Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
13.02.2016 13:12:58
Deli članek:

Slovenske uvrstitve v Falunu: 54., 56. in 61. mesto ...

Slovenske smučarske tekačice se v soboto niso kaj prida odrezale.

Norveška smučarska tekačica Therese Johaug (13:49,1) je zmagovalka klasičnega teka na pet kilometrov za svetovni pokal v Falunu. Tudi drugo in tretje mesto sta pripadli Norvežankama, Heidi Weng (+18,6) in Ingvild Flugstad Oestberg (+29,2). Nastopile so tudi tri Slovenke, Anamarija Lampič je bila 54., Nika Razinger 56., Vesna Fabjan pa 61.

Na Švedskem je danes v tekmi na distanci ob sneženju skozi celotno tekmo znova sledila norveška ofenziva, velesili v smučarskem teku so pripadla kar prva štiri mesta. Johaugova se je ob tem prebila do 13. zmage v sezoni, s čimer je povišala vodstvo v skupnem seštevku.

Zmagovalka letošnjega Tour de Skija je za 38. zmago v svetovnem pokalu za nekaj več kot 18 sekund premagala rojakinjo Wengovo, glavno konkurentko za skupno zmago Oestbergovo pa skoraj za pol minute. Johaugova je s tem prejela 40 točk več v seštevku sezone, skupaj jih ima zdaj 1744, medtem ko jih ima drugouvrščena Oestbergova 1612.

"Sem v dobri formi, tudi smuči so mi danes tekle dobro. A do konca sezone potrebujem vsako dodatno točko, ki jo lahko dobim v primerjavi z Oestbergovo. Tudi ona je dobra, zato bo boj napet vse do konca, do finala v Kanadi," je po tekmi dejala Johaugova.

Slovenke so bile tudi danes daleč od vrha, potem ko so zaradi težke proge in slabše pripravljenih smuči v sredo na sprintu v Stockholmu ostale brez izločilnih bojev, se tudi danes z mesti izven petdeseterice niso približale najboljšim. Fabjanova je sicer s startno številko 76 na progo odšla kot zadnja, a prehitela kar nekaj tekmic in tekmo končala na 61. mestu.

Moški bodo tekli na deset kilometrov, njihova tekma se prične ob 13.15, na startu bo s številko 79 tudi Slovenec Miha Šimenc.