Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

(ts)
(ts)
0 27.01.2021 12:48:42

Seveda, Polona Hercog in Aljaž Bedene

Polona Hercog
TZS
Na virtualni zaključni prireditvi je Tenis Slovenija razglasil najboljše v letu 2020. Med posamezniki sta to pričakovano postala Polona Hercog in Aljaž Bedene. Hercogova je na 49. mestu lestvice WTA, Bedene pa na 58. mestu lestvice ATP.

Tokratna prireditev je potekala brez prisotnosti nagrajencev, najboljši so se javili prek videokonference. Prisotne je najprej pozdravil predsednik Tenisa Slovenija Andrej Slapar: "V tenisu smo uspeli poiskati rešitve za nepredvidljive situacije. Tenis se je izkazal za enega najbolj varnih poligonov za igro. Poskrbeli smo, da so se naši igralci in igralke ob upoštevanju omejitev med prvimi uspešno vrnili na teniška igrišča. Skupaj smo dosegli večino najpomembnejših ciljev, ki smo si jih zastavili. Okrepili smo sodelovanje na vseh ravneh in odgovorno nudili pomoč našemu članstvu. Hkrati sem vesel, da so najboljši igralci in igralke ponovno poskrbeli za vrhunske rezultate, da vse bolj nase opozarjajo mladi, ki jih podpiramo na njihovi poti, in da so se ne nazadnje na eno ali drugo stran mreže vrnili nekateri ljubitelji tenisa."

Najboljša igralka je tudi tokrat Polona Hercog, ki je trenutno v Avstraliji. "Moram reči, da smo trenutno veliko v sobah. Vsi delamo po svojih najboljših močeh, potrebno je veliko improvizacije. Upam, da bomo prestali vse teste, vseeno pa je pozitivno, da bomo lahko kmalu tekmovali," je iz hotelske sobe v pogovoru sporočila Hercogova in se nato zahvalila za nagrado: "Rada bi se zahvalila za to priznanje. To je res lep dosežek, da se to vidi, če lahko temu tako rečem, tudi na papirju. Res sem hvaležna za to nagrado."

Tudi najboljši slovenski igralec Aljaž Bedene je že v Avstraliji, kjer ima podobno kot večina trenutno le nekaj ur možnosti treninga na dan. "Vse je drugače kot prejšnja leta. Najprej smo morali podpisati številne papirje, tudi tiste o obvezni 14-dnevni karanteni. Na srečo imamo vsaj možnost treniranja na prostem. Sprijaznili smo se s tem. Vedeli smo, kako bo. Komaj čakam, da se karantena konča, da bomo lahko začeli normalno trenirati. Priprave so bile uspešne. Tokratni treningi so bili uspešnejši kot po tistem prvem začetku oziroma prvi vrnitvi na igrišča. Pričakujem boljšo sezono kot lani," je vsem prisotnim, ki so prireditev spremljali na kanalu Tenisa Slovenija, dejal Aljaž Bedene.

Za najboljšega trenerja je bil tokrat z glasovi stanovskih kolegov izbran Zoran Krajnc. Krajnc je s svojo varovanko Tamaro Zidanšek prav tako že v Avstraliji: "Najprej bi se rad zahvalil kolegom. Očitno so spoznali, da je Tamara naredila velik napredek. Imela je nekaj zdravstvenih težav, zaradi katerih je odigrala samo 15 dvobojev, kljub temu pa je pokazala dobro igro že spomladi na mehiški turneji, nakar je dobro nastopala tudi v igri dvojic in seveda na tistem dvoboju proti Garbiñe Muguruza v Parizu. To daje lepe obete za leto 2021. Vsi smo se soočali z nepredvidljivimi ovirami, z nalogami, ki jih nismo bili vajeni. Tega kot trener v življenju še nisem doživel, vsi pa se s tem spopadamo na svoj način. Mislim, da je Tamara mentalno zelo močna, in zato komaj čakamo na začetek."

Teniška zveza Slovenije je poleg treh že omenjenih nagrad podelila števila priznanja najboljšim. Za Petrolov up leta je bil izbran Maj Premzl, ob čemer je dobil še 1000 evrov finančne pomoči. Nagrado za posebne dosežke za drugo mesto na ekipnem evropskem prvenstvu do 12 let so prejeli Žiga Šeško, Svit Suljič in Luka Petrovič, vsakemu je Tenis Slovenija dodelila 500 evrov iz proračuna mladinskih reprezentanc.

