Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
07.06.2016 16:38:50
Deli članek:

Pechsteinova izgubila bitko na nemškem sodišču

Nemško vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo legendarne nemške hitrostne drsalke Claudie Pechstein, ki je od Mednarodne drsalne zveze (Isu) zahtevala denarno kompenzacijo v višini petih milijonov evrov zaradi dvoletne dopinške kazni.

V Berlinu rojena policistka je najuspešnejša nemška hitrostna drsalka s petimi zlatimi olimpijskimi odličji, dvema srebrnima in dvema bronastima. Štiriinštiridesetletna tekmovalka je drsala na šestih OI (1992, 1994, 1998, 2002, 2006, 2014), a izpustila OI 2010 zaradi dvoletne kazni zavoljo krvnega dopinga.

Pechsteinova je ves čas spodbijala kazen in trdila, da so bile vrednosti v krvi nenavadne zaradi bolezni. Zaradi tega je hotela povrnitev sredstev za dvoletno odsotnost v višini petih milijonov evrov.

"Športniki smo očitno drugorazredni državljani. Kar sem slišala danes, zame ni sprejemljivo," je dejala Pechsteinova po sojenju v Karlsruheju in napovedala, da bo primer predala ustavnemu sodišču.

"Spet bo trajalo nekaj let, toda sem vztrajna in se bom borila do konca," je poudarila Nemka. Nemško sodišče je s tem podprlo tudi odločitev mednarodnega športnega arbitražnega razsodišča v Lozani.

Če bi nemško sodišče ugodilo njeni zahtevi, bi to pomenilo revolucijo sistema športne arbitraže, saj bi športnikom dovolilo reševati primere na civilnih sodiščih.