Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
04.01.2017 15:50:57
Deli članek:

Proga za Zlato lisico že sije v najlepši podobi

Drago Wernig - TAKA

Prireditelji tekmovanja svetovnega pokala v alpskem smučanju za dekleta v Mariboru so že v nizkem startu za 53. Zlato lisico. Lisičke se bodo po progi, ki je že nared, spustile na sobotnem veleslalomu in nedeljskem slalomu. V teh dneh prizorišče dobiva svojo končno podobo.

Vodja tekmovanja Mitja Dragšič kljub trenutno brezhibni snežni podlagi še ne spi povsem mirno. Lani so namreč morali prireditelji nedeljsko tekmo po močni otoplitvi odpovedati, kljub vsemu pa so vremenske napovedi letos za organizatorje zelo ugodne.

"Zahvalil bi se rad, v drugem letu mojega bolj odgovornega dela na Zlati lisici, vsem ljudem, ki delujemo v tehničnem odboru, za predano delo. Ti ljudje res garajo. Kot vemo, se brez dobre ekipe ne zmaguje. Kar se tiče smučišča oziroma tekmovališča, je to glede pripravljenosti res super, a vseeno smo v Mariboru. Ker imamo dobro ekipo, do zadnjega nismo evforični. Pripravljeni smo na vse, gremo naprej, dela pa nam ne bo zmanjkalo do tekme in tudi po njej ne," je dejal Dragšič.

Nekdanji uspešni alpski smučar in reprezentant je še dejal, da je kontrolor Mednarodne smučarske zveze Markus Maier pozitivno ocenil smučišče, ocene so spodbudne, a ekipa, ki pripravlja teren, na lovorikah ne bo spala. "Ostajamo na smučišču in ostajamo v polni pripravljenosti," je dejal Dragšič.

Srečko Vilar, generalni sekretar, je predstavil še zadnje podrobnosti spremljevalnega programa, ki je tudi letos bogat. Ob dogajanju pod Pohorjem, bo pestro tudi na Trgu Leona Štuklja v središču mesta, kjer bosta javna žreba startnih številk.

"Po tehnični plati smo tik pred tem, da pričnemo odštevati, infrastruktura je pod streho, vsi objekti so postavljeni, ogromno je narejenega tudi na progi, ki je fizično že zaprta. Do zdaj nam je šlo na vseh področjih zelo dobro. Izpostavil bi veliko odzivnost za to tekmo, od 1400 akreditiranih oseb, naših prijateljev, do posebnih vabil, 400 tekmovalk in spremljevalcev iz 28 držav. To so številke, ki so na vrhu okvira tekem svetovnega pokala za ženske. Ponosni smo, da smo prišli do te stopnje in upam, da bo prihodnje leto še bolje," je tri dni pred tekmo dejal Vilar.

Prometna ureditev bo standardna, parkiranje bo mogoče na doslej znanih lokacijah, novost pa je, da je letos avtobus številka šest, ki vozi do vzpenjače, brezplačen, s čimer si prireditelji želijo razbremeniti promet na cestah, obiskovalce pa pod Pohorje vabijo tudi peš.

Zadovoljni so tudi v Alpskem smučarskem klubu Branik, kjer imajo te dni prav tako polne roke dela. "Prizadevali smo si, da lisica uspe, vsem se za to zahvaljujem. Tako tekmovalcem, staršem in ekipam, ki so skrbele za pripravo, in verjamem, da bomo lahko konec vikenda nasmejani in veseli. Naredili smo pozitiven korak naprej s sodelovanjem ključnih akterjev, zato s pozitivizmom čakamo na ta vikend," pa je povedal predsednik ASK Branik Boštjan Tancer.

Prireditelji so ob tem še uradno podpisali pokroviteljski pogodbi z dolgoletnimi sponzorji Zavarovalnico Sava (prej dolga leta Zavarovalnico Maribor) in Novo KBM.

Bogat bo tudi obrobni program, ki ga na Trgu Leona Štuklja v središču Maribora v četrtek začenjajo Modrijani, v petek nadaljuje Lačni Franc z žrebom številk in v soboto zaključuje Big Foot Mama, prav tako z žrebom številk. Zaenkrat ostaja neznanka zgolj dogajanje okrog poslovilne tekme Tine Maze, medtem ko bo v četrtek ob 14. uri svoje cilje predstavila še ženska reprezentanca.