stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
0 11.10.2020 20:14:15

Neverjetni Nadal do dvajsetice na edinstvenem Roland Garrosu

Reuters
Španec Rafael Nadal ostaja kralj peska in Roland Garrosa. Štiriintridesetletnik z Majorke je turnir za grand slam v Parizu osvojil že trinajstič v karieri. Za svojo skupno 20. lovoriko na največjih turnirjih je premagal Srba Novaka Đokovića, zmagovalca tega turnirja leta 2016 in prvega igralca sveta. Izid dvoboja je bil 6:0, 6:2, 7:5.

Nadal velikega tekmeca še nikoli ni tako nadigral kot tokrat. Pokazal je brezhibno predstavo, silil Đokovića v številne napake. Tudi s skrajšanimi žogicami taktično ni veliko pridobil. Tekmec jih je večino ulovil, poleg tega pa se je zaradi te nevarnosti prestavil bližje osnovni črti in zaigral še bolj agresivno.

Majorčanu, ki je postal drugi najstarejši zmagovalec OP Francije v odprti eri po rojaku Andreasu Gimenu leta 1972, je uspevalo praktično vse, kar si je zamislil. Še posebno to velja za prva dva niza, v katerih je 33-letnemu Srbu prepustil zgolj dve igri.

Za Španca, ki letos v Parizu sploh ni izgubil niza, je to že 20. osvojeni turnir za grand slam, s čimer se je na večni lestvici izenačil s Švicarjem Rogerjem Federerjem. Đoković po porazu v finalu ostaja pri 17.

Nadal je jubilej dosegel tudi po številu zmag v Rolandu Garrosu, to je bila že njegova 100. zmaga na peščenih pariških igriščih v 102 dvobojih. Izgubil je le dvakrat, proti Đokoviću leta 2015 in Robinu Söderlingu leta 2009. Turnir je sicer prvič dobil leta 2005 kot devetnajstletnik.

Številke izjemnega Španca na pesku so naravnost izjemne, od skupno 86 lovorik jih je na pesku osvojil kar 60. Z zmago v finalu je prišel do 445. posamične zmage na pesku, ob tem ima le 40 porazov.

Do velikega jubileja 1000 zmag v karieri pa mu zdaj manjka le še ena, ki jo bo zagotovo vknjižil v zadnjem delu sezone (predviden ima nastop na mastersu v Parizu), ko bo lovil edino lovoriko, ki mu v karieri še manjka, tisto na zaključnem turnirju najboljše osmerice.

"Danes ne razmišljam o rekordih, danes razmišljam le o Parizu in kaj se mi je zgodilo tu. To pa je nekaj fantastičnega. Vemo, kaj mi ta turnir pomeni, ponosen sem, če ga sploh lahko igram. Da pa ga tudi dobivam, je res neverjetno," je po finalu, v katerem je bil seštevek let finalistov najvišji v zgodovini, dejal Španec.

Ob jubileju mu je čestital tudi Federer. "Zame je velika čast, da mu lahko čestitam ob osvojenem 20. naslovu na turnirjih za grand slam. Še posebej izjemno je dejstvo, da je na igriščih Rolanda Garrosa zmagal neverjetnih 13-krat, kar je zagotovo eden največjih dosežkov v športu," je dodal prav tako zmagovalec 20 turnirjev za grand slam.

Tudi Đoković je po dvoboju športno čestital danes v vseh pogledih boljšemu Špancu. Obenem pa je na novinarski konferenci spregovoril tudi o pogojih, ki so vladali v zadnjih dveh tednih v Parizu.



"Mislil sem, da bodo ti pogoji bolj ustrezali meni. Zaupal sem v svojo igro. Dvoboj, ki ga je odigral 'Rafa' pa je bil neverjeten," je razlagal Đoković. Nadal je pred nastopom v Parizu ves čas kritiziral organizatorje, da so turnir zaradi pandemije novega koronavirusa prestavili v tako pozen, večinsko oktobrski termin, saj so bili pogoji po njegovem mnenju nemogoči ob mrazu in pogostejših padavinah.

Štiriintridesetletniku namreč bolj ustrezajo tople razmere, suho ozračje in posledično podlaga, s katero lahko izkoristi močne udarce z veliko rotacije, ki se na peščeni podlagi odbijajo višje. Toda Španec je igro prilagodil, postal agresivnejši in za konec vzel mero številki ena moškega tenisa.

Za razliko od moškega tenisa, kjer z zelo redkimi izjemami, še naprej kraljujejo trije največji tenisači v zgodovini, je v ženskem znova prišlo do presenetljive zmage popolne novinke na najvišji ravni. Poljakinja Iga Swiatek pred letošnjo zmago na OP Francije še nikoli ni nastopila v četrtfinalu.

Na poti do prvenca na turnirjih za grand slam pa je vse tekmice ugnala z 2:0 v nizih, v nobenem od nizov pa ni izgubila več kot štiri igre. Serena Williams, zvezdnica ženskega tenisa še naprej išče pot do 24. osvojenega turnirja za grand slam, s katerim bi se izenačila z Avstralko Margaret Court, a v zadnjih letih po rojstvu hčerke ne najde prave forme predvsem v zadnjih obračunih.

Vse več mladih tenisačic, na čelu z Japonko Naomi Osaka ter zdaj tudi finalistko OP Francije, Američanko Sofio Kenin, in novim obrazom na najvišji ravni, Swiatekovo, pa prihaja po krono Američanke, ki kot edina predstavnica prejšnjih generacij ostaja pri vrhu ženskega tenisa.

Pri moških pa se zdi, da je vse še vedno v rokah velike trojice, 34-letnega Nadala, 33-letnega Đokovića in morebiti tudi 39-letnega Federerja, če bo še našel pot nazaj med najboljše po novi poškodbi kolena. Španec, Srb in Švicar so namreč osvojili kar 57 od zadnjih 69 turnirjev velike četverice.

Na naslednjega bo treba, če bodo to dopuščale zdravstvene razmere v svetu, počakati do januarja prihodnje leto, letošnja sezona na turnirjih velike četverice pa je s pariško zmago Nadala in Swiatekove končana.

OP Avstralije sta v začetku leta pred prekinitvijo zaradi pandemije covida-19 dobila Đoković in Keninova, OP ZDA v "mehurčku" v s covidom najbolj prizadeti državi na svetu pa Avstrijec Dominic Thiem in Naomi Osaka. Travnati grand slam v Wimbledonu je bil zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedan.

Preostanek sezone 2020 bo z izjemo moškega turnirja na Sardiniji prihajajoči teden, v celoti potekal v dvoranah na trdi podlagi.

Značke: tenis, wta, atp

Članki iz rubrike