Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
27.12.2014 10:01:57
Deli članek:

Goran Janus: Kot ekipa smo do zdaj najboljši

Zelo uspešen glavni trener slovenske skakalne ekipe bo svoje varovance na novoletno turnejo popeljal že četrtič v tej vlogi, na njej pa je bil še dvakrat kot skakalec in petkrat kot pomočnik Matjaža Zupana. Od letošnje turneje si obeta še več kot od prejšnjih treh, med tihe favorite za skupno zmago pa uvršča tudi Petra Prevca in Jerneja Damjana.


Decembra ste imeli kar nekaj zdravstvenih težav. So te zdaj dokončno mimo?
Te težave so se začele že v Klingenthalu, poslabšale pa v Kuusamu, kamor mogoče ne bi smel iti. Nekako sem zdržal še v Lillehammerju, nato pa sem si moral vzeti prost konec tedna in nisem odpotoval v Rusijo. No, v tem trenutku je vse v najlepšem redu, tako da grem lahko normalno naprej.

To bo v vseh vlogah že vaša enajsta turneja. To ni ravno malo ...
To pomeni, da le imam že nekaj za sabo. Teh velikih prireditev se je v teh letih nabralo kar lepo število.

Katera od teh enajstih turnej pa vam je ostala v najlepšem spominu?
Bolj kot turnej v celoti se spomnim posameznih tekem, ko smo bili Slovenci na zmagovalnem odru. Ko sem bil še pomočnik, sem doživel zmagi Primoža Peterke in Petra Žonte, lani pa drugo in tretje mesto Petra Prevca. Te tekme so mi ostale v najlepšem spominu.

Bi lahko rekli, da gredo v zadnjih štirih letih, torej odkar ste glavni trener, vaši varovanci na turnejo najbolje pripravljeni?
Da, gledano kot ekipa to res drži. Tekmovalci so med seboj bolj izenačeni. Seveda pa bo marsikaj odvisno od dnevne forme.

Vam je ljubše, da imamo nekoga na zmagovalnem odru in še enega ali dva pri repu finala ali da je v finalu vseh šest, sedem fantov, najboljši pa uvrščen okrog desetega mesta?
Prva opcija je vseeno boljša. Dobro je, če si nenehno zraven, a ko si enkrat tam, se prej ali slej prebiješ tudi na stopničke.

Peter je odlično pripravljen. Do zdaj je tako njemu kot ekipi steklo po novoletni turneji, letos pa stvari kažejo bolje že v dozdajšnjem delu sezone.

Krog kandidatov za skupno zmago je letos precej širok. Je med njimi tudi Peter Prevc?
Favoritov je res kar več, a glede na to, kar je Peter pokazal že v prejšnji sezoni, lahko sodi med enega od tihih favoritov. Tu je tudi Jernej Damjan, ki je ujel vrhunsko formo. Oba imata s teh tekem že določene izkušnje in vesta, kako se je na turneji treba odzvati v določenem trenutku.

V Lillehammerju ste za Petra dejali, da tako kot v tej sezoni še nikoli ni bil pripravljen. Še vztrajate pri tej oceni?
Seveda. Peter je odlično pripravljen. Do zdaj je tako njemu kot ekipi steklo po novoletni turneji, letos pa stvari kažejo bolje že v dozdajšnjem delu sezone. Kar zadeva novoletno turnejo, je tako, da te že en večji spodrsljaj potisne povsem v ozadje. Potem se lahko posvetiš samo posameznim tekmam.

Je Peter na zadnjih tekmah morda hotel od sebe celo nekoliko preveč?
Ne bi rekel. Svoje so opravili tudi slabši vremenski pogoji in seveda kakšna napaka, ki jo je napravil. Glede na to, kako je konkurenca zgoščena, si lahko zelo hitro malce bolj v ozadju.

