal prejšnji nemški rekord Severina Freunda in Andreasa Wellingerja.

Članki iz rubrike