GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

STA
STA
0 08.06.2019 20:00:04

Bartyjeva v 72 minutah do PRVEGA TRIUMFA v Roland Garrosu

Reuters
Pariški turnir je dobil novo zmagovalko. V ifnalu OP Francije sta se pomerili 19-letna Čehinja Marketa Vondroušova in osma nosilka, 23-letna Avstralka Ashleigh Barty. Slednja je slavila v dveh nizih, po 72 minutah igre je bilo 6:1 in 6:3.

Češka najstnica, sicer 38. igralka z lestvice WTA, se je v svoj prvi finale turnirjev velike četverice prebila z zmago nad Britanko Johanno Konta s 7:5 in 7:6. S tem je postala prva igralka, mlajša od 20 let, ki se ji je uspelo uvrstiti v finale grand slama po desetih letih.

V velikem finalu Roland Garrosa pa se ni mogla znebiti krča in ni bila kos razpoloženi Avstralki, ki je oddala le štiri igre.

Tako kot Vondroušova je prvič v finalu posameznic katerega od turnirjev za veliki slam zaigrala tudi Bartyjeva, osma igralka sveta, ki je v polfinalu po treh nizih izločila 17-letno Američanko, 51. igralko z lestvice WTA Amando Anisimovo, katerih starši so se v Združene države Amerike preselili iz Rusije v iskanju boljšega življenja.

Bartyjeva je tako preprečila celo prvi povsem najstniški finale turnirja na pariškem pesku.

Zmagovalka je za nagrado prejela ček v višini 2,3 milijona evrov, finalistki pa v tolažbo ostane 1,18 milijona.

Avstralka se je pred letošnjim French Opnom najvišje zavihtela s prebojem v četrtfinale letošnjega OP Avstralije.

V konkurenci dvojic je osvojila naslov lani na US Opnu, v paru z Američanko CoCo Vandeweghe. V paru z rojakinjo Casey Dellacqua je bila štirikrat v finalu turnirja dvojic za grand slam.



Bartyjeva je postala prva Avstralka v 46 letih s krono na pariškem pesku v konkurenci posameznic. Zadnja tenisačica iz dežele down under, ki je dvignila lovoriko OP Francije, med posameznicami je bila Margaret Court leta 1973.

Bartyjeva si je z zmago priborila tudi drugo mesto na najnovejši računalniški svetovni lestvici WTA, ko bo v ponedeljek zaostala le za Japonko Naomi Osako.

S tem bo postala druga najvišje uvrščena Avstralka na lestvici posameznic WTA po Evonne Goolagong Cawley leta 1976. Športno javnost pa je presenetila leta 2015, ko je teniški lopar zamenjala za palico ter se je preizkusila kot profesionalna igralka kriketa.

"Neverjetno. Trenutno sem povsem ostala brez besed. Odigrala sem perfekten dvoboj. Zelo sem ponosna nase in svojo ekipo. Za mano sta neverjetna in čarobna tedna. Za nas Avstralce je Roland Garros poseben turnir. Sam Stosur je zelo dobro igrala tukaj in je bila zelo blizu," je bila Bartyjeva takoj po zmagoslavju pod vtisom čustev.

"Čestitke tebi in tvoji ekipi, res si mi dala lekcijo. Čeprav danes nisem dobila tistega, po kar sem prišla, sem vseeno zelo srečna z vsem," je ob podelitvi trofej dejala Vondroušova, ki jo je v finalu povsem zdelala trema.

V nedeljo ob 15. uri se bo v Parizu začelo še zadnje dejanje letošnjega turnirja, veliki finale teniškega odprtega prvenstva Francije v moški konkurenci. Za naslov se bosta tako kot lani pomerila Avstrijec Dominic Thiem in Španec Rafael Nadal. Thiem je izločil prvega igralca sveta Srba Novaka Đokovića, Nadal pa švicarskega tekmeca Rogerja Federerja.

Nadal doslej v finalu French Opna še ni izgubil. Triintridesetletni Španec bo lovil 12. naslov na pariškem pesku.

Članki iz rubrike