Posebno priznanje za prispevek k slovenskemu tenisu pa je dobil Ivan Gorjup. Ta je leta 2014 prevzel mesto predsednika TK Branik, ko razmere niso bile rožnate. Klub je prevzel v obdobju, ko so mu vsi govorili, da je položaj brezupen ter da je škoda prostega časa in naporov. V petih letih njegovega predsedovanja je bilo narejeno veliko, tako na področju infrastrukture kot organizacije. V tem obdobju je bil prav tako močno vpleten v delovanje zveze. Je zelo pomemben in nepogrešljiv član Tenisa Slovenija − član upravnega odbora. Ko je uradno prenehal z delovanjem kot predsednik kluba, mu je ta izkazal spoštovanje s tem, da ga je imenoval za častnega predsednika.

Najbolj ponosen od predsednikov klubov je bil Drago Završnik. Najuspešnejši klub v Sloveniji namreč ostaja ŽTK Maribor, ki je to priznanje prejel že 18. leto zapored. Ob tem je ŽTK Maribor postal tudi najboljši klub prvih dveh desetletij 21. stoletja. Drugo mesto je osvojil TK Triglav Kranj, tretje pa TK Branik Maribor.

Tenis Slovenija je v letu 2021 varno in uspešno organizirala več kot 100 turnirjev. Najbolj odmeven dogodek je bil avgustovski teniški festival v Portorožu, kjer je v devetih starostnih kategorijah sodelovalo skoraj 600 nastopajočih. Tako je bilo dovolj priložnosti, da se je pokazalo, kdo so najboljši posamezniki in posameznice.

Financiranje mladih se nadaljuje

Tenis Slovenija tudi v letu 2021 nadaljuje s projektom 'Mlada Fed Cup reprezentanca'. Cilj projekta je finančna pomoč mladim teniškim igralkam ob prehodu iz mladinske v člansko konkurenco. Kriterij za pridobitev finančne pomoči je uvrstitev v prvo stoterico na lestvici ITF Juniors. Igralke, ki ta kriterij izpolnijo, še dve leti po prehodu iz mladinske v člansko kategorijo prejmejo vsakič po 3000 evrov finančne pomoči od Tenisa Slovenija. V izjemnih primerih se lahko obdobje finančne pomoči poveča na tri leta po prehodu iz mladinske v člansko kategorijo.

Strokovni svet je na 14. dopisni seji sprejel naslednje sklepe:

Živi Falkner in Pii Lovrič se dodeli 3000 evrov finančne pomoči za sofinanciranje njunega mednarodnega tekmovalnega programa v letu 2021

Niki Radišić se dodeli 1500 evrov finančne pomoči za sofinanciranje njenega mednarodnega tekmovalnega programa v letu 2021. Nika Radišić je finančno pomoč iz navedenega projekta prejela že leta 2019 in 2020 ter s tem ni zadostila kriterijem. Strokovni svet je upošteval okoliščine v letu 2020 in Niki Radišić pomoč v zmanjšani višini podaljšal še za leto 2021.

V lanski sezoni je izjemen napredek pokazal Bor Artnak. To, kar je uspelo 16-letnemu Artnaku, je v zadnjih desetih letih le še dvema Slovencema. Slovenija ima namreč na svetovni mladinski ITF jakostni lestvici prvič po letu 2016 znova člana med elitno stoterico. Svenu Lahu je to uspelo 4. januarja leta 2016, pred tem pa je v zadnjih desetih letih to v konkurenci fantov uspelo le še Niku Razboršku, in sicer leta 2011. Lah je bil najvišje na 74. mestu, Razboršek na 53. Trenutno je Artnak 72. mladinec sveta. Strokovni svet TZS se je zato odločil, da bo Bor Artnak na podlagi uvrstitve v prvo stoterico na lestvici ITF Juniors v letu 2021 prejel 4000 evrov. 

NAJBOLJŠI TS V LETU 2020
do 12 let: Svit Suljić (TA Brežice), Ela Plošnik (TK Triglav Kranj)
do 14 let: Žiga Švec (ŽTK Maribor), Nala Kovačič (ŽTK Maribor)
do 16 let: Maj Premzl (ŽTK Maribor), Ana Lanišek (TK Radomlje)
do 18 let: Bor Artnak (TK AS Litija), Živa Falkner (TK Otočec)
člani: Aljaž Bedene (TD Slovan), Polona Hercog (TK Branik Maribor)
najboljši trener: Zoran Krajnc
liga do 12 let: ŽTK Maribor
liga do 14 let – dečki: ŽTK Maribor; deklice: ŽTK Maribor
ekipno tekmovanje do 16 let: ŽTK Maribor
ekipno tekmovanje do 18 let: ŽTK Maribor
veteranska liga: ŠTK Velenje
prva ženska članska liga: TK Triglav Kranj
prva članska moška liga: TK Triglav Kranj
Galerija

Članki iz rubrike