Grega Wernig

Od Jerneja Damjana glede na njegove zadnje skoke gotovo ni nerealno pričakovati mesta med deseterico tudi v skupnem seštevku.
Bomo videli. Izkušnje zagotovo ima, saj je bil že kar nekajkrat na turneji (do zdaj osemkrat, op. p.). To je nekaj, kar je za novoletno turnejo samo dobrodošlo. Seveda je treba počakati tudi na pogoje in Jernejevo počutje na dan tekme. Je torej več dejavnikov, ki vplivajo na rezultat.

Vas preseneča velik napredek Matjaža Pungertarja na zadnjih tekmah?
Matjaž se je že lani v poletni veliki nagradi uvrščal na zmagovalni oder in enkrat celo zmagal v tem tekmovanju. V prejšnji zimski sezoni se mu nato ni izšlo. Letos je zastavil nekoliko drugače, tudi v glavi. Zdaj je dokazal, da je lahko konkurenčen najboljšim, in to že dva tedna zapored. Upam, da bo v tem slogu tudi nadaljeval.

In ostala trojka? Lahko še kdo izskoči ali boste zadovoljni že z uvrstitvami med najboljših 30?
Robi Kranjec se vsaj na kakšni posamezni tekmi lahko uvrsti tudi precej višje, za Nejca Dežmana in Anžeta Laniška pa bo na vsaki tekmi res prvi cilj preboj v finale.

Zaradi dejstva, da je slovenskih skakalcev na turneji šest in ne sedem, najbrž niste razočarani?
Ne, sploh ne. Verjetno bi jih imeli toliko, če ne bi odpadli dve tekmi celinskega pokala, a tudi šest je lepa številka.

Iz ekipe za turnejo je nazadnje izpadel Jurij Tepeš. Ste optimistični, da se bo že na poletih na Kulmu vrnil na stara pota?
Jurij bo treniral doma. Če v Planici 120-metrske skakalnice ne bo mogoče pripraviti, bo odpotoval na trening v Zakopane. Počitek v domačem okolju in dejstvo, da si malce odmaknjen od tekem, včasih delujeta bolje, kot če hodiš na tekme in se tam ne uvrščaš v finale.

Kar zadeva trening v Planici, ste dolgo upali, da boste pred turnejo lahko vadili na 120-metrski napravi. Je to lahko težava ali niti ne?
Ne. Vesel sem, da so nam omogočili vsaj trening na 90-metrski skakalnici. Ta je bila res super pripravljena. Bilo je idealno, da so fantje lahko opravili tudi po sedem skokov naenkrat.

Trenerji smo nenehno na cesti, saj se praktično z vseh prizorišč takoj po tekmah vozimo še domov. Vemo pa, kakšne so pozimi včasih razmere in kakšni 'norci' so lahko na cestah.

Največje presenečenje te sezone sta Norvežan Anders Fannemel in Čeh Roman Koudelka, ki tudi vodita v svetovnem pokalu. Vas to preseneča?
Presenetila sta res, videli pa bomo, koliko časa bosta držala takšno formo. Tudi mi smo ves čas zraven in čakamo na svoj trenutek.

In kdo, če sploh kdo, je za vas prvi favorit za zmago na novoletni turneji?
Ta trenutek je še najbolj konstanten Roman Koudelka. Glede na izkušnje in ambicije v tej sezoni bi omenil še Simona Ammanna, seveda pa je favoritov še več. Veliko fantov čaka na svojo priložnost iz ozadja. Tudi Gregorja Schlierenzauerja nikakor ne gre odpisati.

Posebnost novoletne turneje je že vrsto let tudi tekmovanje na izpadanje. Vam je všeč ali bi se vam zdelo bolj pošteno, če bi tudi na turneji tekmovali po starem?
Ta sistem je na turneji v veljavi že dolgo časa in je predvsem bolj zanimiv za gledalce. Je neka popestritev in skakalci o tem več niti ne razmišljajo. Ko je turneje konec, pa je vsem kar prav, da se tekme nadaljujejo po starem. Tudi pri tem nokavt sistemu je treba narediti dober skok, s katerim si zagotovo v finalu.

