Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
05.03.2015 09:30:42
Deli članek:

Geparda čaka ugriz levinje iz Črne

Reuters

Tina Maze bo z današnjim treningom v Garmischu začela operacijo zaključek sezone 2014/15.

Seveda je vsem popolnoma jasno, da je edino zanimivo vprašanje, katera bo osvojila veliki kristalni globus – Korošica ali Salzburžanka Anna Fenninger. Veliko jih daje prednost Avstrijki, ki je v zadnjem mesecu res v izjemni formi, toda Črnjanka še ni rekla zadnje besede.

Anna in Tino zdaj loči še 44 točk, zato sta tekmi v Garmisch-Partenkirchnu zelo pomembni. Zdi se, da je Mazejeva boljša v smuku, prednost pa naj bi Anna imela v superveleslalomu. Toda tudi v slednji disciplini je Tina zelo blizu Anni in ji ne bo tako zlahka prepustila zmage. Seveda dekleti lahko delata račun brez krčmarja oziroma brez ostalih deklet, ki gotovo ne bodo samo gledale, da Mazejeva in Fenningerjeva pobirata prvo in drugo mesto. Po zadnjih tekmah v Banskem se zdi, da je tudi Tina v zelo zelo dobri formi in da lahko z ramo ob rami smuča z avstrijsko ljubiteljico gepardov.

Grega Wernig
"Še sama ne vem, kako sem tako hitra. Mislim le na smučanje in dobre uvrstitve, potem prihajajo same po sebi. Smučam res z veseljem in mislim, da je to tista razlika, s katero potem pridejo rezultati," je dejala Anna, ki je dobila potrditev, da lahko prenaša pritisk v boju za veliki kristalni globus. "Tekem v svetovnem pokalu je še veliko in ni preprosto biti popolnoma zbran za vsako posebej," je še povedala Fenningerjeva, ki Tino spoštuje: "Medsebojno se zelo in najin dvoboj bo napet do konca."

Na boj z Anno so pripravljeni tudi ostali v ekipi aMaze, ne samo Tina, ki bo seveda morala opraviti glavno delo. "Tina je vse boljša, in to je zelo dobro," je dejal vodja ekipe Andrea Massi in potrdil, da bo boj za skupno zmago težek vse do konca sezone. "Anna je prav gotovo hitra, ampak vidim, da je zdaj Tina spet pri stvari in pripravljena na boj do konca. Na naslednjih tekmah so naše želje zmage," je še navrgel Andrea.

Vsekakor mu v tem trenutku ni lahko. Njegova varovanka je zaradi napak, predvsem tistih v Mariboru, ko se je brezglavo pognala po progi, izgubila mnogo točk. V Mariboru bi na dveh tekmah miže prismučala do tretjega mesta, vzela 120 točk in veliki kristalni globus bi bil skoraj že v njenih rokah. Tako pa ... Ampak objokovati storjeno je neumno in neproduktivno. Mazejeva je že v Bolgariji pokazala, da še vedno grize. V tem trenutku ji hitri gepard sicer beži, toda levinja iz Črne je pripravljena, da ob prvi priložnosti zamahne s šapo, da ga zaustavi in potem zasadi mogočne čekane v telo in dokonča delo.

Nikola Miljković

Anna je prav gotovo hitra, ampak vidim, da je zdaj Tina spet pri stvari in pripravljena na boj do konca. Na naslednjih tekmah so naše želje zmage.

Garmisch je prizorišče, kjer je Tina doživela že veliko uspehov (Fenningerjeva je tu pred dvema letoma dosegla svojo prvo superveleslalomsko zmago v svetovnem pokalu). Proge zelo dobro pozna, na svetovnem prvenstvu je pod veličastno goro Zugspitze (najvišja gora v Nemčiji) leta 2011 prvič postala svetovna prvakinja (v veleslalomu), v kombinaciji pa je osvojila srebro (za Fenningerjevo).

Garmisch ji je poleg kolajn dal še dve zmagi v svetovnem pokalu (veleslalom 2010 in smuk 2013) in eno drugo (superveleslalom 2013), četrto (superveleslalom 2013) ter dve šesti mesti (slalom in superveleslalom 2010). Tina bo svoje bogate izkušnje in občutke na teh progah gotovo znala priklicati oziroma jih vzdigniti na površje, poleg tega ne bo več pazljiva in preračunljiva, kot je bila v Banskem. Tokrat bo napadla na vso moč in pokazala pravo moč levinje, ki je še vedno in bo še kar nekaj časa ostala kraljica med živalmi (smučarkami).

Reuters