Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
27.01.2017 14:33:44
Deli članek:

Brutalni smuk na progi Kandahar: Številne poškodbe, odstopil tudi Kline (video)

Reuters

V nemškem Garmisch-Partenkirchnu se je že danes s smukom za svetovni pokal alpskih smučarjev začel letošnji spored tekmovanj v hitrih disciplinah na Bavarskem. Boštjan Kline, ki je pred skoraj letom dni prav na tem prizorišču z drugim mestom vpisal najboljši dosežek na smukih, je po napaki ostal brez uvrstitve. V soboto bo na sporedu še en smuk.

Petindvajsetletni Mariborčan je svoje prve stopničke v svetovnem pokalu osvojil lani, ko se je na smuku v Garmischu zavihtel na oder za zmagovalce. Kline je svoj najboljši smuk v karieri odpeljal s startno številko 3, prevzel vodstvo ter ga zadržal vse do tekmovalca s številko 30 na startu. Štajerca je za 22 stotink prehitel Norvežan Aleksander Aamodt Kilde ter slovenskemu taboru speljal prvo smukaško zmago v moški konkurenci po Andreju Jermanu.

Na smuku, ki ga je prevzel Garmisch, potem ko so vremenske nevšečnosti preprečile izvedbo smuka v Wengnu, pa Kline ni ponovil lanskega dosežka. Startal je kot drugi, a tekme ni končal v cilju, zašel je iz smeri po Kramerjevem skoku ter po dobrih vmesnih časih končal z ničlo. Priložnost za popravni izpit bo še ena, v soboto bo namreč na sporedu še en smuk. Kline je iz smeri zašel na skoku, ki je predstavljal kar nekaj težav tudi drugim smukačem.

Glede na spremenjen program in še dodaten smuk so alpski smučarji ostali brez enega treninga, zahtevno progo pa so tako lahko pred tekmo preizkusili le enkrat, kar bi lahko bil tudi razlog za padce. Smuka ni zvozil Američan Steven Nyman, ki ga je vrglo v zaščitno mrežo, tekmo so po padcu prekinili. Američana so imobilizirali ter v dolino prepeljali s helikopterjem.

Takoj po prekinitvi in daljšem čakanju pa je bil zelo dober Američan Travis Ganong ter z najhitrejšim časom pripeljal v cilj. Do takrat vodilnega Norvežana Kjetila Jansruda je prehitel za 38 stotink sekunde in ga potisnil na drugo mesto, Italijan Peter Fill je zdrsnil na tretjem mesto z zaostankom 52 stotink sekunde, Avstrijec Hannes Reichelt pa je pristal pod stopničkami na četrtem mestu (+0,59).

Med žrtvami tehnično in fizično zahtevnega smuka je bil tudi lanski zmagovalec Kilde. Najhitrejši na edinem treningu pred današnjim smukom ni zvozil ovinka pred Kramerjevim skokom, z veliko hitrostjo je zadel z desno roko vrata ter dobil kar močan udarec s palico vrat po roki.

Na Kramerjevem skoku je izgubil ravnotežje Erik Guay. Kanadčana je katapultiralo v zrak in je s spektakularnim skokom priletel na podlago, na srečo je pristal na hrbtu brez hujših posledic. Po padcu je ob ploskanju navijačev v ciljni areni prismučal v cilj.

Večjo smolo je imel Francoz Valentin Giraud Moine s startno številko 20, ki mu je po skoku vzelo smučko in ga je obrnilo ter je ob veliki hitrosti pristal v mreži, z vidnimi bolečinami in verjetnim zlomom noge. Po padcu Francoza so smuk znova prekinili.

Na startu današnje preizkušnje na progi Kandahar 2 so še trije Slovenci, Klemen Kosi, Rok Perko in Martin Čater s številkami 41, 45 in 48. Vsega skupaj na startu čaka še 35 tekmovalcev.