Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

(tzs)
(tzs)
0 13.01.2021 11:41:52

Pohod na svetovno skupino

Grega Žemlja
TZS/SPORTIDA
Grega Žemlja, nekdanji 43. igralec sveta, je postal novi selektor slovenske reprezentance za Davisov pokal. Žemlja, finalist ATP-turnirja na Dunaju leta 2012, je zamenjal Miho Mlakarja, ki je reprezentanco vodil od začetka leta 2018. Mlakar je prevzel funkcijo direktorja članskih reprezentanc.

Prva naloga Žemlje bo septembrski dvoboj s Paragvajem. "Takoj po končani teniški karieri sem se posvetil trenerski. Vedno sem si želel biti in ostati del slovenskega tenisa, želel sem pomagati in celoten slovenski tenis voditi v pravo smer. To je priložnost oziroma izziv, ki se ga zelo veselim. Upam, da bo slovenski tenis postal del mednarodne teniške scene," je povedal šesti selektor/kapetan slovenske reprezentance v Davisovem pokalu po Alešu Filipčiču, Marku Poru, Borisu Breskvarju, Blažu Trupeju in Mihi Mlakarju.

Ali njegovo imenovanje pomeni, da bodo v reprezentanci skupaj igrali Aljaž Bedene, Blaž Rola in Blaž Kavčič, pa je odgovoril: "To je bil moj prvi dan v vlogi selektorja. Težko sem konkreten, sem pa z vsemi tremi v solidnih odnosih. Že kot igralec sem ob takšnih akcijah poskušal povezati vse slovenske igralce. To bo proces, kratkoročen načrt, da z vsemi opravim pogovore. Najprej pa moramo seveda postaviti smernice in določiti naloge selektorja."

In glavni cilj reprezentance? "Za zdaj imamo v reprezentanci skupek izkušenj in mladosti. Na eni strani so tisti, ki so že v drugem delu teniških poti, na drugi pa mlado generacijo, ki vse bolj prodira proti mednarodni sceni. Če vse to povežemo, lahko ustvarimo solidno ekipo. Za cilje je še prezgodaj, saj niti ne vemo, ali bomo v letu 2021 sploh lahko igrali. Lahko pa rečem, da je dolgoročen cilj svetovna skupina Davisovega pokala."

Grega Žemlja se je rodil 29. 9. 1986. Leta 2009 je postal šele drugi Slovenec, ki je nastopil v glavnem žrebu enega od turnirjev za grand slam, dve leti kasneje pa je postal prvi Slovenec z zmago v glavnem delu turnirja v Wimbledonu. Največji uspeh na turneji ATP je nastop v finalu na Dunaju, kjer je bil od njega boljši Argentinec Juan Martin del Potro. To je bil prvi nastop slovenskega igralca v finalu turnirjev serije ATP. Na turnirjih serije challenger je zmagal petkrat. Na lestvici ATP je bil najvišje uvrščen julija 2013, ko je bil na 43. mestu. Izjemno zapuščino pa je pustil tudi v Davisovem pokalu. Debitiral je leta 2005, zadnjič pa je bil del ekipe leta 2017. Med posamezniki je odigral kar 37 dvobojev, v igri dvojic pa 27.

Članki iz rubrike