požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

bm
bm
0 26.02.2020 12:08:10

Mladi v Izraelu, Turčiji in Franciji: Nina gre še po tretjega

Nina Potočnik je zmagala na turnirju v Antalyi.
Nina Potočnik je sezono 2020 začela izjemno in na treh turnirjih ITF v žep pospravila dva naslova, s tem pa zbirko povečala na štiri.

Pretekli teden je še drugič letos slavila v Antalyi na turnirju z nagradnim skladom 15.000 ameriških dolarjev. V finalu je v uri in 18 minutah s 6:3, 6:2 premagala 26-letno bolgarsko levičarko Julio Stamatovo, ki na lestvici WTA zaseda 678. mesto. Potočnikova je bila prepričljivo boljša. Nasprotnici je šestkrat odvzela začetni udarec, sama ga je izgubila dvakrat, na koncu pa je bila v osvojenih točkah boljša s 67:45. Za Nino, ki je na lestvici WTA kot peta Slovenka uvrščena na 413. mesto, najvišje v karieri je bila na 359. mestu leta 2018, je to četrti naslov v karieri na turnirjih serije ITF. Dva naslova je osvojila leta 2017, ko je slavila na turnirju W15 v Hammametu in na turnirju W25 v Trbižu, poleg tega je bila še trikrat finalistka na turnirjih W15 in enkrat na turnirju W25. V naslednjem letu je nastopala večinoma na turnirjih z nagradnim skladom 25.000 ameriških dolarjev in se enkrat uvrstila v finale. V tem letu je s 359. mestom dosegla tudi najvišjo uvrstitev na lestvici WTA, sezono pa je končala kot 373. igralka sveta. V sezoni 2019 je nastopila na 12 turnirjih z nagradnim skladom 25.000 dolarjev in na dveh turnirjih z nagradnim skladom 60.000 dolarjev, najboljši izid pa je bil finale na turnirju W25 v Bytomu na Poljskem. V tem letu je zbrala 13 zmag in 14 porazov. Leto 2020 je začela na turnirjih nižjega ranga in zmagala v Antalyi, na drugem turnirju W25 v Trnavi je tekmo prvega kroga predala, na tretjem turnirju pa je bila ta teden ponovno najboljša. Letos je vknjižila 11 zmag in doživela le en poraz, ko je morala srečanje predati. Nina ostaja v Antalyi tudi ta teden, ko bo poskušala osvojiti še tretji naslov v letošnjem letu. Tam ta teden nastopajo še Manca Pislak in Pia Lovrič ter Tina Cvetkovič, ki je uspešno opravila s kvalifikacijami.

Matic se bori
Do drugega polfinala v karieri je na turnirju ITF z nagradnim skladom 25.000 ameriških dolarjev v mehiškem Cancunu prišel 24-letni Mariborčan Matic Špec, ki je kariero peljal prek študija v ZDA. Po končanem študiju točke za lestvico ATP nabira na turnirjih z najnižjim denarnim skladom 15.000 dolarjev. Ti žal prinašajo tudi v primeru zmage le malo število točk, pa še na teh turnirjih mora običajno v kvalifikacije. V zadnjem letu se je ubadal še s poškodbami. Zadnji mesec je na seriji turnirjev v Cancunu, kjer je nastopil na štirih turnirjih zapored. Na vseh je uspešno opravil kvalifikacije, nato pa po vrsti izgubil v prvem, drugem in ponovno v prvem krogu. Ta teden je naredil velik korak naprej in se drugič v karieri uvrstil v polfinale. V zadnjem mesecu je skupaj odigral 19 dvobojev ter vknjižil 16 zmag in tri poraze. Na zadnjem turnirju je dvema zmagama v kvalifikacijah dodal še tri zmage v glavnem turnirju in se brez izgubljenega niza uvrstil v polfinale. V drugem krogu je s 6:3, 6:4 premagal 18-letnega Argentinca Aleja Lorenza Linguo Lavallena (ATP 852), ki je bil januarja v Cancunu že finalist, v četrtfinalu pa je s 7:6 (2), 6:1 premagal 19-letnega Brazilca Gilberta Soaresa Klierja Jr. Za prvi finale v karieri je igral s 24-letnim Francozom Gabrielom Petitom, ki je na lestvici ATP 529. Francoz je bil boljši s 6:2, 4:6, 7:5. Matic je imel lepo priložnost za finale, saj je v tretjem nizu z breakom že vodil s 3:1, a prednosti ni uspel zadržati. Matic je prvi članski profesionalni turnir odigral leta 2014, tudi edinega v tistem letu, nato pa je do konca leta 2017 ob opravljanju študijskih obveznosti nastopil le še na osmih turnirjih. Od leta 2018 do danes je nastopil v glavnem žrebu na 26 turnirjih ter dosegel eno polfinale in dve četrtfinali. Na lestvici ATP trenutno zaseda 1147. mesto, najvišje pa je bil na 887. mestu leta 2019.

