Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 16.02.2015 22:24:55

Prvi skok pripadel Peterki

Arsen Perić
Nordijski skakalni center Kranj je po dolgoletnih zapletih končno dobil razsvetljavo. Smučarska zveza Slovenije je dogodek izkoristila za slovesno odprtje in predstavitev skakalne reprezentance, ki bo ta teden odpotovala na svetovno prvenstvo v Falunu.

Pred več sto gledalci so razsvetljavo na kranjski skakalnici in reflektorjih za doskočišče po vrsti vklopili glavni trener slovenskih skakalcev Goran Janus, predsednik skakalnega kluba Triglav Jože Javornik, nekdanja alpska smučarka Nuša Tome, kranjski župan Boštjan Trilar in predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar. Posebej slovesno je bilo že ob vklopu razsvetljave na zaletišču in prvem reflektorju, ko je na hrbtišču skakalnice zasijal napis 250 SR v čast svetovnemu rekordu, ki ga je Triglavan Peter Prevc postavil v soboto na poletih v Vikersundu.

Predsednik SZS Smrekar se je ob odprtju posebej zahvalil Fundaciji za šport in pristojni ministrici za šport Stanislavi Setnikar Cankar ter izpostavil, da so na SZS tudi s tem projektom dokazali, da so tudi v trenutkih sanacije zveze sposobni stopiti skupaj in ustvariti pomembne projekte.

Predsednik zbora za skoke Ljubo Jasnič pa je izpostavil vlogo slovenske vojske, ki je pri 218.000 evrov vrednem projektu razsvetljave odigrala pomembno vlogo s svojimi helikopterji. "To je gnezdo, od koder slovenski orli poletijo v Planico in v svet," je ob tem dejal Jasnič in dodal, da center v Kranju vsako leto gosti več kot 30 domačih in 15 mednarodnih tekem.


Prvi skok v soju žarometov je opravil nekdanji velikan tega športa in kranjskega kluba, dvakratni zmagovalec skupnega seštevka v smučarskih skokih Primož Peterka. Pred očimi slovenskih reprezentantov in reprezentantk, ki potujejo v Falun, prisoten pa je bil tudi prvi slovenski svetovni rekorder Jože Šlibar, je Peterka opravil soliden skok, a takoj nato v šali dejal, da se seveda ne namerava vrniti v tekmovalni šport. Za njim se je po hrbtišču skakalnice spustilo še več kot 10 mladih skakalcev in skakalk kranjskega kluba.

Posebno darilo kluba, velikansko čokolado, je za promocijo v svetu prejel Peter Prevc, ki mu je ob tej priložnosti posebno nagrado izročilo tudi podjetje Turkish Airlines.

Sicer pa so v vodstvih reprezentanc v Kranju še enkrat predstavili obe ekipi, ki bosta Slovenijo zastopali na SP. V ženski konkurenci so to Špela Rogelj, Urša Bogataj, Maja Vtič, Katja Požun in Eva Logar, v moški pa Nejc Dežman, Miran Tepeš, Jernej Damjan, Matjaž Pungertar in vodilni skakalec v svetovnem pokalu Peter Prevc.

Ne glede na vse Prevčeve uspehe v sezoni, ter dejstvo, da je slovenski skakalni as na zadnjem svetovnem prvenstvu in lanskih olimpijskih igrah v Sočiju osvojil po dve medalji, pa je Goran Janus za Falun še enkrat ponovil pred sezono postavljene cilje na SP, ki se niso spremenili - v posamični konkurenci je to na vsaki tekmi ena uvrstitev do šestega, 15. in 30. mesta, v ekipni pa uvrstitev med najboljšo peterico.

Članki iz rubrike