Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tu
tu
10.11.2016 21:14:31
Deli članek:

Čiliću lepa nagrada

Hrvaški teniški igralec Marin Čilić je letošnji dobitnik nagrade Arthur Ashe, ki jo združenje teniških profesionalcev (ATP) podeljuje za humanitarno delo.



Nagrado za povratnika leta je prejel Argentinec Juan Martin Potro, letošnji finalist olimpijskih iger v Rio de Janeiru.
Čilić, trenutno sedmi igralec na svetovni ATP lestvici, je letos začel s Fundacijo Marin Čilić, ki se ukvarja z izobraževalnimi projekti, saj želi na ta način omogočati čim več mladim, da bi prišli do šolske in univerzitetne izobrazbe.

"Otrokom, ki te možnosti nimajo, želim dati priložnost, da bi lahko uresničili svoje sanje," je dejal Čilić, ki pomaga s šolninami, organiziranjem in vodenjem kongresov, seminarjev, delavnic in drugih izobraževalnih programov na Hrvaškem in drugje po svetu.

Čeprav je zaradi številnih težav s poškodbami sezono začel pod tisočim mestom na ATP lestvici, jo je Porto, ki se je vrnil v velikem slogu, končal na 38. Argentinski teniški igralec je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru med drugim premagal Srba Novaka Đokovića in Španca Rafaela Nadala, v finalu pa je moral priznati premoč Britancu Andyju Murrayju, trenutno prvemu igralcu sveta. Ob tem je Porto slavil še na turnirju v Stockholmu. Porto je šele tretji teniški igralec, ki je nagrado prejel dvakrat. Pred njim je to uspelo še Špancu Sergiu Brugueri in Nemcu Tommyju Haasu.

ATP je podelil tudi nagrado za teniškega igralca, ki je v letošnji sezoni najbolj napredoval. Prejel jo je 22-letni Francoz Lucas Pouille, ki je v letošnji sezoni prišel do četrtfinala Wimbledona in odprtega prvenstva ZDA, osvojil pa je Moselle Open. Sezono je končal kot 15. igralec sveta.

Za najboljšega trenerja leta je bil izbran Šved Magnus Norman, ki je Švicarja Stanislasa Wawrinko popeljal do zmage na turnirju v New Yorku na odprtem prvenstvu ZDA, prihajajoča zvezda je Američan Taylor Fritz, že dvanajsti pa je nagrado za športno obnašanje prejel Švicar Roger Federer.