osenar Odkrito.si

Kaj se dogaja z Nino Osenar? Pogrešamo jo že ...

Horoskop Bern Svet24.si

Tedenski horoskop: S pomočjo zvezd te dni lahko ...

par Petisvet.si

Pretekla življenja nas obdarijo z dušo dvojčico

taksi ljubljana Svet24.si

Poklical taksista in izkoristil njegovo ...

serena williams Svet24.si

Navdušena nad Archijem, Serena obiskala kraljevo ...

špela grošelj Njena.si

Tik pred finalom sta se poslovila Špela in Miha

viljem julijan Njena.si

Slovenski pevec se je zavedno poslovil od sina

bm
bm
0 30.01.2019 09:39:11

Tennis Europe: Nekaj je na tem severu

bm
Slovenska odprava igralk in igralcev je dvotedensko turnejo na Norveškem zaključila z novima zmagama v konkurenci dvojic in finalom med posamezniki. Za našimi mladinkami in mladinci je tako izvrstnih 14 dni na dveh turnirjih Tennis Europe v starostni kategoriji do 16 let, ki sta potekala v Bergnu in Stavangerju.

Gal Emeršič Potočnik je po zmagi na turnirju v Bergnu prejšnji teden tokrat v Stavangerju izgubil v finalnem obračunu. Na poti do tja je v polfinalu s 6:4, 5:7, 6:4 premagal Jana Dimitrijeviča. V finalu je moral premoč priznati drugemu nosilcu, grškemu vrstniku Evangelosu Kipriotisu, ki je zmagal s 7:6 (6), 6:0. Dimitrijevič je v četrtfinalu s 6:4, 6:3 izločil prvega nosilca, Italijana Niccola Ciavarella, Emeršič Potočnik pa je bil v četrtfinalu s 3:6, 6:2, 6:3 boljši od Nizozemca Daniela Verbeeka. V četrtfinalu se je tokrat poslovila Petja Drame, prejšnji teden polfinalistka turnirja v Bergnu. S 7:6 (4), 3:6, 6:3 jo je premagala Italijanka Emma Pedretti. Zmago na turnirju in s tem naslov med dvojicami sta vknjižila Gal Emeršič Potočnik in Sebastian Dominko. V finalu sta s 6:3, 6:1 premagala Nizozemca Steffana van Weldama in Daniela Verbeeka.

Še drugič v dveh tednih je med dvojicami slavila Petja Drame, ki je bila najboljša s soigralko Weroniko Szalek iz Poljske. V finalu sta z 2:6, 6:2, 10:5 premagali Italijanki Ottavio Massetti in Emmo Pedretti. Štirinajstdnevni izkupiček je tako več kot odličen. Med posamezniki en naslov, dva finala in dva polfinala pri fantih ter polfinale pri dekletih. Med dvojicami pa kar trije naslovi in dva polfinala. Za našo ekipo je odlično skrbel Brane Glogovac.

041-21-foto2 bm
bm

Pomembni sta dve lestvici
Po končanih nastopih na OP Avstralije se je Polona Hercog preselila v Francijo, kjer je nastopila na turnirju ITF WTT in se uvrstila v polfinale. Prva nosilka turnirja je v četrtfinalu s 6:2 4:6, 6:4 premagala 28-letno domačinko Mirtyle Georges, 239. igralko lestvice WTA. V obračunu za nastop v finalu je bila Polonina nasprotnica 22-letna Slovakinja Rebecca Sramkova, 242. igralka sveta. Srečanje je trajalo zgolj 27 minut, saj se je Hercogova po izgubljenem prvem nizu z 2:6 predala. Na ženskem turnirju ITF WTT v Plantationu je Nastja Kolar v prvem krogu s 6:2, 6:3 premagala drugo nosilko, 21-letno Kanadčanko Francoise Abanda, 221. igralko lestvice WTA, v drugem pa nato presenetljivo izpadla. S 6:3, 7:5 jo je premagala 21-letna Američanka Sophie Chang, 335. igralka lestvice WTA. Po 14 dneh sta se znova spremenili lestvici ATP in WTA. Slovenske teniške igralke so vse po vrsti pridobile nekaj mest in so zdaj na lestvici uvrščene takole: Tamara Zidanšek 74., Dalila Jakupović 82., Polona Hercog 89., Kaja Juvan 171., Nina Potočnik 380., Nastja Kolar 387., Pia Čuk 523., Manca Pislak 724. in Veronika Erjavec 776. Med moškimi ostaja na vrhu Aljaž Bedene 65., sledijo pa Blaž Rola 205., Blaž Kavčič 215. in Nik Razboršek 599. Za igralke in igralce, ki niso povsem na vrhu, in tiste brez točk ATP in WTA pa je pomembna še ena lestvica, in sicer lestvica ITF World tennis toura. Ta za igralke in igralce določa prednost pri prijavah na turnirje takoj za igralci s točkami ATP in WTA, najboljšim pa prinaša tudi neposreden nastop v glavnem žrebu nekaterih turnirjev z manjšim nagradnim skladom. To možnost je prejšnji teden izkoristila Nastja Kolar v Plantationu. Na tej lestvici so najvišje uvrščeni naslednje igralke in igralci: Nastja Kolar 15., Pia Čuk 76., Veronika Erjavec 160., Nika Radišič 172., Manca Pislak 198., Nina Potočnik 314. in Kristina Novak 395. Na lestvici najdemo med 890. in 2304. mestom še 10 slovenskih igralk. Na moški lestvici je najvišje Nik Razboršek 78., sledijo pa mu Tom Kočevar Dešman 181., Mike Urbanija 593. in Matic Špec 652. Na lestvici je med 1000. in 3333. mestom uvrščenih še 13 slovenskih igralcev.

