stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

bm
bm
0 02.10.2019 09:24:18

Teniški utrinki: Mladi Slovenki do izvrstnih izidov, Erjavčeva celo do najboljšega v karieri

Kolar Nastja, zmagovalka ITF Kairo 2019
Pretekli teden sta na turnirjih ITF v Kairu (15.000 dolarjev) in Kaposvarju (25.000 dolarjev) izvrstno nastopili Nastja Kolar in Veronika Erjavec. Obe sta dosegli letošnja najboljša izida na turnirjih ITF, Erjavčeva celo najboljšega v karieri.

Petindvajsetletni Celjanki Nastji Kolar, ki na lestvici WTA trenutno zaseda 449. mesto, so teniška igrišča v Kairu pisana na kožo, saj je na vseh treh letošnjih nastopih tam dosegla svoje najvišje uvrstitve. Po dveh finalih, prvem v aprilu in septembru, je pretekli teden osvojila turnir, obenem pa se oddolžila domačinki Sandri Samir za poraz, ki ji ga je ta zadala v finalu teden prej na istem prizorišču. Tokratni finalni obračun je postregel z dramatičnim zaključkom, v katerem je imela Samirjeva že žogo za zmago, a se je Kolarjeva uspela izvleči ter po treh urah in 26 minutah igre slaviti s 6:3, 5:7, 7:6(4). Kolarjeva je bila v mladinski konkurenci leta 2010 četrta igralka sveta, v članski pa je bila leta 2014 najvišje na 178. mestu. V naslednjih letih ni uspela najti stika z najboljšimi članicami, nastopala pa je in še nastopa na turnirjih ITF. Na teh je v karieri dosegla osem zmag, egiptovska pa je njen deveti posamični naslov. Še 15 zmag je na turnirjih ITF dosegla v konkurenci dvojic.

Žal si prvega naslova med posameznicami v madžarskem Kaposvarju na turnirju z nagradnim skladom 25.000 dolarjev ni uspela priigrati 19-letna Idrijčanka Veronika Erjavec. V finalu je z 2:6, 3:6 izgubila s peto nosilko iz Srbije Dejano Radanović. Erjavčeva na lestvici WTA trenutno zaseda 650. mesto, odločitev, da bo poskušala točke osvajati na močnejših turnirjih, pa se je izkazala za pravilno, saj pretekli teden z izjemo finala nasprotnicam ni oddala nobenega niza in je vsa srečanja zelo zanesljivo dobila. Finale ji je prinesel kar 30 točk, to pa bo na lestvici WTA prihodnji teden pomenilo premik navzgor za okrog 150 mest in novo najvišjo uvrstitev v karieri.

Za še eno dobro uvrstitev na turnirjih ITF je poskrbel Tomas Lipovšek Puches, ki se je na turnirju ITF v Tabarki (15.000) uvrstil v polfinale. V četrtfinalu je s 6:1, 6:4 premagal četrtega nosilca Italijana Erika Crepaldija, še četrtič letos pa je ostal brez finala, saj ga je v polfinalu s 6:1, 6:2 izločil drugi nosilec, Romun Filip Cristian Jianu.

Naš prvi lopar Aljaž Bedene je nastope na ATP challengerju v francoskem Orleansu končal v četrtfinalu. Na 137.560 dolarjev vrednem turnirju je v tretjem krogu drugič letos premagal obetavnega Italijana, 18-letnega Jannika Sinnerja, 128. igralca lestvice ATP. V četrtfinalu je igral z 21-letnim Švedom Mikaelom Ymerjem, 105. igralcem lestvice ATP, ki je kot mladinec veliko obetal, a mu do zdaj ni uspelo narediti odločilnega preboja med najboljših 100 igralcev sveta. To mejo je prvič prebil prav v Orleansu, kjer je bil s 7:6 (2), 6:4 boljši od Aljaža, v nadaljevanju pa je premagal še Tsongaja in osvojil turnir.

Hercogovo čaka Kiki Bertens


Med članicami se je izkazala Dalila Jakupović, ki nikakor ne najde forme na tekmah v posamični konkurenci, zato pa ji gre veliko bolje med dvojicami. Tokrat se je na turnirju WTA z nagradnim skladom 250.000 dolarjev v Taškentu s soigralko, Američanko Sabrino Santamaria, uvrstila v finale.

Ta teden spremljamo na turnirju WTA serije premier 5 z nagradnim skladom 8,3 milijona dolarjev v Pekingu Polono Hercog, ki je v prvem krogu s 6:7 (4), 7:6 (5), 6:4 premagala Nemko Julio Goerges, v drugem pa ji je uspel še en veliki met, saj je s 6:4, 6:2 izločila trenutno 13. igralko sveta in 10. nosilko turnirja v Pekingu Nemko Angeliqe Kerber. V tretjem krogu se bo pomerila z Nizozemko Kiki Bertens, osmo igralko sveta.

Na domačih igriščih se zaključuje teniška sezona 2019. Zadnje dejanje se odvija v Kopru, kjer na mastersih Zavarovalnica Sava 2019 nastopa po 12 igralcev in igralk v vsaki starostni kategoriji. Končani so že trije turnirji, zadnja v kategoriji do 14 in 18 let se bosta zaključila danes. Masters do 12 let sta osvojila Matic Hribar (Tk-CC) in Nala Kovačič (ŽtkMb). Pri dečkih je v odsotnosti prvega igralca lestvice Luke Albrehta zanesljivo slavil Hribar, ki je do zmage prišel brez izgubljenega niza. Pri deklicah je bila v odsotnosti druge igralke lestvice TS Eve Cikajlo prepričljivo najboljša Nala Kovačič (ŽtkMb). V kategoriji do 16 let je pri fantih manjkal vodilni igralec lestvice do 16 let Gal Emeršič Potočnik, naziv najboljšega pa je osvojil drugi nosilec mastersa Bor Artnak (AsLit). Pri dekletih je zanesljivo slavila Petja Drame (ŽtkMb).

Pri članicah je nastopilo samo deset igralk, najvišje uvrščena z lestvice TS pa je bila s 14. mestom Hana Bečirovič Novak. Hana se je poslovila že v prvem krogu, kjer jo je ugnala Metka Komac (LukaKp), ki se je v nadaljevanju uvrstila v finale. Druga finalistka je bila Tjaša Klevišar (Tr-Kr), ki je finalni obračun zanesljivo dobila s 6:2, 6:3. Pri članih je bil najvišje uvrščen igralec lestvice TS Gašper Bezjak (ŽtkMb), ki je to potrdil z uvrstitvijo v finale. Tu se je za naslov zmagovalca pomeril s klubskim soigralcem in drugim nosilcem mastersa Tinom Kovačičem. V finalu je s 4:6, 6:1, 6:1 slavil Kovačič. Ob tem velja omeniti, da je v mastersu do 12 let zmagala njegova sestra Nala.

Tenis Slovenija in generalni sponzor Zavarovalnica Sava sta za zmagovalce vsak do polovice namenila finančna sredstva v vrednosti 500 evrov, ki so namenska in jih bodo prejemniki lahko izkoristili za pokritje dela stroškov za potovanja na mednarodna tekmovanja. Direktor TS Gregor Krušič se je udeležil in zastopal slovensko teniško zvezo na letni skupščini ITF, ki je potekala v Lizboni na Portugalskem. Ena pomembnejših točk zasedanja je bila izvolitev predsednika ITF, in sicer je bil za štiri leta s 60 odstotki izmed 428 oddanih veljavnih glasovnic ponovno izvoljen David Haggerty.

Galerija
Značke: tenis, utrinki

Članki iz rubrike