Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

(ts & jz)
(ts & jz)
0 02.02.2023 09:39:31

Brez strahu in z zmago v srcu

Slovenska reprezentanca v Davisovem pokalu
TS
Za slovensko moško reprezentanco se bo jutri v Istanbulu začel dvoboj kvalifikacij za svetovno skupino I. proti Turkom. Domačini so favoriti, a se Slovenci ne predajajo vnaprej.

Dvoboj bo v klubu EnkaSpor na vozlišču Evrope in Azije. Večji del ekipe je v Istanbul prišel v ponedeljek, v torek pa sta se kapetanu Gregi Žemlji in ostalim pridružila še Matic Križnik, ki je prišel iz Avstralije, in Sebastian Dominko iz ZDA, kjer študira in igra na univerzi Notre Dame. V slovenski reprezentanci so še Bor Artnak, Jan Kupčič in najstarejši član Blaž Rola.

"Minilo je že precej časa, odkar sem bil na igrišču za slovensko reprezentanco. In občutek je super. Zdaj že mesec dni lahko igram tenis. Prej je bilo ogromno prilagajanja treninga zaradi bolečin v kolenu. V zadnjem času sem zelo vesel, da lahko normalno udarjam rumeno žogico. Seveda je poseben občutek, ker nisem sam na turnirju, ampak sem v reprezentanci, v kateri vlada ekipni duh. V bistvu pritisk in dvomi, če bo koleno vzdržalo ali ne, izpuhtijo, ko si skupaj z drugimi," je razmišljal Rola, ki ima v ekipi na voljo vse, kar potrebuje. "Po prespani noči, ko sem vstal zdrav, to pomeni, da sem že stoodstotno na boljšem kot pri moji zadnji reprezentančni akciji. Takrat, v Čilu, sem že po prvi noči ležal na tleh v kopalnici in objemal straniščno školjko. Turki so tu odlično poskrbeli za nas. Hrana je dobra, hotel je odličen, dvorana za trening pa tudi ni daleč stran, tako da nam ni treba skrbeti zaradi prevoza, saj je promet v Istanbulu grozen. Glavno igrišče je tudi odlično. Ne moremo se pritoževati," je razmere v Istanbulu opisal Ptujčan, ki je najstarejši v ekipi, druga generacija. "Odkrito povedano, se ne počutim starega. Res pa je, da ko sta prišla Matic iz Avstralije in Sebastian iz ZDA, sta takoj normalno trenirala. Jaz danes tega ne bi zmogel. Potreboval bi precej več časa, da se navadim kot onadva. V ekipi imam tudi nekakšno mentorsko vlogo, da bi na mlade prenesel čim več izkušenj, saj so na različni teniški ravni – en igra futurese, drugi je na univerzi, tretji igra še na mladinskih turnirjih…"

Mnoge je že nastop v reprezentanci vrnil med žive. "Nisem še obupal nad mojo teniško kariere. Vztrajal bom, dokler bom videl smisel. Lažje pa se je vrniti v reprezentanci, kjer je ekipni duh, poleg tega je za vse poskrbljeno – od hrane, prenočišča do fizioterapije. Če bi šel na turnirje, bi moral za vse to poskrbeti sam. Po tem koncu tedna bi se želel iz Istanbula vrniti z dobrim rezultatom za Slovenijo ter še malce bolj zdrav in pripravljen za turnirje. Za športnika je obdobje poškodbe najtežje. Pri meni je bilo obratno. Izkoristil sem čas, ki sem ga imel, da sem bil z ženo in hčerko. Po eni strani najtežje leto zaradi poškodbe, po drugi strani pa najlepše leto, ker sem ga preživel z družino. Ko sem odhajal v Turčijo, je Izabela prvič potočila solzico, ker se je zavedala, da me resnično nekaj časa ne bo. Dejal sem ji, da mora stisniti pest, da jo bom lahko čez leto ali dve peljal januarja v Avstralijo," je z nasmehom končal Blaž.

Izbranci kapetana Grege Žemlje so odločeni, da se v Istanbulu po dveh neuspešnih poskusih v preteklih sezonah prebijejo v prvo svetovno skupino. Naloga ne bo lahka, saj bo Turčija nastopila v najmočnejši postavi, a kot pravi Žemlja, ima Slovenije dovolj kakovosti, da se prebije med 28 najboljših držav v Davisovem pokalu. "Fantje so prišli iz različnih koncev sveta, Matic Križnik iz Avstralije, Sebastian Dominko iz ZDA, tako da so prvi dan imeli nekaj težav s časovno razliko, a so se zdaj že privadili na novo lokacijo in zavzeto trenirajo. Podlaga, na kateri se bo igralo, nam ustreza, saj je podobna tisti v Kranju, na kateri treniramo, tudi žoge so primerne, tako da za zdaj vse poteka po ustaljenem ritmu," je povedal kapetan.

Turški kapetan Alaatin-Bora Gerceker bo lahko računal na vse svoje najboljše igralce. Altug Celikbilek je 205. igralec na lestvici ATP, Cem Ilkel 304., Ergi Kirkin 378., v ekipi pa sta še Yanki Erel (493.) in Sarp Agabigun (949.). Čeprav so kar štirje domači igralci na računalniški lestvici višje od najboljšega Slovenca Bora Artnaka (678.), je kapetan Grega Žemlja nadvse optimističen. "Uvrstitve na lestvici niso najboljši kazalec naše moči. Prepričan sem, da lahko Artnak, Dominko in Rola presenetijo kogarkoli od turških reprezentantov. Ključno bo, da na igrišče stopimo z zmagovalno mentaliteto in da se nikogar ne ustrašimo," je dodal Žemlja. To bo tretji medsebojni dvoboj Slovenije in Turčije. Prvi je bil leta 1993, kar je bil šele tretji dvoboj reprezentance Slovenije v Davisovem pokalu. V Zambiji sta Blaž Trupej in Marko Por poskrbela za zmago s 3:0. Bolj izenačen je bil dvoboj leta 2018. Slovenci so zmagali s 3:2. Aljaž Bedene je poskrbel za dve posamični zmagi, odločilno tretjo točko pa je v napeti tekmi priboril Nik Razboršek. 

Članki iz rubrike