vogrinec Odkrito.si

Kaj se dogaja s Tonetom Vogrincem?

Katarina Venturini Svet24.si

Jezi se le na določene ljudi

Retrogradni Merkur Petisvet.si

Marsikaj se bo končalo, želje se bodo ...

profimedia-0338601124 Svet24.si

Pozor! Nikar še ne oblecite kratkih hlač

kraljica elizabeta, velika britanija, združeno kraljestvo, zastava Svet24.si

Kaj se bo zgodilo, ko bo umrla britanska kraljica ...

vichy bff, prijateljstvo Njena.si

Zahvali se svoji BFF in ji podari darilo!

Lado Bizovičar Njena.si

Lado Bizovičar zajokal na javni televiziji

STA
STA
0 28.01.2019 09:30:15

Meteorski vzpon Osake do naslova številke 1 svetovnega tenisa

Enaindvajsetletna Japonka Naomi Osaka, zmagovalka odprtega teniškega prvenstva Avstralije, bo danes prevzela vodstvo na svetovni jakostni lestvici WTA. Na lansko izvedbo turnirja v Melbournu, kjer se je uvrstila v osmino finala, je prišla še kot 72. igralka sveta. Številni ji pripisujejo izjemno prihodnost.

Po drugi zmagi na turnirjih za grand slam, septembra je zmagala v New Yorku, bo Osaka 26. teniška igralka, ki bo zasedla vrh svetovne jakostne lestvice. Ta je bila vpeljana leta 1975.

Ob letošnjem slavju v avstralski metropoli se je videlo, da mlada Japonka še ni vajena praznovati zmag na velikih turnirjih. A številni strokovnjaki so si enotni, da bo imela mlada Japonka še veliko priložnosti, da se nauči veseliti tudi po zmagah.

Še lani v New Yorku je kljub zmagi prednost pred kamerami dala poraženki Sereni Williams. Letos po zmagi nad Petro Kvitovo pa se ni mogla izogniti osrednji vlogi. Nekako se je videlo, da na to še ni pripravljena.

Napako je delno popravila v nedeljo, ko se je na obali v Melbournu nastavila fotografom z osvojenim pokalom Daphne Akhurst Memorial Cup. "Morda bom kaj začutila na naslednjem turnirju, kjer bom prva nosilka. V tem trenutku mi to ne pomeni veliko, bolj sem vesela, da sem dobila finale," je o preboju na prvo mesto svetovne lestvice nerodno odgovorila zmagovalka, ki jo kljub mladosti krasi izredna psihična pripravljenost.


To so opazile tudi tekmice. "Pred tabo je svetla prihodnost. Tvoj talent, zanos in volja te bodo pripeljali daleč," je na Twitterju zapisala ena od pionirk modernega tenisa Billie Jean King. Tracy Austin, pred davnimi leti prav tako vodilna na lestvici WTA, je spomnila, da je Osaka v letu dni na lestvici napredovala več kot 70 mest in dodala: "Hitro dozorevaš v odlično igralko, prihodnost je tvoja."

Dosežek Osake je tudi statistično izjemen. Američanka Jennifer Capriati je bila leta 2001 zadnja, ki ji je uspelo po prvencu na turnirju za grand slam takoj nato dobiti še drugi turnir iz najpomembnejše četverice. Zadnja, ki je dvakrat zaporedoma slavila na turnirju za grand slam, pa je bila leta 2015 Američanka Serena Williams.

Svoje je dodala tudi Martina Navratilova. Za hči Japonke, ki s partnerjem iz Haitija živi na Floridi, je ocenila, da je po zmagi v New Yorku postala zvezdnica, zdaj je superzvezdnica.

"Čestitke šampionka," je zapisala Navratilova, ki je čestitala tudi Čehinji Kvitovi, tudi zato, ker je Navratilova po rodu Čehinja in še natančneje pozna zgodbo igralke, ki jo je decembra 2016 doma hudo poškodoval vlomilec in vprašanje je bilo, ali bo Čehinja po poškodbi roke sploh lahko še prijela za lopar, dve leti po tem pa je igrala v finalu Avstralije.

Osaka sama svari pred pretirano evforijo. zaveda se, da se je lanski hiter vzpon začel po nastopu v Indian Wellsu in da bo morala osvojene točke letos braniti.

Značke: tenis, ženske

Članki iz rubrike