Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

bm
bm
0 16.01.2019 10:46:51

Mladi tenisači in tenisačice se borijo za čim višja mesta: Mariborčani slavijo

Petja Drame in Gal Emeršič Potočnik
Najboljši slovenski tenisači in tenisačice so se potili na vročem avstralskem soncu. Odlično je nastopila Tamara Zidanšek, mladi pa doma v dvoranah igrajo in se borijo za čim višja mesta na lestvicah TS.

Na igriščih ŽTK Maribor se je končalo dvoransko državno prvenstvo 2019 v starostni kategoriji do 16 let. Oba naslova sta ostala doma, državna prvaka pa sta postala Gal Emeršič Potočnik in Petja Drame (ŽTK Maribor). Gal Emeršič Potočnik se po slabši sezoni 2018 vrača na vrh med igralci do 16 let, v mlajših kategorijah pa je bil že finalist državnega prvenstva do 12 let ter dvoranski in poletni državni prvak do 14 let. V finalu posameznikov je s 6:3, 7:5 premagal leto dni mlajšega Bora Artnaka (As Litija), ki je že letos, v prvi sezoni nastopanja v tej konkurenci, med najresnejšimi kandidati za najvišja mesta na lestvici do 16 let. Trenutno sicer na lestvici zaseda osmo mesto. V polfinalu je Emeršič Potočnik s 6:1, 7:6 (5) premagal prvega nosilca Aljaža Jerana (Radomlje). Artnak je v polfinalu izločil vrstnika Maja Premzla (ŽTK Maribor), od katerega je bil boljši s 6:3, 6:3.

Med dekleti sta za popoln uspeh domačink poskrbeli članici domačega kluba ŽTK Maribor Nika Strašek in leto dni mlajša Petja Drame. V finalu je bila boljša Drametova, trenutno deveta igralka lestvice TS do 16 let, ki je finalni obračun dobila s 6:4, 6:1 in tudi ona napovedala boj za vrh lestvice že v letošnji sezoni.

Mariborčani so prevladovali tudi v konkurenci dvojic. Med fanti sta naslov državnih prvakov osvojila Gal Emeršič Potočnik in Sebastian Dominko (ŽTK Maribor), ki sta v finalu s 7:5, 6:1 premagala še dva Mariborčana, Maja Premzla (ŽTK Maribor) in Aljaža Kirbiša, ki sicer nastopa za Radomlje. Med dekleti sta naslov državnih prvakinj osvojili Ljubljančanka Pia Marija Rebec (TC Ljubljana) in Radomeljčanka Brina Šulin. S 6:3, 7:6 (5) sta premagali Tajo Lončarič (Ptuj) in Niko Strašek (ŽTK Maribor).

Dečki in deklice v starostni kategoriji do 12 let so na državnem prvenstvu nastopali na igriščih TK Šport plus v Ljubljani. Naslova državnih prvakov sta osvojila Marko Retelj (Otočec) in Nala Kovačič (ŽTK Maribor). Marko Retelj, drugi igralec lestvice TS v tej starostni kategoriji, je v finalu s 6:2, 4:6, 7:5 premagal četrtega nosilca Luko Albrehta (TK CC) in se prvič v karieri veselil naslova državnega prvaka. Pri deklicah je slavila prva nosilka in prva igralka Slovenije v tej starostni kategoriji Nala Kovačič. V finalu je s 6:2, 7:5 premagala četrto nosilko Evo Cikajlo (Radomlje). V konkurenci dvojic sta med dečki naslov državnih prvakov osvojila Maksim Despotovič in Matic Hribar (TK CC). V finalu sta s 6:2, 7:5 premagala Svita Suljića (TA Brežice) in Žigo Šeška (As Litija). Pri deklicah sta državni prvakinji postali Julija Bogatin (Luka Koper) in Eva Cikajlo (Radomlje). V boju za naslov sta bili s 6:2, 3:6, 10:7 boljši od Nale Kovačič in Zale Vnuk (TK Talent). Pokale in priznanja sta najboljšim podelila podpredsednik TS Miran Kraševec in direktor TS Gregor Krušič.


Korošec izvrstno
Na mednarodnem prizorišču je prejšnji teden na mladinskem ITF-turnirju 4. ranga v Beogradu izvrstno nastopil Slovenjgradčan Miha Vetrih. Trem zmagam v kvalifikacijah je dodal še tri v glavnem turnirju in se uvrstil v polfinale. V četrtfinalu je s 6:3, 6:7 (3), 6:2 premagal Hrvata Borno Devalda, 569. igralca lestvice ITF, in se v polfinalu nato pomeril s srbskim kvalifikantom Vanjo Dobrnjaćem, ki je v četrtfinalu izločil prvega nosilca iz Kanade Luko Vukovića. Dobrnjać je bil tokrat premočan tudi za Vetriha; zmagal je z rezultatom 6:2, 6:1. Vetrih doslej na mednarodnih turnirjih ITF ni nastopal veliko, zato mu je odličen rezultat prinesel napredovanje na mladinski svetovni lestvici za 438 mest. Ta teden se uvršča na 830. mesto.

