900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

rp
rp
0 03.10.2016 11:49:02

Kombinatorke podirajo zadnjo moško trdnjavo

Najboljše na nedavnem finalu mladinskega pokala FIS v Oberstdorfu
www.fis-ski.com
Nordijska kombinacija je edini šport na zimskih OI, v katerem so doslej tekmovali le moški. Čez šest let v Pekingu naj bi se spremenilo tudi to.

Direktor svetovnega pokala v smučarskih skokih, nekdanji norveški skakalec Lasse Ottesen, je predstavil strateški dokument, kako naj bi razvoj ženske nordijske kombinacije potekal v naslednjih letih. Cilji za razvoj tega športa so prvič zapisani v ambiciozni časovnici, ki naj bi jo v kratkem potrdilo še predsedstvo FIS. Formirana je tudi posebna delovna skupina za žensko nordijsko kombinacijo.


V sezoni 2018/19 se bo tako začel ženski celinski pokal v nordijski kombinaciji, estonski Otepää je že pokazal zanimanje za eno od tekem. Leta 2019 se bodo kombinatorke merile na mladinskem SP, leta 2020 na OI mladih v Lozani, v sezoni 2020/21 bodo prvič izpeljali ženski svetovni pokal, leta 2022 pa naj bi se kombinatorke, če bo razvoj šel v zaželeni smeri, že pomerile tudi na OI v Pekingu.

Pravila za celinski pokal bodo postavljena na kongresu FIS, ki bo maja v Portorožu. Na finalu mladinskega pokala, ki bo ob koncu sezone v Trondheimu, naj bi izpeljali tudi tekmo mešanih ekip v nordijski kombinaciji.

Za novim trendom nočejo zaostajati niti pri nas. Mlada dekleta, stara 12 in 13 let, ki trenirajo skoke, so tako že podučili tudi osnov smučarskega teka. Z njimi v tej smeri dela trener Peter Jošt. Tiste, ki bodo pokazale največ talenta za obe disciplini, bodo nato preusmerili v nordijsko kombinacijo.

Na nedavnem finalu poletnega pokala FIS za dekleta so bile v med letniki 1999 do 2001 najboljše Avstrijke, med letniki 2002 do 2004 pa Nemke. V tej kategoriji sta nastopili tudi Silva Verbič in Špela Mastnak ter v konkurenci 21 tekmovalk zasedli deveto in 13. mesto.


Članki iz rubrike