Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
24.12.2016 08:55:16
Deli članek:

Jure Košir brez dlake na jeziku: To je kot Sovjetska zveza leta 1967

Grega Wernig

V tem trenutku je slovensko smučanje razpeto med dvema skrajnostma – velikimi uspehi Ilke Štuhec in ostalimi ter odmevno afero poslovilnega nastopa Tine Maze na Pohorju.

Kdo bi lahko odgovoril na vsa vprašanja? Jure, smučar z olimpijsko kolajno, izjemno priljubljen v javnosti, mož, ki si ni nikoli umazal športnega imena in ki kljub vsemu spretno krmaril med poslom in športom. Bil je tudi funkcionar na smučarski zvezi, a je moral pobrati šila in kopita, ker so bile njegove ideje preveč revolucionarne.

Kako komentirate izjavo Jožeta Gazvode, da ste zasejali seme zla v slovensko smučanje?
Zaradi te izjave sploh nisem razburjen. Moramo razumeti zagrenjenost človeka, ki je po svoji krivdi izgubil službo v tistem času, ko sem bil jaz predsednik alpskega zbora. To ga še vedno greni. On točno ve, zakaj je izgubil službo, imam pa ga še vedno rad, ker je kljub vsemu veliko naredil za slovensko smučanje. 


Afera Tina Maze. Bili ste vrhunski smučar, smučarski funkcionar, zelo dobro poznate tudi trženje, saj je to vaš posel po športni karieri. Takrat, ko ste bili vi predsednik, je bil prvi javni spor med ekipo aMaze in zvezo.
Sploh ne. Nobenega spora ni bilo, le kakšna iskra. Tina lahko sama pove, kakšen status je imela v zadnji sezoni, ko je bil predsednik Stane Valant, in ta ekipa. Ona praktično ni imela nobene podpore smučarske zveze in je bila v stalnem sporu z zvezo. Prepričan sem, in to trdim, da če se ne bi zgodila sprememba na mestu predsednika, ko se je Lovše osebno zavzel za rešitev statusa Tine Maze, Tina do danes ne bi dosegla to, kar je. Poleg tega, da je Lovše dal denar iz svojega podjetja, ji je dal šampionski status, lahko je imela svoje sponzorje, svojo ekipo ... Tudi Andrea Massi je zadnjič končno priznal, za kar se mu zahvaljujem, da smo mi to uredili. Tudi osebno sem se zelo zavzemal za to, da se Tini uredi status, kar se je potem tudi zgodilo. Največje uspehe je dosegla po tem obdobju. Res pa je, da se je sem ter tja zaiskrilo. Z menoj osebno sicer ne.

Štuhčeva je bila dolgo časa pod vašim pokroviteljstvom, saj je vozila na smučeh Rossignol, ki ste jih vi zastopali.
Ilko je dolgo časa tržila agencija, za katero delam. Od njenega 16. leta najprej.

Zakaj je eksplodirala zdaj?
Ker so se končno zložili vsi kamenčki v mozaiku. O njenem nespornem talentu ni nihče dvomil. Ona je za šalo dajala v koš Laro Gut. Res pa je imela smolo s poškodbami in šla skozi zelo težko obdobje. Navdušujoče je, da je šla skozi ta del kariere, da je vzdržala, da je vse prebrodila. Zelo sem vesel, da ji je uspelo.

Če bi bili danes vi na mestu predsednika alpskega zbora in odbora, bi delali drugače kot Iztok Klančnik?
V osnovi je sistem zbora in odbora zgrešen. To je kot Sovjetska zveza leta 1967. Delati bi morali ljudje, ki bi imeli natančno določeno odgovornost.

CELOTEN ČLANEK SI LAHKO PREBERETE SAMO V SOBOTNI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI SI JO LAHKO ZAGOTOVITE TUDI NA TRAFIKA24.SI!