Zimski pokal neuspešen
V nedeljo so se končale kvalifikacije za nastop na zimskem ekipnem evropskem prvenstvu teniških igralk in igralcev v starostni kategoriji do 12 let (Winter cups by Head). Dečki so nastopali v hrvaškem Ogulinu, deklice v avstrijskem Neudorflu. Naši igralci in igralke ostajajo brez zaključnega turnirja, usodna pa je bila že prva izgubljena tekma obeh ekip. Dečki so bili sicer blizu, možnost boja za napredovanje jim je namreč odnesel odločilni tretji tajbrejk niz v igri dvojic, ki je zmago v obračunu s Švicarji prinesel slednjim. V nadaljevanju tekmovanja so nato naši dečki zanesljivo, s 3:0, premagali ekipo sosednje Hrvaške. Dečki so v boju za končno peto mesto na turnirju z 2:1 premagali ekipo Slovaške. Deklice, nastopile so Nala Kovačič, Julija Bogatin in Zala Vnuk, so izgubile v obeh srečanjih in so med sedmimi ekipami osvojile končno sedmo mesto. V prvem srečanju so z 0:3 izgubile z ekipo Velike Britanije, v razigravanju pa so jih premagale še vrstnice iz Avstrije, ki so bile prav tako boljše s 3:0.

041-21-foto3 bm
bm

Uspešna Milićeva in Jurjevčič
Doma pa sta se končali OP za fante in dekleta do 18 let ter za dečke in deklice do 14 let. Drugo odprto prvenstvo do 18 let v tej sezoni je osvojil Ljubljančan Nik Jurjevčič (Šplus), ki je finale dobil brez boja, saj mu je klubski soigralec Lazar Miličević tekmo predal. V polfinalu je Jurjevčič s 6:2, 6:2 premagal Dana Trošta Slapnika (Maja), Miličević je bil s 6:2, 6:3 boljši od Klemna Tašnerja (Šentjur). Jurjevčič je na turnirjih Tenis Slovenije v karieri slavil petič, prvič v kategoriji do 18 let. Pred tem je vknjižil še eno zmago na OP do 16 let, še trikrat je bil najboljši na turnirjih do 14 let. Pri dekletih sta se za zmago potegovali Tara Katarina Milić (Tr-Kr) in Anali Kočevar (TK Medvode). Milićeva je v polfinalu s 6:2, 6:3 premagala Pio Poglajen (AsLit), Kočevarjeva je bila s 6:0, 6:4 boljša od Mie Kukovič (ŽtkMb). V finalnem obračunu je slavila Milićeva, ki je bila boljša s 6:2, 6:1. To je bilo njuno sedmo medsebojno srečanje in peta zmaga za Milićevo, tretja zaporedna. Sicer pa je to za Taro Katarino drugi naslov na turnirjih Tenis Slovenije in prvi v kategoriji deklet do 18 let. Enega je osvojila še v kategoriji do 16 let, ko je bila septembra 2017 najboljša na OP v Rogaški Slatini.

Mlajši so nastopali na turnirjih A in B za dečke ter enotnem turnirju za deklice v starostni kategoriji do 14 let v Velenju, Celju in Mengšu. Zmagovalca turnirjev A sta Mak Mikovič (Šplus) in Lija Mumlek (ŽTKMb). Tretji nosilec turnirja A dečkov Mak Mikovič je v finalu s 6:7 (4), 6:3, 6:4 premagal drugega nosilca Borisa Barjektarevića (Sl-Lj) in se zasluženo veselil prvega naslova na turnirjih Tenis Slovenije. Pri deklicah je druga nosilka Lija Mumlek v finalu s 6:0, 6:0 premagala klubsko soigralko Anamari Žnuderl. Tudi za Mumlekovo je to prvi naslov na turnirjih Tenis Slovenije, a le v kategoriji do 14 let. Mariborčanka je tri naslove namreč osvojila že v kategoriji do 12 let, kjer pa je zaradi prehoda v višjo kategorijo nastopanje končala ob koncu lanske sezone. V turnirju B dečkov sta se v finale uvrstila Nerej Benedičič Vidovič (ŽtkMb) in Rok Koblar (TK Medvode). S 7:5, 7:6 (3) je izenačen finalni obračun dobil Koblar.

Značke: tenis, šport

Članki iz rubrike