sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
1 05.01.2017 09:30:45

Najbolj vroča smučarka sezona Ilka Štuhec ekskluzivno za Ekipo SN: Malo sem čudna, a se ne znam pretvarjati

Tit Košir
Rekli bi, da je letos eksplodirala kot tempirana bomba, če ne bi bilo v teh časih to malce neprimerno. Ilka Štuhec je končno našla samo sebe, dosegla štiri zmage v svetovnem pokalu, poskrbela za dolge obraze trenerjev in tekmovalk drugih ekip, ki v smučanje vlagajo neprimerno več denarja, in ostala ... Ista? No, ne bi rekli. Ilka je malce drugačna, kot je bila pred letom. Zdaj natančno ve, kdo je in kam spada, lani se je še lovila. Ampak še vedno je tista nasmejana in nagajiva Ilka.

Pet let smo se srečevali pred začetkom sezone in vedno ste bili optimistični, da zdaj pa bo. Pa ni bilo tako, kot ste si želeli. Naslednje leto spet. In naslednje. Začeli smo se spraševati, ali si dajete lažno upanje. Vztrajali ste in ...
Ni čisto res, da ni bilo rezultatov. Eden ali dva na sezono sta že bila. Takšna pač sem. V vsem poskušam najti nekaj pozitivnega, se nekaj naučiti. To je zdaj moja šesta sezona brez večjih poškodb, ampak res pa je, da ne moreš kar priti na tekme in biti stalno prvi ali vsaj pri vrhu. Drži, so izjeme, a se te po navadi tudi hitro izpojejo. Posebej za hitre discipline potrebuješ kilometrino, izkušnje, poznavanje prog. Ni tako preprosto, da se dobro pripraviš na sezono, stopiš v startno hišico in si rečeš: 'Zdaj pa bom zmagala vse tekme.' Preprosto se vsega tega ne da sprejeti v enem dnevu. V sebi pa sem ves čas čutila, da lahko pokažem še marsikaj, zato sem tudi vztrajala kljub številnim poškodbam, težavam, kljub vsemu slabemu, ki se mi je zgodilo.

Strah pri 140 km/h?
Ne bi rekla strah, ampak bolj neko spoštovanje do teh disciplin. Tudi če je proga enostavna, je to še vedno smuk ali pa superveleslalom. Pri tej hitrosti na progi seveda ni šale in ti se moraš odločiti za odziv v tisočinki sekunde. Če gre kaj narobe, potem gre lahko hudo narobe. V takih primerih pa pridejo do izraza izkušnje in samozaupanje. V tisočinki sekunde se moraš odločiti, ko te odnese iz idealne linije, zapelješ v luknjo in te razmeče. Takrat se vidi, kako dober si – ali se odpelješ normalno naprej ali pa se boš ustrašil in te bo vrglo v ograjo.

Ste zamerili medijem, ki so se nekaj let ukvarjali le s Tino Maze?
Ne. Njeni rezultati govorijo sami zase. So tako vrhunski, da moram pred njo sneti kapo oziroma vse, kar je pač lahko na glavi. Jaz sem, ko je bila Tina v soju žarometov, delala zase. Vedela sem, da so tudi vmesni prebliski, ko so bili moji rezultati dobri, samo zame. Veliko več se je govorilo o Tini, kar je normalno. Ampak ni bilo nikakršnih zamer.

Vas imamo v mislih bolj kot nagajivo Ilko.
(smeh) Res, nagajivo?

Tudi vaše fotografije na družbenih omrežjih so nagajive. Sicer pa se vedno smejite, ste priljudni ... Je to vaš pravi jaz ali oklep?
Ne bi rekla, da je to moj oklep ali ščit. V zadnjem času, ko sem bolj izpostavljena, bi se hitro lahko kaj zalomilo, če bi nosila masko. V sebi nimam kakšnih skritih čustev. Ne znam se pretvarjati, da sem zelo vesela, v sebi pa bi bila čisto 'zatežena'. Ne vem, zakaj bi to počela. Takšna sem. Malo čudna.

stuhec tk 1
Tit Košir

Čudna?
Posebna. Nagajiva, kot ste rekli.

In vaše fotografije na družbenih omrežjih?
Vem, na katero mislite. Na tisto iz Čila. Naredim pač, kar mi pade na pamet, kar mi je všeč. Sem spontana in zadovoljna. To je to. Anji sem rekla, da bi se želela tako fotografirati, in me je slikala. Malce mi je bilo nerodno, ker je za menoj vpila vsa ekipa, pa vendarle. To sem jaz. Taka sem.

CELOTEN INTERVJU NA DVEH STRANEH SI LAHKO PREBERETE SAMO V ČETRTKOVI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI SI JO LAHKO ZAGOTOVITE TUDI NA TRAFIKA24.SI!

Galerija

Članki iz rubrike