901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
0 07.11.2023 18:09:16

Slovenija na finalu 'svetovnega prvenstva' boljša od lanskih finalist z 2:1

Slovenske tenisačice so zmagovito začele finalni turnir pokala Billie Jean King v Sevilli. Z 2:1 so premagale lanske finalistke Avstralke in se bodo v petek s Kazahstanom borila za uvrstitev v polfinale. Suvereno sta svoji nalogi opravila Kaja Juvan in Tamara Zidanšek, izgubila pa je dvojica Veronika Erjavec/Ela Nala Milić.

Prvo partijo turnirja dvanajstih najboljših reprezentanca na svetu je odigrala 22-letna Kaja Juvan, ki osem let starejši Ajli Tomljanovic ni dala nobene možnosti za zmago. Slavila je 6:4, 6:1. To je bila njena trinajsta zmaga v zadnjih petnajstih nastopih za reprezentanco.

Enako prepričljiva je bila tudi Konjičanka Tamara Zidanšek proti Darii Saville, rojeni Gavrilova, ki je do 2015 nastopala za Rusijo. Uvodni niz je dobila s 6:1, drugega pa s 6:4.

V dvojicah sta Kimberly Birrell in Storm Hunter, ki je prva igralka sveta med dvojicami, zmagali s 7:5, 6:7 in 10:5.

"Na začetku je bilo nekaj nervoze, saj je bil to prvi nastop na finalu, hkrati pa smo precej pozno izvedeli, da bo za Avstralijo nastopila Ajla Tomljanovic. Rabila sem nekaj točk, da sem se sprostila, nato pa je bilo vse veliko lažje," je uvodoma dejala Ljubljančanka.

Tekmico, ki je lani Avstralijo pripeljala do finala tega tekmovanja (zmagala je Švica), nato pa je zaradi poškodbe kolena izpustila praktično celo sezono in močno zdrsnila po lestvici WTA, je Juvan nadigrala v vseh pogledih. "Videlo se je, da se malo težje giblje, zato sem jo sprehajala po igrišču. Zavedala sem se, da čas dela v mojo korist in da bo Ajla težko držala moj ritem," je dodala Juvan.

Odlično predstavo je prikazala tudi najvišje uvrščena slovenska igralka Tamara Zidanšek. Za svojo tekmico je izvedela pozno, saj je kapetanka Alicia Molik namesto Storm Hunter na igrišče poslala Dario Saville, ki je sicer na lestvici WTA uvrščena za njo.



25-letna Zidanšek je priznala, da ji je Saville bolj ustrezala in da jo izbira avstralske kapetanke presenetila. "Imela sem načrt in ga izpolnila do zadnjega detajla. Dobro sem se počutila na igrišču in vseskozi verjela v zmago. To je velik trenutek za Slovenijo, danes se bomo malce poveselili, od jutri naprej pa bodo misli že usmerjene v Kazahstan," je dejala Zidanšek.

Ponosen za svoje varovanke je bil tudi kapetan Andrej Kraševec. "Ves čas sem ponosen na svoje igralke, danes pa še posebej. Kaja in Tamara sta prikazali odličen tenis in že po dveh partijah rešili vprašanje zmagovalk. Lepšega scenarija si ne bi mogel želeti," je slovenskim novinarjem v Sevilli povedal Kraševec, ki je bil nemalo presenečen, ko je zjutraj izvedel, da je avstralska kapetanka spremenila postavo.

"Seveda pa se tu ne mislimo ustaviti, tudi v petek gremo po zmago. Sredo in četrtek bomo izkoristili za regeneracijo in treninge ter se čim bolje pripravili na odločilno tekmo, ki nas lahko popelje med štiri najboljše države na svetu," je dodal slovenski kapetan, ki je izpostavil tudi odlično igro mlade dvojice Erjavec/Milić, ki je prvič zaigrala skupaj.

Punci sta bili blizu presenečenja, vendar sta Avstralki, predvsem Storm Hunter, v odločilnih trenutkih pokazali kakovost in izkušnje.

"Pol ure pred začetkom dvoboja sem šele izvedela, da bom igrala. Hvaležna sem za to izkušnjo. Uživala sem v vsakem trenutku. Še bolj izjemno bi bilo, če bi zmagali, a glavno je, da danes slavi Slovenija," je dejala 17-letna Milić.

Tudi pet let starejša Veronika Erjavec je bila po prvem nastopu za reprezentanco zelo zadovoljna. "Čeprav sva prvič igrali skupaj, sva se dobro ujeli. Vzdušje v reprezentanci je izjemno pozitivno; nikoli ne bom pozabila tega dneva," je dodala Erjavec.

Članki iz rubrike