Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
su
su
01.03.2016 22:15:18
Deli članek:

Zmaga na Norveško, Fabjanova sedma

Profimedia

Kanadsko turnejo, ki bo zaključila letošnjo sezono svetovnega pokala, je najbolje odprla Norvežanka Maiken Caspersen Falla, ki je tako vknjižila že enajsto zmago v svetovnem pokalu in svoje 27. stopničke v karieri.

Drugo mesto v prostem sprintu je osvojila Švedinja Stina Nilsson, tretja pa je bila Američanka Jessica Diggins.
Najboljša Slovenka je bila Vesna Fabjan, ki je izpadla v polfinalu. Njene rojakinje Alenka Čebašek, Nika Razinger in Anamarija Lampič so tekmovanje končale v četrtfinalu.

"To je bil res dolg sprint, a uspelo mi je zmagati. Veliko je bilo zavojev, ki pa sem jih dobro odtekla, zelo sem vesela zmage in skupnega vodstva na tej turneji," je po zadnji sprinterski zmagi dejala presrečna Norvežanka, ki je tudi vodilna v posebnem seštevku sprintov.

Med štirimi Slovenkami, ki so uspešno prestale kvalifikacije, je v četrtfinalu najbolje nastopila bronasta z olimpijskih iger v Sočiju 2014 Fabjanova, ki je tekmovala v zadnji skupini. Najprej je tekla za norveškima tekmicama, nato pa na zadnji večji vzpetini napadla, se prebila v ospredje in prvo mesto držala vse do cilja ter tako kot edina Slovenka napredovala v polfinale.

Tam pa ni izkoristila svoje priložnosti. Na startu je sicer povedla, a taktično naprej spustila tekmici in tekla na tretjem mestu. Že takoj po startu je padla Švedinja Charlotte Kalla in nato lovila priključek, na zadnjem vzponu sta v snegu končali vodilni Finka Krista Parmakoski in Nemka Hanna Kolb, Fabjanova pa se je padcu izognila in tek nadaljevala na drugem mestu, vendar sta ji Švedinja Stina Nilsson in Norvežanka Heidi Weng nato pobegnili in se prebili v finale, medtem ko Fabjanova ostala praznih rok, saj je bil tek v njeni skupini precej počasnejši kot v prvi, tako da je morebitno napredovanje po času splavalo po vodi.

Danes se bo kanadska turneja nadaljevala v Montrealu, na sporedu bo tekma s skupinskim startom. Dekleta bodo ob 18. uri (po srednjeevropskem času) v klasični tehniki tekla na 13,2 kilometra, fantje pa ob 20.30 na 22 kilometrov. Razdalje so zaradi drugačnega merilnega sistema nekoliko spremenjene glede na evropske tekme.

IZIDI
 1. Maiken Caspersen Falla (Nor)
 2. Stina Nilsson (Šve)
 3. Jessica Diggins (ZDA)
 4. Heidi Weng (Nor)
 5. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor)
 6. Ida Ingemarsdotter (Šve)
 7. Vesna Fabjan (Slo)
...
14. Alenka Čebašek (Slo)
15. Anamarija Lampič (Slo)
20. Nika Razinger (Slo)

- skupno (po 28. od 36 tekem):
 1. Therese Johaug (Nor)             2031 točk
 2. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor)  1816
 3. Heidi Weng (Nor)                 1597
 4. Charlotte Kalla (Šve)             998
 5. Stina Nilsson (Šve)               893
 5. Krista Pärmäkoski (Fin)           884
 7. Maiken Caspersen Falla (Nor)      846
 8. Kerttu Niskanen (Fin)             788
 9. Ragnhild Haga (Nor)               758
10. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Nor)  748
...
36. Vesna Fabjan (Slo)                121
39. Alenka Čebašek (Slo)              109
45. Anamarija Lampič (Slo)             69
47. Nika Razinger (Slo)                66
77. Lea Einfalt (Slo)                  16