Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
až
07.07.2016 17:46:28
Deli članek:

Hendikepirana Britanka navdihnila Wimbledon in teniški svet

vszi
Francesca Jones

Naj vam najprej povemo, da na turnirju v Wimbledonu potekajo tudi boji med mladinkami in mladinci. Francesca Jones je ena od igralk, ki se je merila s svojimi vrstnicami, izpadla pa je v drugem krogu proti Kayli Jones po treh nizih in ogorčenem boju.

Rezultat in poraz s 6:4, 5:7, 1:6 pa ni v prvem planu, prav tako se ni zgodilo nič omembe vrednega na dvoboju, ki je šel mimo teniških poznavalcev kot številni drugi v zares ostrih konkurencah. Toda tisti, ki malo bolj pozorno spremljate tudi mlajše tenisačice in tenisače, ste si 15-letno Francesco zagotovo posebej označili v beležnici.

Britanka namreč od rojstva trpi za ektrodaktilijo. Prevedeno iz medicinske terminologije to pomeni, da ima manj prstov. Pravzaprav ima Francesca po štiri prste na vsaki roki in skupno sedem na obeh nogah. Kako se je lahko prilagodila teniški igri, je nekaj, kar je zavito v tančico skrivnosti in si zato zasluži velikansko spoštovanje teniške javnosti. Z nastopom v mladinski konkurenci med dekleti je postala navdih mnogim, ki imajo podobne težave, in seveda tudi tistim, ki jih nimajo in le stežka najdejo motivacijo za ukvarjanje s športom. Kaj s športom, pravzaprav z vsem.

Francesca ima visoke cilje, saj si želi doseči raven svoje vzornice Serene Williams. Kaj je to proti številnim operacijam (Francesca niti ne ve, kolikokrat je morala pod nož) in težavam z ravnotežjem, ki jih ima zaradi treh prstov na desni nogi? Pretrpela je marsikaj, da je lahko zdaj med uspešnimi mladinkami. »Ta sindrom je nekaj, kar mi je pomagalo, da sem postala takšna, kot sem. Upam, da mi bo z odločnostjo uspelo imeti uspešno prihodnost,« je dejala 15-letna Britanka, ki se je pri devetih letih odselila od doma in začela trenirati v Barceloni, kjer je bila zadnjih šest let. Kljub deformacijam svojih okončin pravi, da je najtežja stvar izgubiti dvoboj. »Nimam težav s tem, da me moje težave definirajo, pravzaprav sem na to ponosna. Nikoli si ne bom dovolila, da bi me to užalostilo, saj ne gre za negativno zadevo. Vsem, ki imajo podobne težave, pa predlagam, da se z njimi spopadejo in jih premostijo.« Že prav, da ima Jonesova odlično vzornico, toda spodobilo bi se, da bi imel kdo od športnikov za vzornico prav Francesco.