Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
03.03.2015 13:55:32
Deli članek:

Janusova ocena SP: Ničesar ne bi storil drugače

Arsen Perić

Čeprav se je prvič, odkar je leta 2011 prevzel vodenje najboljše reprezentance, z velikega tekmovanja vrnil brez odličja, naš glavni trener nastopa na SP v Falunu ne ocenjuje kot popoln neuspeh. Kot pravi, bi bila z nekaj sreče in ob Petrovi kolajni slika popolnoma drugačna.

Kakšna bi bila vaša splošna ocena nastopa slovenske vrste na SP v Falunu?
Bili smo blizu kolajni, ki jo je Peter na veliki skakalnici zgrešil le za 1,1 točke. To je tako minimalna razlika, da je težko razpredati, kaj je bil vzrok, da je ni osvojil. Dejstvo pa je, da imamo četrto mesto s posamezne tekme, peto mesto mešane ekipe, šesto mesto na ekipni tekmi in še 13. mesto s posamezne tekme. So določene malenkosti, ki so na posameznih tekmah odločale glede kolajne in se niso obrnile v našo korist. Res pa je, da za kolajno potrebuješ tudi kanček sreče, ki tokrat ni bila ravno na naši strani. Ob Petrovi kolajni bi bila slika zagotovo drugačna. No, cilji so taki, kakršni so bili, enako velja tudi za rezultate. Misli smo že usmerili k nadaljevanju svetovnega pokala.

Bi, če zdaj gledate nazaj, v pripravah na to SP storili karkoli drugače?
Ne, ne bi. Tako jaz kot vsi tisti, ki delamo z ekipo, smo naredili vse, kar smo mislili, da je v danem trenutku najbolje. Prav zato ne bi ničesar spreminjal.

Obstaja kakšen poseben razlog, zakaj so bili rezultati na tem svetovnem prvenstvu slabši kot na večini tekem svetovnega pokala?
To težko rečem. Svetovni pokal se začne že okrog 20. novembra, tekme so vsak konec tedna, svetovno prvenstvo pa pride na vrsto šele ob koncu februarja. Mi gremo iz tedna v teden in iz tekme v tekmo, imamo svoj ritem ... Tu se nam določene stvari enostavno niso izšle po načrtih.

Menite, da je morda razlog tudi to, da se določeni fantje niso uspeli spoprijateljiti s skakalnico?
Tudi to lahko drži, ker vem, da ostali od nas niti ne odstopajo. Enostavno se na tem objektu nismo znašli. So pa tu spet malenkosti, ob katerih bi bila slika lahko že v tem tednu čisto drugačna.

Imate kakšno zadolžitev, da zboru in odboru za skoke pojasnite, zakaj cilji za to prvenstvo niso bili uresničeni?
Z zborom in odborom ne sodelujem, tako da mi tega ni treba početi. Tudi cilje določam jaz, odbor in zbor jih samo potrdita.

Se vam ne zdi, da aprila, ko morate to storiti, še ne morete vedeti, kakšna bo situacija februarja naslednje leto?
Koledar za naslednjo sezono pride ven že takrat, tudi priprave začnemo že aprila, zato moram to storiti že prej. Treba je namreč imeti finančni načrt, programe dela in vse, kar spada zraven. Zato za te stvari poskrbim že v desetih dneh po planiškem finalu.

Ste se na tem prvenstvu morda naučili kaj, kar bi bila za vas lahko dobra šola za naslednja prvenstva?
Ne. O teh stvareh sem razmišljal prej, se bom pa še naprej držal poti, ki sem si jo začrtal.

Vas je na tem SP kdo presenetil, denimo Poljaki na ekipni tekmi, ki jih glede na potek sezone nihče ni uvrščal med kandidate na kolajno?
Ne vem, kaj naj rečem. Poljakom se je enostavno na tisti dan vse dobro izšlo, tako kot se nam ni. Če pri vsakem našem skakalcu prištejem pet metrov, kar bi bilo realno uresničljivo, bi bila slika drugačna.

Kaj pa Rune Velta in njegove štiri kolajne?
On je zagotovo presenetil, saj se je na večini tekem svetovnega pokala vrtel okrog desetega mesta. Tu je očitno dobil neki zagon in res odlično odskakal.

Svetovni pokal se konec tedna nadaljuje v Lahtiju. Ste ekipo zanj že določili?
Že. Poleg peterice iz Faluna (Prevc, Damjan, Dežman, Tepeš in Pungertar, op. p.) se nam bo pridružil še Jaka Hvala, ki je priboril kvoto na tekmah celinskega pokala. Robert Kranjec bo Lahti na svojo željo izpustil in se ekipi priključil v Kuopiu. Prej bo raje opravil še nekaj skokov na 120-metrski skakalnici v Planici, saj je v zadnjem obdobju treniral v Kranju.

Fantje pravijo, da je nordijska turneja napornejša od novoletne turneje.
To kar drži. Moraš se seliti iz kraja v kraj, razdalje so večje, potuješ tudi z letali, ob tem pa si skoraj vsak dan na skakalnici. Za potovanje gre kar veliko energije. Glede kondicije pa me ne skrbi, da ne bi zdržali do konca, saj so po tej plati dobro pripravljeni.

Sedem posamičnih tekem pred koncem svetovnega pokala so glavni trije kandidati za veliki globus Peter Prevc, Severin Freund in Stefan Kraft. Pričakujete dvoboj ali troboj za skupno zmago?
Bo zanimivo, stvar pa se bo odločala v Planici. Tudi ostali ne zaostajajo veliko, tako da se tem trem lahko pridruži še kdo.