Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rp
rp
10.09.2015 11:11:47
Deli članek:

Peter Prevc: Jurij ni imel izbire

arhiv Ekipe

Na spletni strani fis-ski.com so objavili zanimiv pogovor z našim najboljšim smučarskim skakalcem Petrom Prevcem.

Čeprav je star šele 22 let, Petra že zdaj lahko štejemo za enega najboljših skakalcev zadnjega obdobja. Prvo zmago v svetovnem pokalu je dosegel na poletih 2014 na Kulmu. Že leto prej je osvojil srebro in bron na SP v Predazzu. V prejšnji sezoni je postal prvi človek, ki je poletel 250 metrov daleč, nato pa v dramatičnem finalu ostal brez zmage v svetovnem pokalu.

Na zadnjih tekmah na Japonskem in v Rusiji vas ni bilo zraven. Ste se torej osredotočili na trening?
Da, moja prioriteta je priprava na svetovni pokal, zato me ne bo niti v Almatiju. Ta konec tedna gremo na trening v Klingenthal, formo pa bom še enkrat testiral na finalu poletne nagrade v Hinzenbachu.

Se torej že ozirate k otvoritveni tekmi svetovnega pokala v Klingenthalu?
Pošteno povedano, res. Od zadnjih tekem v marcu je minilo že kar nekaj časa. Od takrat sem veliko treniral, tako kot večina drugih to poletje. Tudi zato se že veselim začetka tekem v svetovnem pokalu.

Vrnimo se še malo k finalu v Planici. Kako ste doživeli tesen obračun med vami in Severinom Freundom?
Planica je bil res zanimiv konec tedna (smeh). Seveda zame razplet ni bil super, je bil pa atraktiven za navijače. Če pogledamo drugače, je bil to rezultatsko z dvema prvima in enim drugim mestom izredno uspešen konec tedna. Pred finalom sem že toliko zaostajal, da nihče ni pričakoval, da bi najin obračun lahko postal tako napet.

Kako dolgo ste potrebovali, da ste se sprijaznili s takšnim končnim razpletom?
Ni bilo posebej dolgo. Prejšnjo sezono sem kmalu odrinil na stran in se usmeril v prihodnost. Za teden dni sem odšel na dopust in sploh nisem razmišljal o skokih. To je bila dobra stvar.

Je bilo za vas kaj drugače, da vam je skupno zmago v svetovnem pokalu preprečil vaš kolega Jurij Tepeš, ali vam je bilo glede tega vseeno?
To ni bilo pomembno. Odločil je rezultat. Vem, da je bila to za Jurija zelo težka odločitev. Ni imel druge izbire, kot da skoči čim dlje, če je hotel doseči dober rezultat. Vsak drug športnik bi v njegovi situaciji ravnal enako.

Glede tega torej znotraj ekipe ni bilo težav?
Ne (smeh). Vsi v ekipi smo zelo motivirani in usmerjeni v naslednjo sezono.

Lani ste veliki kristalni globus imeli na dosegu roke. Je to zdaj cilj v novi sezoni?
Zmage v svetovnem pokalu se ne da predvideti. Lahko samo trdo treniraš in daš vedno vse od sebe. Že zdaj poleti to počnem in bom tudi med sezono. Seveda sem se za to trudil tudi že prej.

Kakšni so torej vaši cilji za naslednjo sezono?
Zdaj sem povsem osredotočen na začetek sezone. Upam, da bo ta minila brez poškodb, potem bomo videli, kaj se bo zgodilo. Želim biti na visoki ravni skozi celotno sezono, od novembra do marca. To je moj glavni cilj.

Se torej ne boste osredotočili na nek določen dogodek, kot bosta turneja štirih skakalnic ali svetovno prvenstvo v poletih?
Ne, kar največ bom skušal pokazati na prav vsaki tekmi. Seveda pa bi enkrat rad osvojil tudi turnejo štirih skakalnic, nekaj posebnega bo tudi SP v poletih na Kulmu.

Slovenska ekipa je bila zadnja leta vedno med favoriti največjih tekmovanj, a pričakovanj ni izpolnila. Kako pomembna bi bila zanjo ekipna kolajna na Kulmu?
To bi bilo super. Naša ekipa je zadnja leta zelo močna, tako da bi s kolajno res radi naredili še ta zadnji korak.