atomik harmonik Dobra karma

Špelca iz Atomik Harmonik – po neuspešnih ...

meghan markle_kate middleton Svet24.si

Oseba, ki je prizadela Kate Middleton, povezana z ...

jansa-pl Reporter.si

Kdo so obiskovalci kabineta predsednika vlade ...

virus, računalnik Svet24.si

Želijo vas pretentati, da delijo brezplačno ...

ILU20200504_X7R4531 Necenzurirano

Orbanov oligarh kupuje slovensko državno ...

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

Rebeka Dremelj Njena.si

Takšna je bila Rebeka Dremelj pred več kot 30 ...

bm
bm
0 06.11.2019 15:28:16

NOVA SEZONA NA DOMAČIH IGRIŠČIH: Dvakrat ena in enkrat dva za Barbaro

Luka Albreht (drugi z desne)
TZS
Slovenski igralci in igralke so na domačih igriščih v novo sezono, ki se s prvimi turnirji začne ta konec tedna, vstopili z novimi izhodišči, ki jih prinašajo nove teniške lestvice ob začetku sezone.

Z izjemo članov in članic, pri katerih sta na vrhu trdno v sedlu Aljaž Bedene (sezono končuje kot 59. igralec sveta) in Polona Hercog (ob koncu sezone je uvrščena na 49. mesto lestvice WTA), so se v ostalih starostnih kategorijah karte precej premešale. Igralci in igralke so prestopili v višje starostne kategorije, s tem pa vodilna mesta prepustili mlajšim. V kategoriji do 18 let je zdaj prvi igralec lestvice TS Blaž Vidovič, sledita mu Miha Vetrih in Tilen Kovač. Pri dekletih ostajata na vrhu tudi v mednarodni konkurenci izvrstni Pia Lovrič in Živa Falkner, ki sta vstopili v zadnje leto mladinske konkurence, sledi jima Alja Belinger. Med fanti do 16 let je na vrhu Bor Artnak, ki bo boj za obstanek na vrhu bil z Majem Premzlom in Aljažem Kirbišem. Pri dekletih do 16 let ostajata na vrhu vodilni v lanski sezoni Petja Drame in Pia Marija Rebec, na tretjem mestu jima sledi Brina Šulin. Pri dečkih do 14 let so vrh lestvice zasedli Žiga Švec, Luka Videnovič in Marko Požonec. Tudi na lestvici deklic do 14 let so na vrhu nove tri igralke. Vrh lestvice pripada Liji Mumlek, sledita ji Pia Petelinšek in Ana Tara Praček. Med 12-letniki sezono pri dečkih kot prvi igralec začenja Žiga Šeško, sledita mu Luka Petrovič in Svit Suljič. Pri deklicah so nove vodilne igralke Ela Plošnik na prvem ter Beti Jazbec Butina in Alja Senica na drugem in tretjem mestu.

Veteranski uspeh
Na mednarodnih turnirjih sta se pretekli teden izkazali naši veteranki Barbara Mulej in Karin Lušnic, ki se s svetovnega prvenstva mlajših veteranov, to je potekalo na Floridi, vračata s štirimi kolajnami in dvema naslovoma svetovnih prvakinj. Barbara je nastopila v treh konkurencah, med ženskami 45+ posamezno, med ženskimi dvojicami v paru s Karin Lušnic in v mešanih dvojicah, kjer je bil njen partner Indijec Jagdish Tanwar. Med posameznicami Mulejeva ni imela dostojnih nasprotnic. Bila je četrta nosilka in je v petih tekmah oddala zgolj tri igre, eno od teh v finalu, kjer je s 6:0, 6:1 premagala Portugalko Dominiko Gorecko. Karin je izgubila tekmo prvega kroga. Drugi naslov svetovne prvakinje je Mulejeva osvojila v konkurenci ženskih dvojic, kjer sta z Lušničevo gladko opravili z vsemi nasprotnicami, za osvojitev naslova pa sta potrebovali štiri zmage. V finalu sta s 6:2, 7:5 premagali Američanki Jenny Klitch in Andreo Rice. Za las se je Barbari izmuznil še tretji naslov, in sicer v konkurenci mešanih dvojic. S Tanwarjem sta trikrat zmagala, v finalu pa sta morala v tesnem obračunu premoč priznati Slovakinji Patriciji Rogulski in Čehu Petru Kovacki, ki sta bila boljša s 7:5, 7:5. Za Mulejevo sta to prva naslova svetovne prvakinje nad 45 let. V veteranski kategoriji je bila svetovna prvakinja tudi v Umagu leta 2016, ko je osvojila naslov med posameznicami v kategoriji 40+ in med dvojicami v paru z Majo Matevžič v kategoriji 35+. Naslov svetovne prvakinje je osvojila med mešanimi dvojicami tudi v Cape Townu leta 2017, ko je v kategoriji 40+ slavila v paru z Nizozemcem Bartom Beksom. Na prvenstvu v Cape Townu je med posameznicami osvojila srebro, saj je morala zaradi poškodbe pri vodstvu s 5:1 v prvem nizu predati finale. To je tudi njen edini poraz v veteranski konkurenci med posameznicami.