Ta teden je nastope z zmago začela Tamara Zidanšek na turnirju v mehiškem Acapulcu. V prvem krogu je s 6:3, 6:4 premagala Rusinjo Ano Kalinskajo. Ob dobrem serviranju je nasprotnici trikrat odvzela začetni udarec, sama ga je izgubila enkrat. V osvojenih točkah je bila boljša s 76:63. V Acapulcu bo v konkurenci dvojic nastopila tudi Dalila Jakupović skupaj s Črnogorko Danko Kovinić.

V Dohi na turnirju WTA z nagradnim skladom 3,2 milijona ameriških dolarjev je nastope v dvojicah z zmago začela Andreja Klepač s soigralko Lucie Hradecko iz Češke. S 3:6, 6:3, 10:7 sta premagali Kitajki Shuai Zhang in Saisai Zheng. Nastopila je tudi Katarina Srebotnik, ki je združila moči z Rusinjo Alo Kudrjavcevo. V prvem krogu sta bili njuni nasprotnici Kitajka YingYin Duan in Rusinja Veronika Kudermetova, ki sta bili boljši s 3:6, 6:3, 10:4.



Blaž Rola je nastopil v močnih kvalifikacijah turnirja v Dubaju z nagradnim skladom 2,95 milijona dolarjev. V prvem krogu je igral s 26-letnim Avstrijcem Dennisom Novakom, 95. igralcem lestvice ATP, in izgubil s s 6:7 (3), 7:6 (3), 4:6. Blaž Kavčič je nastopil na challengerju v francoskem Pauu (92.040 EUR) in končal v uvodnem nastopu. Igral je s Hrvatom Bornom Gojo in izgubil s 3:6, 6:4, 6:7 (4).

Mark Iztok v finalu
Lep uspeh je na turnirju TE do 14 let v Tel Avivu dosegel Ljubljančan Mark Iztok Lunder. Potem ko je v posamični konkurenci izgubil v drugem krogu, se je v konkurenci dvojic, kjer je nastopal v paru z Rusom Makarjem Overčenkom, uvrstil v finale. V polfinalu sta z 2:6, 6:4, 10:7 izločila Izraelca Halela Ašoša in Gura Trahtenberga, v finalu pa sta morala premoč priznati Izraelcema Ejalu Šumilovu in Timu Vaisamnu. Za Lundra je to drugi letošnji finale v konkurenci dvojic, finalist je bil v januarju tudi na turnirju v Oslu. Sicer pa je v karieri med dvojicami na zmagovalnih stopničkah dvakrat stal tudi v kategoriji do 12 let, še enkrat pa je bil finalist.

Lepo serijo zmag je na mladinskem turnirju ITF 5. ranga v Antalyi dosegel 16-letni Celjan Jan Dimitrijevič. Zmagal je šestkrat, klonil pa v četrtfinalu, kjer ga je s 6:4, 6:4 premagal Avstrijec Aleksandar Tomas.

V francoskem Aureyu poteka eden izmed močnejših turnirjev TE v starostni kategoriji do 12 let. Turnir je prve kategorije, na njem pa nastopata Žiga Šeško in Svit Suljić, ki sta skupaj z Luko Petrovićem pred kratkim osvojila naslov evropskih podprvakov. V Franciji sta uspešno opravila kvalifikacije, glavni turnir pa sta začela s polovičnim uspehom. Šeško je v prvem krogu s 7:5, 6:4 premagal Francoza Timotheea Andriveaua, Suljić pa je izgubil s Francozom Cyprienom Chevalierjem, ki je bil boljši s 6:4, 7:6 (4). Skupaj bosta nastopila tudi v dvojicah.

Galerija
Značke: tenis, utrinki

Članki iz rubrike