Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
21.03.2016 16:30:22
Deli članek:

Maja Vtič: Tretje mesto mi je dalo energijo za naprej

Nikola Miljković

Med slavljenkami nedeljske planiške prireditve je bila tudi smučarska skakalka Maja Vtič. Ta si je v ženskem seštevku svetovnega pokala priborila tretje mesto za Japonko Saro Takanashi in Avstrijo Danielo Iraschko Stolz. Kot pravi, sta jo tretje mesto v skupnem seštevku, predvsem pa februarska zmaga v Ljubnem močno motivirali za nadaljnje delo.

"Za mano je res super sezona, s kar nekaj stopničkami in pred sezono tako velikega napredka nisem pričakovala. Vse skupaj se je nekako poklopilo, na domači tekmi v Ljubnem celo na najlepši možen način, kjer sem dosegla prvo zmago v karieri," je po tekmi 28-letna tekmovalka iz SP Zabrdje.

Planiški praznik in podelitev pred 30.000 glavo množico predvsem slovenskih navijačev sta bila le še pika na i po najboljši zimi skakalke iz Mirne na Dolenjskem. Prav kulisa pod Poncami pa je tudi v Vtičevi vnovič nekoliko bolj oživila željo skakalk, da bi končno smele na letalnico. "Dekleta se večkrat pogovarjamo, da bi se preizkusile tudi na letalnici, a zaenkrat na žalost še nismo dobile te priložnosti. Vzdušje tukaj je res super. Tudi na Ljubnem je vsako leto več ljudi, a nam do Planice še kar nekaj manjka. Seveda sem vesela, da sem z današnjo podelitvijo bila deležna tudi nekaj tega planiškega vzdušja."

Zaenkrat na Fisi ni sprememb v odnosu do ženskih poletov in vse kaže, da bo boju za nastop na olimpijskih igrah, ki se je vlekel več kot desetletje, zdaj čaka še boj za letalnico. "Ne vem, če ne bo ta boj še težji kot tisti za OI. Pred desetletjem so prve sicer že skočile, Daniela Iraschko Stolz je skočila 200 m, a to je bilo neuradno, bržkone pa v dogovoru z organizatorji, saj mora biti skakalnica dostopna in pripravljena, a brez dovoljenja Fisa. Ta to prepoveduje in grozi celo s kaznimi. A prepričana sem, da bo tudi to prišlo na vrsto."

Pravega strahu pred velikanko tudi Vtičeva, ki je v življenju najdlje pristala pri 147 m, nima, čeprav na tako veliki napravi še ni skočila. "Dekleta se veliko pogovarjamo med sabo, še več pa s fanti, ki letijo na teh napravah. Ti pravijo, da Planica denimo ni nevarna. Nova naprava je narejena lepo in je precej bolj varna od stare. Seveda te po tem pripovedovanju še bolj zamika. Sama bi šla na letalnico verjetno takoj, seveda pa se je treba pred tem pripraviti."

maja vtic nm 1

A slovenska šampionka je bolj osredotočena na skoke. Zdaj jo čaka mesec premora, a pravega časa ne bo, saj tekmovalka dokončuje študij razrednega pouka na univerzi v Ljubljani. "Nato se vračamo na trening, kjer bomo pogledali, kje imam rezerve in kaj lahko popravim. Vse to bo na sporedu čez mesec dni. Zadnja sezona in tretje mesto v skupnem seštevku sta mi dala veliko energije, zato začetek treninga ne bo težak, seveda pa se bom potrudila, da svoje dosežke še izboljšam," je še pripovedovala tekmovalka iz športne družine, ki pa se je za skoke odločila zaradi izjemnih uspehov slovenskih skakalcev in brata, ki je treniral nordijsko kombinacijo.

Že letos je bil napredek velik. "Mislim, da se letos končno pokazalo delo vseh prejšnjih let. Tudi v preteklosti sem bila že dobro pripravljena, izidi so bili dobri, a bilo je tudi nekaj stvari, ki niso odvisne samo od mene. Zdaj se je pokazalo, da sem lahko na vsaki tekmi na stopničkah. Napredovala sem predvsem po psihološki plati, saj sem bila fizično dobro pripravljena in zelo eksplozivna tudi že prej. Ko pa dosežeš prve dobre izide, dobiš samozavest, dobiš vzpodbudo in vse je lažje. Začelo se je v Lillehammerju, pa še nekateri dobro izidi in nato že kar veš, da bo dobro. Vprašanje je le, ali boš med šesterico ali povsem na vrhu, saj se mora za stopničke poklopiti veliko dejavnikov."

A postavna Dolenjka vseh ciljev še ni dosegla, zato išče rezerve. "Te so v fazi leta, predvsem v zaključnem delu, pa tudi pri doskoku v telemark. V bistvu me veseli, da sem bila že s temi skoki v vrhu in vidim obenem veliko prostora za napredek. Sara Takanashi denimo nima več veliko prostora in verjamem, da jo lahko ujamemo in da je premagljiva."

Zelo pomembna bo že naslednja sezona s svetovnim prvenstvom na Finskem, čez dve leti bodo na sporedu olimpijske igre. "Vem, da sem lahko kos najboljšim. Seveda bo na svetovnem prvenstvu drugače, pritisk bo velik, saj bo na voljo le ena priložnost za dober izid in tudi Takanashijeva ga ni zdržala, saj je bila zlata medalja edino, kar ji je še manjkalo. Zase lahko rečem, da mi je skakalnica v Lahtiju všeč. Gre za staro napravo, na kateri tehnika pride nekoliko manj do izraza. Pač strm nalet, kratka miza in to mi ustreza."