V tej sezoni so boljši kot v prejšnji Norvežani in Čehi, precej slabši pa Poljaki.
Takšne stvari so se Poljakom dogajale že v preteklosti. Drugače se jaz z drugimi niti nočem ukvarjati, ampak me zanimajo samo naši fantje.

Letos skakalci skačejo s centimeter širšimi dresi kot prej. So zaradi tega nekateri skakalci zdaj boljši?
To morda res drži. Zdaj spet v ospredje prihajajo tisti, ki znajo dobro leteti. Zlasti to velja v vetrovnem vremenu, ko so rezultati lahko takšni in drugačni. Novi dresi so pomembni tudi zaradi varnosti tekmovalcev, ki dres bolje čutijo v zraku in jim je zdaj lažje.

Nekaj poškodb je vseeno bilo, a bi jih težko pripisali dresom.
Dresom jih res ne bi pripisal, ampak predvsem naravi snega. Skoraj vse tekme do zdaj so bile izpeljane na umetnem snegu, ki je bolj agresiven in smuči na njem zelo hitro primejo. Vemo pa, da skakalne smuči nimajo robnikov.

Ti dresi bi lahko prišli še bolj do izraza na letalnicah, tako na Kulmu kot v Planici pa bodo poleti potekali na prenovljeni napravi. Pričakujete morda nov lov na svetovni rekord?
To je težko vprašanje. Seveda je to odvisno od veliko dejavnikov in za rekord se mora iziti marsikaj. Organizatorji gredo na to, tako da – zakaj pa ne ...

Verjetno se vam zdi kar prav, da gre razvoj v tej smeri, da se gradijo vedno večje letalnice oziroma povečujejo obstoječe.
To je kar normalen trend. Seveda si vsi želimo, da bi se rekord spet vrnil v Planico.

Avstrijci napovedujejo, da bi prek 240 metrov lahko šlo že na Kulmu. Verjamete, da je to mogoče?
Tega ne vem, ker prenovljene letalnice še nisem videl, zato to težko komentiram.

Ko sem bil še pomočnik, sem na turneji doživel zmagi Primoža Peterke in Petra Žonte, lani pa drugo in tretje mesto Petra Prevca. Te tekme so mi ostale v najlepšem spominu.

Bogdan Gabrovec je bil nedavno izbran za novega predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije. Ste na izboru imeli svojega favorita ali vam je bilo vseeno, kdo bo izbran?
Ne, s tem se nisem ukvarjal. Z OKS imamo opravka le pred olimpijskimi igrami, pa še takrat bolj vodstvo zveze kot mi trenerji.

Vas drugače sploh zanima športna politika? 
Odkrito povedano ne.

Verjetno vas vseeno zanima dogajanje na smučarski zvezi in njihove težave z likvidnostjo.
Zanima me zgolj to, da je poskrbljeno za ekipo. Če se lotiš veliko problemov, jih imaš potem hitro še več in jih težko vse nadziraš.

Ste od vodstva zveze tudi vi dobili kakšen namig, da morate paziti pri porabi finančnih sredstev?
Ne. Skakalci to počnemo že vsa leta in za nas ta stvar ni nič novega.

Ali med sezono kdaj pomislite na dopust?
Pred sabo imamo še tri mesece, tako da je za kaj takšnega še prezgodaj. Med tekmami redkokdaj opazim celo, koliko je na njej gledalcev. Sem povsem v tekmi in to me vleče naprej.

Vas, ko pridete domov, žena in hčerki kaj sprašujejo v zvezi s skoki ali se o tem sploh ne pogovarjate?
O tem se res kaj dosti ne pogovarjamo. Vesele so že samo, da pridem domov zdrav. Trenerji smo nenehno na cesti, saj se praktično z vseh prizorišč takoj po tekmah vozimo še domov. Velikokrat to pomeni tudi po osem ur vožnje v obe smeri. Vemo pa, kakšne so pozimi včasih razmere in kakšni 'norci' so lahko na cestah.

Vedno vozite vi ali volan kdaj prepustite tudi komu drugemu?
Nič ne prepuščam, saj imamo vsi svoje avte. Smo kar velika ekipa in vse je treba transportirati.