Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
23.12.2014 12:19:54
Deli članek:

Tako ali drugače

Arsen Perić

Sejm bil je živ je pred 127 leti zapisal Anton Aškerc v Mejniku. Dobro je orisal slovensko miselnost, ki se do danes ni bistveno spremenila.

Smo se pa malce ozrli na letošnje tekme svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki. Razen po slovenski tekmovalni plati naj bi po besedah organizatorjev biatlonski praznik uspel v vseh pogledih.

V štirih dneh je tekmovanja obiskalo skoraj 19.000 gledalcev, ki so v sončni kulisi uživali v športnih bojih. Vse lepo in prav, toda pri teh podatkih, ki so seveda merodajni predvsem za državna sredstva, ki jih organizatorji tekme za svetovni pokal dobijo od Fundacije za šport in Zavoda za šport Republike Slovenije Planica, je treba biti pazljiv in predvsem natančen.

NI PRAV VELIKO
V tem trenutku še ni na voljo vseh podatkov o prodanih vstopnicah (bile so po ceni 10 in 15 evrov), direktor organizacijskega komiteja pa meni, da je bilo dnevno prodanih med 500 in 1000 vstopnic za vse štiri dni. Če vzamemo, da je bilo za vsak dan prodanih 1000 vstopnic, potem so organizatorji dobili iz tega naslova 50.000 evrov (20.000 za četrtek in petek ter 30.000 za soboto in nedeljo), kar ni prav veliko pri proračunu milijon evrov. Ampak to je že druga zgodba.

LEPO, TODA ...
Vstopnice je torej kupilo 4000 ljudi, na Pokljuki pa je bilo 19.000 gledalcev. Torej je bilo 15.000 gledalcev tam zastonj? Verjetno. Pa nič zato, saj je lepo, če organizatorji ljudem omogočijo, da si ogledajo športno prireditev. Lepo gesto je pokazala Zavarovalnica Triglav, ki je v četrtek peljala 2500 otrok na tekmo, v petek pa je imelo kar nekaj osnovnih šol na Pokljuki športni dan. Super. Otroci in mladostniki so uživali v soncu, naravi in poleg tega spoznavali še šport. Morda pa se bo kdo odločil, da stopi v snežno smučino. In kaj je pri vsem tem narobe?

KAKO JE PRILJUBLJEN IN POMEMBEN
Narobe je to, da organizatorji uporabljajo podatek o 19.000 obiskovalcih na Pokljuki, ko želijo pridobiti sredstva za gradnjo, popravila, tekmovanja ..., ko želijo povzdigniti vrednost biatlona v Sloveniji. Kako je ta šport priljubljen in kako pomemben je za narod. V štirih dneh mednarodnih tekem (na najvišji svetovni ravni) v biatlonu je vstopnice plačalo precej precej manj ljudi kot za eno samo tekmo nogometašev Maribora v evropskih pokalih.

Arsen Perić

15 MILIJONOV EVROV
Kaj je torej pomembnejše, po odzivu ljudi, za slovenski šport, za narod? Biatlon na Pokljuki ali evropska nogometna tekma v Mariboru? Odgovor je na dlani, toda vseeno je država v zadnjih desetih letih investirala v biatlonski center na Pokljuki (ki ima velike težave z dovoljenji, tožbami, nepravilnostmi) več kot 15 milijonov evrov. Koliko pa jih je investirala v nogometni stadion v Ljudskem vrtu?

Pa da se ne bomo narobe razumeli – prav je, da država investira v športne centre, tako biatlonske kot nogometne, toda prav bi bilo, da bi končno uravnotežili športe ali kdaj pa kdaj poslušali in vprašali tudi ljudi, kaj si mislijo. Ali ne bi bilo lepše, če bi država namenila 15 milijonov tudi za obnovo zahodne tribune v Ljudskem vrtu? Da bi gledalci lahko uživali ob spremljanju tekme, da bi imeli svoje pravo mesto tudi invalidi ali otroci, ki bi jih na športni dan peljali na nogomet.