Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
30.01.2016 11:54:39
Deli članek:

Zlata lisica: Bremova vodi, Drevova šesta

Drago Wernig - TAKA

Avstrijka Eva-Maria Brem vodi po prvi vožnji veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark v Mariboru. V finalu bosta nastopili dve Slovenki Ana Drev, ki si je na prvi progi zagotovila šest čas, in Katarina Lavtar, ki je bila po prvi vožnji 23.

Vodilna Bremova je pohorsko strmino kot četrta na startu premagala s časom 1:12,85 minute. Drugi in tretji čas sta vpisali Nemka Viktoria Rebensburg (+0,37), ki je startala s številko 1, in Švicarka Lara Gut (+0,53), sedma na startu.

Tik po elitni sedmerici je s startno številko osem nastopila Drevova, ki ji pohorska strmina sicer ne leži, a je tokrat z njo v prvi vožnji zgledno opravila. Ob prihodu v cilj je za Bremovo zaostala 1,30 sekunde za šesti čas, ki ga je ubranila tudi po nastopu prve veleslalomske jakostne skupine.

Tridesetletna tekmovalka iz Šmartnega ob Paki letos stopnjuje formo. Po vodstvu na veleslalomu v Lienzu, v drugi vožnji je sicer nato po napaki odstopila, je v Flachauu vendarle osvojila dosežek kariere, z drugim mestom prvo uvrstitev na zmagovalni oder.

"Bilo je kar zanimivo, bolj kot sem se bližala spodnjemu delu proge, slabši občutek je bil. Mislim, da je v zgornjem delu proga kar v dobrem stanju, spodaj pa so se že naredila rahle smučine. Poskusila sem držati svoj ritem, ampak mi v spodnjem delu ni najbolje uspelo. Vseeno sem zadovoljna z izhodiščem. Verjamem, da bo druga vožnja zelo težka, a sem pripravljena na to in bom šla na polno," je dejala Drevova, ki bo na veleslalomih v Mariboru nastopila v svojem četrtem finalu. Najboljša doslej je bila 22., na lanski tekmi.

Finalna vožnja bo na sporedu ob 13. uri. Katarina Lavtar se je s startno številko 33 zagotovila še en nastop. V finale je napredovala s 23. časom in zaostankom 4,59 sekunde za vodilno. Ilka Štuhec s startno številko 48 je bila prepočasna za finale z zaostankom 6,40 sekunde (39.), Meta Hrovat po napaki ni prišla v cilj, Tina Robnik pa ni nastopila, potem ko je padla na ogrevanju in si poškodovala koleno. Zadnja Slovenka na startu Maruša Ferk (61) je zaostala 7,37 sekunde za 43. mesto.

Na letošnji lisički je tudi najuspešnejša slovenska alpska smučarka Tina Maze, a tokrat v novi in povsem drugačni vlogi. Mazejeva, ki je s tremi zmagami na Zlati lisici kot najuspešnejša Slovenka na pohorski strmini izenačena z Matejo Svet, se je med tekmovalnim premorom začasno uspešno podala v novinarske vode. Letošnjo lisičko pa povsem sproščeno spremlja kot gledalka.