Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rp
rp
07.11.2016 15:43:27
Deli članek:

Skakalni trening na – Madžarskem!

www.fis-ski.com
Čehi med treningom na Madžarskem.

Tri tedne pred začetkom nove zimske sezone so se češki skakalci odpravili na trening v sosednjo Madžarsko.

Športni direktor češke skakalne zveze Rostislav Jozifek je dejal, da je trening kamp v neskakalni državi nagrada na uspešno poletno sezono čeških skakalcev: "Naši skakalci so poleti dosegli zastavljene cilje. Zadovoljni smo, ker bomo zimsko sezono začeli s kvoto šestih skakalcev."

Kondicijski vložek na Madžarskem, podoben tistemu, ki so ga slovenski orli v začetku oktobra izpeljali v Medulinu, je pohvalil tudi prvo ime češke ekipe Roman Kudelka: "Bivanje na Madžarskem bi ocenil kot zelo dobro. Doseglo je svoj namen in lahko smo se res sprostili. Sezono zdaj lahko začnem s svežo energijo."

Kot pozitivnega je trening na ravnici ocenil tudi glavni trener reprezentance, Avstrijec Richard Schallert: "Vsi so delali trdo in zato so si zaslužili ta počitek. Smo na pravem tiru proti zimski sezoni, tako da sem lahko optimist."

Glavni cilj češke ekipe v novi zimi bo svetovno prvenstvo v Lahtiju. Dobri poletni rezultati, kot je bila uvrstitev na zmagovalni oder Tomasa Vancure in Vojtecha Sturse na tekmi v Čajkovskem, dajejo ekipi potreben zagon za novo sezono.

"Zahvaljujoč mladi generaciji, skakalcem, kot so Vancura, Stursa in Polasek, smo lahko optimisti. Ne spomnim se več, kdaj se je nazadnje zgodilo, da smo imeli dva skakalca na zmagovalnem odru. Še posebej pomembno je, da smo to dosegli z mladima športnikoma," je dejal Jozifek in o ciljih za prihodnost dodal: "Cilj Schallerta je, da v prihodnje osvojimo tudi kakšno kolajno. V naslednjih dveh sezonah bodo za to tri priložnosti: SP v Lahtiju, SP v poletih v Oberstdorfu in zimske OI v Koreji."

Mimogrede, Madžari so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja imeli skakalno reprezentanco, ki je redno, čeprav brez omembe vrednega rezultata, nastopala na velikih tekmovanjih. Še najboljši je bil Gabor Geller, ki pa točk za svetovni pokal vseeno ni osvojil. Po slovesu te generacije so naši vzhodni sosedi ta šport praktično opustili.

JAPONSKA PRVAKA TAKEUČI IN TAKANAŠIJEVA

Japonci so konec tedna v Hakubi izpeljali državno prvenstvo. Pri moških se je naslova prvaka veselil 29-letni Taku Takeuči, ki je s skokoma 127,5 in 132.5 metra za 3,2 točki ugnal Kenta Sakujamo (dvakrat 130 metrov). Štiriinštiridesetletni veteran Noriaki Kasai se je s skokoma 129,5 in 131,5 zavihtel na tretje mesto, 4,8 točk za zmagovalcem.

Na ženski tekmi je bila povsem razred zase Sara Takanaši, ki je s skokoma 130 in 125,5 metrov kar za 115,5 točke prehitela drugouvršeno Juki Ito, ki je skočila 110,5 in 89,5 metrov.