Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
zu
zu
03.02.2017 14:45:24
Deli članek:

Jelko Gros prepričan: V Oberstdorfu lahko poletijo do rekorda ...

vszi
Oberstdorfska letalnica v boj z največjimi?

Čez dobro uro se bo v Oberstdorfu na prenovljeni napravi Heinija Klopferja začel uradni trening pred kvalifikacijami, ki bodo ob 18. uri.

V letalnico so Nemci v sodelovanju z vlado in zvezno deželo Bavarsko vložili 11,8 milijonov evrov, napravili pa so tudi nekaj sprememb, s katerimi se Oberstdorf vsaj na videz seli na isto raven kot preostale tri največje letalnice (Vikersund, Planica, Kulm). 

Po zaslugi krajše mize, bolj strmega naleta in dvignjene odskočne mize, se je velikost skakalnice povečala na 225 metrov, K-točka pa se je pomaknila na 200 metrov. 

Strokovni komentator slovenske televizije in direktor Nordijskega centra v Planici Jelko Gros pa je v pogovoru za RTV Slovenija dejal, da bi lahko Oberstdorf presenetil tudi kar se tiče morebitnega rekorda.

"Po parametrih sodeč je svetovni rekord seveda mogoč," toda ... "Po občutku sodeč pa bi rekel, da se bodo skakalci malce ustrašili luknje pred seboj, če bodo leteli previsoko." 

Letalnica je sicer dobila novo 'preobleko' v radiusu skakalnice, še vseeno pa se podlaga najprej spušča, v izteku pa je dvignjena, kar povzroča občutek "zaletavanja v zid", kot pravi Gros. 

Vsekakor bo zanimivo videti, kako daleč se bodo že prvi dan spustili letalci in kako bo ob tem delovala žirija. 

V posnetku pa vam ponujamo tudi prvi polet Karla Geigerja na prenovljeni letalnici. Skočil je 185 metrov.