Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 23.05.2019 16:00:13

Nadal lahko z "duodecimo" prepreči drugi "Đoko slam"

Reuters
Odprto prvenstvo Francije je v pričakovanju zgodovinskih dosežkov. Novak Đoković bo skušal zaključiti "Đoko slam" oziroma še drugič v karieri osvojiti četrti zaporedni grand slam, kar mu bosta poskušala preprečiti Roger Feder in Rafael Nadal. Serena Williams pa bo napadala 24. naslov velike četverice, s katerim bi se izenačila z Margaret Court.

Đoković na turnirju v Parizu, kjer se dvoboji glavnega žreba začnejo v nedeljo, lahko postane šele drugi igralec v zgodovini, ki bi dvakrat osvojil vse štiri grand slame v nizu. Trenutni niz je začel lani v Wimbledonu, nadaljeval na US Opnu ter letos v Melbournu. Prvi niz vseh turnirjev za grand slam mu je uspel leta 2016 prav tako v Parizu.

Koledarski grand slam, torej niz vseh največjih turnirjev v eni sezoni, je doslej dvakrat osvojil Rod Laver (1962, 1969) ter davnega leta 1938 Don Budge.

Đoković, ki je včeraj praznoval 32. rojstni dan, ima hkrati priložnost, da utrdi svoj položaj na vrhu razpredelnice ATP. Ker je lani izpadel že v četrtfinalu - presenetil ga je Italijan Marco Cecchinato - bo branil zgolj 360 točk.

Njegov najbližji tekmec na lestvici ATP je "kralj peska" Nadal, ki bo 33. rojstni dan praznoval v drugem tednu turnirja. Njegovih enajst lovorik iz Roland Garrosa ter zastrašujoča statistika zmag in porazov v Parizu - 86:2 - ga ob dejstvu, da je prejšnji teden osvojil generalko v Rimu, znova postavljajo v vlogo glavnega favorita za takoimenovano "duodecimo" oziroma dvanajstico.

To mu priznavajo vsi, seveda tudi Roger Federer, rekorder po osvojenih grand slamih. Švicar jih ima v vitrinah dvajset, tri več od Španca in pet več od Srba. Federer se v Pariz vrača po treh letih odsotnosti in točno deset let po edini zmagi v Parizu in bi z zmago postal najstarejši zmagovalec turnirja za Grand Slam.



Če je Nadal nesporni favorit, Đoković njegov najnevarnejši tekmec, Federer sodi v skupino igralcev, ki naj bi se potegovali za zaključne boje. Na vrhu te sta še lanski finalist Avstrijec Dominic Thiem in Grk Stefenos Cicipas, pod njima pa domačin Gael Monfils, Hrvat Borna Čorić in Nemec Alexander Zverev.

Podoben podvig kot Đoković zasleduje tudi prva dama teniškega sveta Japonka Naomi Osaka. Lani je osvojila US Open, letos Australian Open, z zmago v Parizu bi tako 21-letnica niz podaljšala na tri. A po presenetljivem razhodu s trenerjem Sascho Bajinom po zmagi v Melbournu ne najde več prave forme. Od Avstralije tako ni več osvojila turnirja, prejšnji teden v Rimu pa je predala četrtfinalni dvoboj zaradi poškodbe.

Američanka Serena Williams po dolgih letih nima vloge prve favoritinje. Leta 2018 je igrala finali Wimbledona in Flushing Meadowsa, letos pa je po izpadu v četrtfinalu Melbourna odigrala le še štiri dvoboje. Čeprav poudarja, da ji je vloga mame pisana na kožo, si močno želi 24. grand slam naslova, s katerim bi se izenačila z avstralsko rekorderko Courtovo ter se vpisala v zgodovino.

Na stavnicah je prva favoritinja branilka naslova Simona Halep. Romunka, ki je bila že trikrat v finalu Roland Garrosa, letos še ni osvojila turnirja. Izgubila je dve finali, v Rimu pa se je poslovila že v prvem krogu. Njeni najbližje zasledovalke na stavnicah sta Čehinji Karolina Pliškova in Petra Kvitova, vodilna igralka na lestvici Race Shenzhen, ki šteje le rezultate te sezone.

Slovenske barve bo v moški konkurenci zagotovo zastopal Aljaž Bedene, če se prebije skozi kvalifikacije tudi Blaž Rola, pri dekletih pa Tamara Zidanšek, Dalila Jakupovič, Polona Hercog, Andreja Klepač in Katarina Srebotnik ter med mladinkami Pia Lovrič. V kvalifikacijah uspešno nastopa tudi Kaja Juvan.

Značke: tenis, francija, turnir

Članki iz rubrike