Rola do prve
Do prve turnirske zmage med dvojicami letos je na ATP challengerju v Charlottesvillu v ZDA (54.000 USD) prišel Blaž Rola. Spremljali smo slovenski finale Role, ki je igral v paru z Američanom Mitchellom Kruegerjem, in Blaža Kavčiča, ki je igral v paru z Američanom Sekouom Bangouro. Zmagala sta Rola in Krueger s 6:4, 6:1. V polfinalu sta Rola in Krueger s 6:2, 6:1 premagala Američana Patricka Kypsona in Sebastiana Kordo, Kavčič in Bangoura pa s 6:4, 4:6, 10:6 Šveda Andreasa Siljestroma in Američana Martina Redlickega. Za oba naša igralca je bil to prvi finale v letošnji sezoni, za Rolo pa tudi prvi osvojen turnir dvojic letos. Rola je z zmago v Charlottesvillu v karieri na challengerjih osvojil šest naslovov, še šest pa na turnirjih futures. Kavčič je v karieri med dvojicami osvojil dva naslova na challengerjih in tri na futuresih. Oba naša igralca sta nastopila tudi med posamezniki. Kavčič se je poslovil v drugem krogu, Rola pa se je prebil do četrtfinala, kjer ga je s 6:2, 7:6 (4) premagal prvi nosilec Kanadčan Bryden Schnur (99).

Luka odlično
V Santa Ponsi v Španiji sta na turnirju TE 1. kategorije do 12 let nastopila Luka Albreht in Luka Talan Lopatič. Do novega izvrstnega dosežka je prišel Albreht, ki je nanizal pet zmag in se iz kvalifikacij prebil vse do polfinala. Po dveh kvalifikacijskih zmagah je v prvem krogu s 7:6 (5), 6:4 ugnal Španca Xavija Palomarja, v drugem pa v še enem tesnem obračunu z 2:6, 7:6 (5), 6:0 Britanca Oliverja Bondinga. V četrtfinalu je bil s 6:2, 6:2 boljši še od nemškega kvalifikanta Carla Radtkeja. V polfinalu je nato moral premoč priznati Špancu Sergiu Planelli Hernandezu, ki je zmagal s 6:1, 6:2. Luka je odlično nastopil tudi med dvojicami, kjer sta se s Poljakom Dawidom Lewandowskim uvrstila v finale. Tu je lovil letošnjo prvo zmago med dvojicami po tem, ko je bil letos že finalist na Otočcu. Tudi tokrat je ostal brez zmage, saj sta z Lewandowskim v finalu s 4:6, 1:6 izgubila s Kitajcema Jung Ji Hejem in Fumin Jiangom. Za Albrehta, ki je letos osvojil turnir TE do 12 let na Otočcu, je to še en izvrsten dosežek ob koncu nastopanja v kategoriji do 12 let. Zdaj se namreč seli med 14-letnike. Lopatič, ki že nekaj let trenira v Španiji, je v uvodnem nastopu s 6:4, 3:6, 6:3 premagal Španca Alejandra Fernandeza, v drugem pa je z 1:6, 2:6 izgubil z Nemcem Maxom Padejem.

Na turnirju TE do 14 let v španski Palmanovi se je Tim Kušter uvrstil v četrtfinale. V prvem krogu je s 6:4, 3:6, 6:3 premagal nemškega kvalifikanta Derena Yigina, v drugem pa s 6:1, 6:2 Španca Luisa Garcio. V četrtfinalu je z 1:6, 3:6 izgubil z Italijanom Giacomom Nosejem.


Tokrat Dalila le uspela
V kitajskem Shenzhenu sta ta teden Dalila Jakupović (WTA 186) in Kaja Juvan (133). Na turnirju z nagradnim skladom 100.000 USD sta nastope začeli s polovičnim uspehom. Jakupovićeva je v prvem krogu s 6:1, 6:3 odpravila Gruzijko Miriam Bolkvadze (158). Dalila je tokrat zelo dobro servirala, samo enkrat izgubila svoj začetni udarec, nasprotnici pa ga je odvzela petkrat. Za zmago je potrebovala uro in 22 minut, na koncu je bila v osvojenih točkah boljša s 57:39. V drugem krogu bo zelo verjetno igrala proti prvi nosilki turnirja, domačinki Shuai Peng (75).

Juvanova se je poslovila že v prvem krogu. Bila je osma nosilka, premoč pa je morala priznati 25-letni Srbkinji Nataliji Kostić (168). Kostićeva je po nekaj manj kot dveh urah igre zmagala s 6:2, 3:6, 6:2. Kaja je osemkrat izgubila začetni udarec, nasprotnici ga je odvzela petkrat. Šepal je Kajin prvi servis (izkoristek zgolj 43 odstotkov, povprečje sezone je imela letos 66 odstotkov), pa tudi pri drugem ni bila najbolj uspešna (57 odstotkov). Ob koncu je bila Kostićeva boljša za devet točk. Uspešno je nastope na turnirju ITF v Antalyji (15.000 USD) začela Manca Pislak, ki je v prvem krogu s 6:1, 6:2 premagala Grkinjo Sapfo Sakelaridi. Ta teden bomo spremljali še nastope Kavčiča na challengerju v Knoxvillu, Anžeta Arha in Nike Radišić v Antalyji ter Nastje Kolar v Malibuju.


***albreht*** Luka Albreht (drugi z desne)

***mulej*** Barbara Mulej

***mulej lusnic*** Barbara Mulej in Karin Lušnic

***mulej Tanwar*** Barbara Mulej in Jagdish Tanwar

Galerija
Značke: tenis, utrinki

Članki iz rubrike