Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Bojan Gomboc
Bojan Gomboc
21.01.2017 08:00:31
Deli članek:

Štuhčeva bo peti smuk začela s številko 7, Kline na Streifu s številko 14

Tit Košir

Ljubitelji alpskega smučanja bodo danes prišli na svoj račun z dvojnim smukaškim programom.

V avstrijskem Kitzbühlu bo na sporedu brutalna smukaška preizkušnja s Petelinjega grebena, v nemškem Garmisch-Partenkirchnu pa smučarke čaka peti ženski smuk. Prva slovenska favorita Ilka Štuhec in Boštjan Kline bosta smuka začela s številkama 7 in 14.

Trenutno najbolj vroča smukačica v svetovnem pokalu Ilka Štuhec je bila decembra neulovljiva, zmagala je na prvih treh smukih v sezoni, v Lake Louisu in Val d'Iseru, prejšnjo nedeljo v avstrijskem Zauchenseeju je bila peta, ko je senzacionalno zmago slavila domačinka Christine Scheyer, ki pred tem še ni bila na stopničkah v svetovnem pokalu.

Štuhčeva bo tudi peti ženski smuk v sezoni odprla s položaja vodilne v posebnem smukaškem seštevku, skupno je zbrala že 345 točk, drugouvrščena Švicarka Lara Gut jih ima 165 manj. Štuhčeva, ki je tretja v skupnem seštevku, je bila na dveh uradnih treningih smuka sedma in 11. Zadnjo slovensko smukaško zmago na smukih v Garmisch-Partenkirchnu je 2. marca 2013 vpisala Tina Maze, sicer na progi Kandahar 2. Tokrat bodo smukačice na smuku, ki se bo začel ob 10.15, vozile po progi Kandahar 1.

Na startu bosta še dve Slovenki Maruša Ferk (42) in Vanja Brodnik (49), ki bosta začeli pri repu nastopajočih. Na startu, nosila bo številko 17, bo tudi zmagovalka lanskega smuka v Garmischu Američanka Lindsey Vonn, povratnica po poškodbi. Štuhčeva je lani ostala brez uvrstitve, potem ko je zgrešila vratca in je bila diskvalificirana.

V Kitzbühlu bo na sporedu prvi letošnji vrhunec, brutalni smukaški preizkus na znamenitem Streifu, z začetkom ob 11.30. Prvi od četverice Slovencev na startu bo Boštjan Kline, ki je petkov superveleslalom končal na 22. mestu. Nosil bo številko 14. Na startu bodo še Klemen Kosi (42), Rok Perko (46) in Martin Čater (51).

Na startu zaradi zdravstvenih težav ne bo Andreja Šporna, ki vedno rad podari, da mu je smuk v Kitzbühlu glavni vrhunec sezone, na njem pa je z drugim mestom leta 2010 poskrbel za najboljši slovenski dosežek na smukih s Petelinjega grebena.

Američanu Stevenu Nymanu je pripadel prvi trening, Norvežan Aleksander Aamodt Kilde pa je bil najhitrejši na drugem. Slovenci na treningu niso bili v ospredju.

Zaradi vremenskih težav, kar štirje moški smuki so odpadli, bodo alpski smučarji tekmovali na komaj tretjem smuku v sezoni. Prvega v Val d'Iseru je dobil Norvežan Kjetil Jansrud, na njem je bil Kline četrti, drugega v Val Gardeni, kjer so Slovenci vpisali ničlo, Avstrijec Max Franz.

Avstrijci so odlično začeli letošnji pokal Hahnenkamm. Matthias Mayer je v petek z zmago v superveleslalomu osvojil jubilejno 50. avstrijsko zmago na tekmah v Kitzbühlu.

Klinetu smuk v Kitzbühlu ne leži najbolj, doslej je bil najboljši lani 23., ko je zmagal Italijan Peter Fill.