V Bratislavi sta mladinski turnir dvojic ITF 2. ranga osvojili naši igralki Živa Falkner in Pia Lovrič. Bili sta četrti nosilki turnirja, na poti do zmage pa sta v polfinalu s 6:2, 6:4 izločili tudi prvi nosilki, Čehinjo Kristyno Lavickovo in Slovakinjo Nino Stankovsko. V finalu sta s 6:1, 6:3 premagali Poljakinjo Aleksandro Julio Jelen in Čehinjo Marketo Panackovo. Obe sta napredovali na lestvici ITF. Pia Lovrič je ta teden 148., Živa Falkner pa 169. mladinka sveta. Na igriščih TA Breskvar v Ljubljani in TK As v Litiji je konec tedna potekal turnir za najmlajše v starostni kategoriji 8–11 let. V vseh kategorijah je nastopilo 130 igralcev in igralk. V soboto so nastopili v tenisu do 11 let in v midi tenisu, v nedeljo pa še v mini tenisu in tenisu do 10 let. Starejše je v soboto gostila TA Breskvar, zanesljiv zmagovalec turnirja dečkov do 11 let pa je bil domačin Svit Suljić (TA Brežice), ki je v finalu s 6:0 premagal Patrika Semeniča (Gibi). Turnir deklic do 11 let je osvojila Ana Stojneva (Max Ljubljana), ki je bila v finalu s 6:3 boljša od Emme Hrnčič (Bobi). TK AS Litija je gostil dečke in deklice v midi tenisu. Vse nastopajoče je pogostil sponzor turnirja, Don don, d. o. o., ki je poskrbel za izvrstne krofe. V konkurenci dečkov je turnir v midi tenisu osvojil Peter Škundrič (ŽTK Maribor), ki je bil v finalu z 2:0 boljši od Marka Škundriča (ŽTK Maribor). Pri deklicah zmagoviti niz na turnirjih v midi tenisu nadaljuje Veritsa Yaneva iz Brežic. Tokrat je v finalu z 2:0 premagala Uno Grubešić (TK Krško). V nedeljo so v Ljubljani nastopali igralci in igralke v mini tenisu. Pri deklicah je slavila Nika Kožuh (Maja), ki je v finalu z 2:0 premagala Saro Kovačevič (Maja). Pri dečkih je zmagal Mark Škundrič (ŽTK Maribor), ki je bil v finalu z 2:1 boljši od Lukasa Šušteriča (Brežice). Dečki in deklice do deset let so nastopali v Litiji. Pri deklicah je zmagala Veritsa Yaneva (Brežice). V finalu je s 6:1 premagala Tajo Juvan (As Litija). Pri dečkih je bil najboljši Martin Kolarič (Portovald), ki je v finalu s 6:1 premagal Petra Škundriča (ŽTK Maribor).

V Medvodah se je v ponedeljek začelo še zadnje državno prvenstvo v zimski sezoni, prvenstvo za dečke in deklice v starostni kategoriji do 14 let. V igri so praktično vsi najboljši igralci in igralke v tej kategoriji, pogrešamo pa Elo Nalo Milić, ki se prvenstva ni udeležila. Organizator prvenstva je TK Spin Medvode, tekme pa se igrajo tudi na igriščih TK Triglav Kranj.

BTC Medot 2019
V športnem centru Millenium v Ljubljani so se konec tedna na rekreativnem turnirju BTC Medot 2019 merili rekreativci in rekreativke. Turnirja se je udeležilo več kot 60 igralk in igralcev, ki so se pomerili v štirih kategorijah, treh moških in enotni ženski, ter vsi po vrsti dokazali, da je tudi v zrelejših letih mogoče igrati vrhunski tenis. Glavno nagrado, skupaj s Kompasom jo je podelila Tenis Slovenija, sta osvojili Vera Pajenk in Evgenija Tarnavskaya, ki sta zmagali v sila izenačeni ženski konkurenci. Vera in Evgenija si bosta lahko ogledali turnir za grand slam v Parizu (enodnevni vstopnici ter letalski karti), ki bo trajal od 26. maja do 9. junija 2019. V najmlajši moški kategoriji sta slavila Filip Bator in Denis Pečečnik, v srednji moški kategoriji sta zmagala Nejc Kržan in Sandi Petkovšek, še drugič zapored pa sta prvaka v najstarejši kategoriji postala Sašo Svoljšak in Sašo Štiftar. Dobra energija in veliko število tekmovalcev je odličen obet za marčevsko državno rekreativno veteransko prvenstvo dvojic.

Galerija
Značke: tenis, šport

Članki iz rubrike