Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
zu
zu
13.11.2016 11:45:47
Deli članek:

Slovenca brez finala, Hirscher v vodstvu

Arsen Perić
Štefan Hadalin

Avstrijec Marcel Hirscher vodi po prvi vožnji slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v finskem Leviju.

Na vrhu sta Avstrijca. Najboljšemu smučarju zadnjih petih zim se je najbolj približal njegov rojak Marco Schwarz (+0,21). Slovenca Štefan Hadalin in Žan Kranjec sta bila prepočasna za finale, Kranjec je bil 37. (+1,95), Hadalin 49. (+2,48).

Tretji čas je vpisal Nemec Felix Neureuther (+0,42), na četrtem mestu je presenetljivo Britanec Dave Ryding (+0,46). Na petem mestu italijanski veteran Manfred Mölgg zaostaja 61 stotink sekunde.

Prvi slovenski nastop je bil pri številki 51. Na progo se je pognal Štefan Hadalin, ki je bil konkurenčen najhitrejšim zgolj v zgornjem delu, v spodnjem pa si je nabral preveč zaostanka za nastop v finalni vožnji. Zaostal je 2,48 sekunde, kar je bilo daleč prepočasi - za prvo trideseterico je zaostal 75 stotink sekunde -, za še en nastop na progi, ki leži na Laponskem, že v območju polarnega kroga.

Na startu je bil še en Slovenec Žan Kranjec, ki želi svoji paradni in edini tekmovalni disciplini veleslalomu, dodati še slalom. Kranjec je slovenske ljubitelje zimskih športov zelo lepo presenetil na uvodni tekmi sezone v Söldnu, ko je veleslalom na ledeniku Rettenbach končal tik pod stopničkami na četrtem mestu.

Kranjec je imel na startu slaloma številko 80. Finalne vožnje si ni privozil, je pa bil za 53 stotink sekunde hitrejši od moštvenega kolega Hadalina, 30. mesto prve vožnje, ki bi mu še zagotavljalo finale, pa je zgrešil za 22 stotink. Na startu je bilo sicer 85 tekmovalcev.

Na startu slaloma zaradi spora z domačo norveško zvezo o osebnem sponzorju ni bilo slalomskega specialista Henrika Kristoffersna, v minuli zimi zmagovalca posebnega seštevka v disciplini.

Druga vožnja bo ob 13. uri.